Et ustyrligt festivalpublikum. Øldåser, der fyger gennem luften. Koncerter, der må afbrydes eller aflyses.
Det var skrækscenariet forud for årets festivalsommer.
Efter en række episoder i Tivoli i København, Fælledparken og på årets Jelling Festival rasede debatten nemlig i pressen og på sociale medier:
Havde publikum glemt, hvordan man opfører sig ordentligt efter to år uden store koncerter?
Og var de danske festivaler rustet til at håndtere unge og overgearede gæster, der efter tre års venten endelig kunne få deres festivaldebut?
Nu, godt halvvejs inde i den danske festivalsæson, lader det til, at frygten er blevet ved bekymringerne.
- Festivalsæsonen er overordnet set forløbet meget rolig. Vi har oplevet glade gæster og en enormt god stemning, og der har været meget færre alvorlige episoder – som slåskampe – end der plejer at være.
Det fortæller Esben Marcher, sekretariatschef hos Dansk Live, interesseorganisationen for danske festivaler og spillesteder.
Roskilde Festival, der løb af stablen for to uger siden, har kaldt årets udgave for "en i særklasse fredelig festival", og på fynske Tinderbox fik publikum ros af politiet for deres eksemplariske opførsel.
Hos Dansk Live vækker meldingen om en fredelig festivalsommer altså genklang.
- Vi gennemførte tidligere på sommeren en rundspørge blandt de festivaler, der allerede var blevet afholdt, og der var meldingen, at man aldrig havde set så rolig et publikum før. Her oplevede man glade gæster og ingen ballade. Heller ikke fra de unge.
Debat om ustyrlige unge var 'en overdrivelse'
Det var netop de unge, mange frygtede, ville få årets festivalsommer til ende i ragnarok.
Efter to år med coronaaflysninger åbnede festivalerne nemlig porten for en stor flok unge festivaldebutanter.
Unge, der ikke før havde været på festival og derfor ikke nødvendigvis kendte reglerne for god opførsel, lød bekymringen.
I Esben Marchers øjne har debatten om sikkerheden og opførslen blandt publikum på de danske festivaler dog været overdrevet. Han mener, at enkelte episoder fejlagtigt er blevet udlagt som eksempler på en større tendens.
- Jeg anerkender fuldt ud, at der er nogle, der har haft ubehagelige oplevelser i Tivoli eller i Fælledparken. Men det er en overdrivelse at gøre det til en tendens med en hel generation, der ikke kan finde ud af at deltage i festivalaktiviteter, siger han.
Alligevel har debatten dog fået flere danske festivaler til at skrue en tand op for sikkerheden, fortæller Esben Marcher.
- Sikkerheden er altid i højsædet hos de danske festivaler, men man har selvfølgelig taget de her historier med i sine overvejelser og været særlig opmærksom på de koncerter, hvor man vurderede, der kunne ske en overoptænding blandt publikum.
Festival har oprustet sikkerheden
På festivalen Musik i Lejet i Tisvildeleje, der starter torsdag, har man også oprustet sikkerheden på årets festival, der er den første siden 2019.
- Vi er mere opmærksomme på publikumshåndteringen foran scenerne i år, så alle kan have en god oplevelse. Her vil vi holde øje med, om folk giver plads til hinanden og sørge for, at skulle der opstå voldsomme mosh pits eller andet, så kan vi stoppe det meget hurtigt.
Det siger Peter Maarbjerg, der er bestyrelsesformand hos Musik i Lejet.
Også ved indgangen til festivalen har Musik i Lejet, der i år forventer omkring 10.000 gæster, oprustet sikkerheden.
- Vi har instrueret vagter og medhjælpere ved indgangen ekstra godt i, hvordan de skal reagere, hvis der pludselig opstår en uhensigtsmæssig situation med folk, der prøver at kravle over hegnet eller lignende. Der har vi sørget for et beredskab, der gør, at vi klar til at reagere meget hurtigt, fortæller Peter Maarbjerg.
Blandt hovednavnene på Musik i Lejet er blandt andre ArtigeArdit, hvis koncert i Tivoli udløste tumult, og Kesi, som Tivoli så sig nødsaget til at aflyse fra deres Fredagsrock-koncerter i frygt for, at man ikke kunne håndtere rapperens - ofte unge - publikum.
På Musik i Lejet er begge rappere dog velkomne, og man har ikke planer om at sætte ekstra sikkerhed ind til netop disse koncerter, fortæller Peter Maarbjerg.
- Vi har ikke udpeget koncerterne med kunstnerne, der også optrådte i Tivoli, og givet dem noget ekstra sikkerhed. Alle koncerter bliver risikovurderet én for én i forhold til, hvor vilde vi forventer, de bliver. Det kommer an på kunstnerens publikum, målgruppe og popularitet, som vi justerer sikkerheden og antallet af vagter efter.
Musik i Lejet løber fra torsdag til lørdag i denne uge og byder også velkommen til navne som Tessa, Jada og Gnags.