Det kan godt være, at der umiddelbart ikke er lige så meget stjernestøv over en fynsk kortfilmsfestival som Oscar-uddelingen.
Men når det kommer til Odense Internationale Film Festival, der afholdes lige nu, hænger de to ting faktisk rigtig godt sammen.
Festivalen er nemlig den eneste festival herhjemme, der er direkte Oscar-kvalificerende.
Det betyder i praksis, at filmene, der vises i hovedkonkurrencerne på Fyn, bliver sendt direkte til Oscar-akademiets nomineringsudvalg. Dermed er man som filmskaber lidt tættere på at komme med til prisfesten over there, hvis man først har fået vist sin film i Odense.
- Det betyder ikke, at man nødvendigvis bliver nomineret, men man bliver set og kommer i betragtning, siger festivalleder Birgitte Weinberger.
Kortfilmen 'The Long Goodbye' vandt for eksempel den internationale hovedpris i Odense sidste år – og da Hollywood tidligere i år rullede sin røde løber ud, var det også den, der hapsede Oscar-statuetten for bedste kortfilm.
Faktisk havde to af de andre nominerede film i samme kategori også været vist på den fynske festival, så der er virkelig noget om Oscar-snakken.
- Det er klart, at det er noget, vi virkelig er stolte af – og i særdeleshed er vi glade for det, for det får i den grad branchen til at kigge på os med en meget stor opmærksomhed, siger Birgitte Weinberger.
En Oscar-pris 'kan faktisk godt ske for mig'
I aften holdes så festivalens prisuddeling, og dermed får vi navne på de film fra årets festival, der er kommet en lille smule tættere på at blive Oscar-nomineret.
Opmærksomheden har betydet, at et stigende antal filmskabere fra hele verden – endda fra over 100 forskellige lande – har sendt deres film til festivalen.
I år har Odense Internationale Film Festival i alt modtaget 4.077 kortfilm, hvilket er det højeste antal i festivalens historie – og ud af de rekordmange film, har festivalen så valgt at vise 123 af dem.
- Denne her lige linje fra Odense til Oscar betyder megameget, konstaterer Birgitte Weinberger.
Skuespiller og instruktør Louise Hylland er en af dem, der stiller op i den danske hovedkonkurrence med sin dramatiske kortfilm 'En af drengene'.
Kan det mon betyde, at hun bliver den næste, der hopper direkte fra en succesfuld prisfest i Odense i aften til næste års Oscar-fest? Tanken har naturligvis strejfet filmskaberen selv.
Men en Oscar-statuette føles både meget tæt på og alligevel meget langt væk, forklarer hun.
- Det at vinde en Oscar ses tit som noget absurd, der foregår på den anden side af jorden. Men lige pludselig finder man ud af, at det kan faktisk godt ske for mig eller nogle af mine venner, som også er med her, siger Louise Hylland.
Hun føler på en måde allerede, at hun har vundet noget bare ved at få sin film med på festivalen – og så har hun nydt at få en masse inspiration ved at se en masse andre kortfilm de seneste dage.
- Selvfølgelig er der en del af mig, der håber at vinde – også når man har brugt så meget tid på et stykke håndværk, så håber man jo at ens film kommer så langt som muligt ud i verden. Og det gør den jo, hvis OFF åbner nogle døre, siger hun.
Louise Hylling satser dog ikke på at vinde den danske hovedpris i aften.
- Jeg er virkelig stolt af denne her film, men jeg synes også bare, at der er ekstremt mange gode film her i år. Så jeg tænker ikke: "Åh, jeg vinder bare lortet".
Men det kunne vel være meget sjovt at blive indstillet til at kunne vinde en Oscar-statuette?
- Ja, det kunne det … Men det er bedre ikke at tænke på det, og så blive positivt overrasket til prisshowet lørdag.
Du kan se årets mange kortfilm og en hel del fra festivalens bagkatalog på deres streaming-platform OFFStream.dk.