Jeg ved ikke særlig meget om golf, men jeg kender Tiger Woods.
Det gør næsten alle – eller det troede vi i hvert fald engang, at vi gjorde. For historien om manden, der udmærkede sig som alletiders måske bedste golfspiller, er én lang tragedie.
En tragedie, som begyndte langt før hans mest famøse nedtur i 2009, hvor han blev centrum for en sex-skandale. Mens hele verden så på, brød både hans private og professionelle liv sammen om ørerne på ham.
Jeg vil skynde mig at fremhæve, at jeg ikke er golf-interesseret. På den anden side behøvede jeg heller ikke at være basketball-interesseret for at elske Michael Jordan-dokumentaren 'The Last Dance' eller vide en dyt om amerikansk fodbold for at falde i svime over O.J. Simpson-dokumentaren 'Made in America'.
Sådan er det bare med gode sportsdokumentarer, og 'Tiger' lægger sig lige i midten af de to førnævnte mesterværker – med lige dele fokus på sportslige bedrifter og vinderinstinkt på den ene side og en dybt foruroligende, personlig historie på den anden. Det er desuden en dokumentar, som Tiger Woods' agent har taget skarp afstand fra.
Historien om Tiger Woods er både helt vildt inspirerende og samtidig én af de mest uhyggelige historier om upassende børneopdragelse, jeg nogensinde har set.
Det er også en historie, der passer perfekt ind i tiden, hvor celebre skandaler og magtmisbrug fylder mere end nogensinde før. Desværre er tiden også mest til udelukkende at dømme dem, der begår overgreb, i stedet for at prøve at forstå dem, så vi som samfund kan udvikle os.
Det får man et ret dybt indblik i her i HBO's portrætdokumentar 'Tiger'.
Som det altid er med ægte mennesker af kød og blod – og det ér Tiger Woods, selvom han har et ikke-jordisk, sportsligt talent – så er vi alle komplekse og sjældent entydigt gode eller onde.
Lad os spole tiden lidt tilbage og kigge på nogle af dokumentarens højdepunkter.
Tigers far skaber den perfekte golfmaskine
Allerede inden hans søn var 10 måneder gammel, vidste Earl Woods, en tidligere Vietnam-veteran, at sønnen, Eldrick, som hurtigt fik øgenavnet "Tiger", ville blive en gudsbenådet golfspiller.
Earl stillede sig foran Tiger, som sad i en babystol og øvede sit drive (golfslag). Da Tiger var ti måneder gammel, spændte Earl ham ud af stolen, og fra den første dag kunne han finde ud af at slå til en golfbold.
Derefter brugte Earl næsten al sin tid på at træne Tiger.
En scene fra dokumentaren, jeg har svært ved at få ud af hovedet, er, da en familieven beskriver et visit på flådens golfbane, som tidligere soldater havde fri adgang til. Her skulle vennen se Tiger spille.
Vennen undrer sig over, hvorfor Earl rasler med sine nøgler og råber, hver gang Tiger forsøger at koncentere sig om de svære slag. Da vennen beder Earl være stille, forklarer han, at det hele er en del af hans plan: Han forsøger at skabe en maskine af en golfspiller, som kan fungere selv med støj og uro om ørerne.
En egenskab, der er yderst vigtig i et mentalt spil som golf, og som Tiger Woods mestrede - måske bedre end nogen anden.
Svigt i barndommen
I et sødt klip fra en gammel nyhedsudsendelse ser vi en journalist spørge Tiger, der på det tidspunkt blot er et par år gammel, om han rent faktisk kan lide at spille golf.
Tiger var ikke den hurtigste til at lære at tale, og den generte dreng bryder sig tydeligvis ikke om opmærksomheden, og svarer derfor:
- Jeg skal lave stort.
Allerede her var det tydeligt for enhver, at selvom Tiger havde talent, var det faderens drøm, der blev udlevet.
Tiger blev nærmest programmeret til at opnå sin fars drøm - ikke ulig en manchurisk kandidat, der efter en form for hjernevask kan eksekvere andre folks agendaer nærmest uden at tænke over det. En tidligere militærpsykolog hjalp endda faren, Earl, med at udvikle denne evne til at komme i trance og blokere enhver distraktion.
Men det stopper ikke her. Earl så mest af alt sig selv som Tigers bedste ven, og selvom der ikke er nogen tvivl om hans kærlighed til sin talentfulde dreng, så har ethvert barn brug for en far - og ikke nødvendigvis en bedste ven.
Joe Grohman, en ven af familien, beskriver i blot en af de mange stærke interview-scener næsten grædende, hvordan han og Earl lå i en autocamper på diverse golfbaner og havde sex med fremmede kvinder, mens Tiger spillede golf.
Den slags sætter sig i en lille dreng, og de første brikker i det puslespil, der skaber Tigers nærmest spaltede personlighed, begynder her at falde på plads.
Earl var en hård mand, og Tigers gamle børnehaveklasselærer kalder ham endda "et dumt svin" ("S.O.B." (son of a bitch)) i serien!
Karrieren starter med et brag
Allerede inden Tiger er gået professionel med sit golfspil, summer hele sportsverdenen med forventning til den unge mand. Som amatør skilte han sig markant ud fra mængden, da han som den yngste nogensinde vandt det amerikanske amatørmesterskab.
Talentet var en historie i sig selv, men det faktum, at Tiger var halvt sort og halvt thailandsk i en sport, der stort set kun havde haft hvide mestre – og hovedsageligt et hvidt publikum – var ikke til at overse.
Earl, og til en vis grads Tiger selv, så en mulighed for at udbrede kendskabet til golf i de sorte miljøer.
Nike hoppede da også hurtigt på Tiger-vognen, da de sponsorerede ham med rekordstore summer i en kampagne, der første gang i Nikes historie markedsførte én af deres atleter ud fra en racemæssig vinkel.
Blot et år inden oplevede Tiger at blive smidt væk fra golfbaner på grund af sin hudfarve, og nu stod han midt i at realisere sin fars drømme om at blive en forenende figur - det er meget at have på sine skuldre.
Herfra var det kun en vej, og det var op, op, op.
Tiger blev ved med at overgå sig selv og vinde turnering efter turnering med en selvsikkerhed, hvis lige nok aldrig var set før. Når Tiger gik på golfbanen med et gigantisk hold af tilskuere bag sig, lignede han en superstjerne.
Én ting ændrede sig dog ikke. Den nu voksne, muskuløse Tiger lignede stadig en lille dreng, når han efter at vinde en turnering krammede sin far, der stadig på det her tidspunkt havde en stor finger med i spillet, og hvis anerkendelse tydeligvis stadig betød alt for Tiger.
Igennem 00'erne var Tiger alle vegne. Han var både den mest kendte og mest indtjenende sportstjerne. Han blev betragtet som den perfekte mand, den perfekte atlet - ude af stand til at begå fejl.
Det skulle dog snart ændre sig.
Et besynderligt forhold til kvinder - og den uundgåelige skandale
Der er mange fantastiske scener i dokumentaren. Få gør dog større indtryk end de kvinder, som udtaler sig om deres forskellige forhold til Tiger.
Der er ungdomskæresten, der pludselig modtog et brev fra Tiger, efter han havde løjet for sine forældre om en overnatning, og hvor han bad hende om at forsvinde ud af hans liv. Der er også veninden, som pludselig en dag ikke længere kunne få kontakt til Tiger.
Den tendens skulle gentage sig mange gange, og det var først, da han fandt Elin Nordegren, at han for alvor slog sig ned. De to havde umiddelbart et perfekt ægteskab og fik også børn sammen.
Men i 2009 begyndte rygterne om Tigers utroskab at svirre.
Det sker, efter Tiger mister sin far, og hvor han er begyndt at feste og mærker konsekvenserne af de mange års hårde, fysiske træning.
I den fase udviklede Tiger en sexafhængighed med dusinvis af elskere, heriblandt flere prostituerede kvinder, som han efter sigende havde, hvad de selv beskriver som, dybtfølte forhold til.
På mange måder var det nok mere den tabte ungdom, hvor andre festede, mens Tiger øvede putting, der viste sit grimme ansigt.
Da hans tidligere elskerinde Rachel Uchitel i dokumentaren forklarer, hvordan han ville tale natten lang, se tegnefilm og hygge sig som en lille dreng, er det svært ikke at tænke på Michael Jackson, der også fik sin barndom taget fra sig af en tyrannisk far.
Afsløringerne førte til en grim skilsmisse og et komplet sammenbrud hos Tiger - og ikke mindst det image, som ellers syntes så oprigtigt i så mange år.
De næste ti år blev en rutsjebanetur.
Da Tiger bliver anholdt for at køre bil påvirket, og de nu famøse mugshots ramte internettet i 2017, virkede det som enden på Tigers karriere. Det var det dog ikke, men herfra må I selv se resten af dokumenateren for at få den fulde historie, hvis ikke I allerede kender den. Uanset hvad får I Tigers historie fortalt på en mesterlig måde.
'Tiger' er en fantastisk dokumentar, og dens kun to afsnit glider over skærmen hurtigere end et drive serveret af Tiger i sin storhedstid.
Især den menneskelige del af historien gør stort indtryk, og det er på mange måder rart at få et indblik i hans ellers ganske forfærdelige barndom, da det langt hen ad vejen forklarer hans voldsomme deroute.
Det er dokumentar, når det er bedst - hvor verdens sammenhæng pludselig giver lidt bedre mening.
'Tiger' kan streames på HBO.