Her er dommen over PlayStation 5: 'Det er et monster, der er klar til at blive sluppet løs'

Spilgiganten Sony er klar med PlayStation 5. Her er alt, du skal vide om den kommende spilkonsol.

PlayStation 5 lanceres i Danmark den 19. november 2020. (© Sony/Unsplash)

Millioner af spilfans har set frem til denne lancering.

En ny PlayStation.

Det er en sjælden begivenhed, der kun sker omkring hvert syvende år. Senest med PlayStation 4, der udkom i november 2013.

Så der har været lang tid til at opbygge forventningens glæde.

Hver ny konsolgeneration bringer historisk en masse innovative tiltag med sig. Og PlayStation 5 er ingen undtagelse, når den lanceres i Danmark den 19. november 2020.

Jeg har de seneste uger testet PlayStation 5 samt lanceringstitlerne 'Spider-Man: Miles Morales' og 'Astro's PlayRoom'.

Her er seks ting, du skal vide om den kommende PlayStation 5. Den endelige dom over konsollen kommer til sidst i denne artikel.

1

To udgaver: Tænk dig godt om

Bortset fra det fysiske drev er de to PlayStation 5-konsoller helt identiske. På papiret har de begge en 825GB stor harddisk til spil, men i praksis er pladsen langt mere trang, fordi systemfiler og software også fylder en del. (© SONY)

Det mest grundlæggende, du skal vide om PlayStation 5, er, at den lanceres i to udgaver.

Med eller uden diskdrev.

Det er den eneste forskel på de to konsoller, og det er en meget anden strategi end konkurrenten Microsoft, der har lanceret to vidt forskellige Xbox-konsoller. Her er der både forskel på grafikken, harddisken og drevet. Det gør sig ikke gældende hos PlayStation.

PlayStation 5 med diskdrev koster 4.199 kroner, mens PlayStation 5 uden diskdrev koster 3.399 kroner. Denne artikel er baseret på en test af PlayStation 5 med diskdrev.

Det kan være yderst fristende at købe den billige PlayStation 5 uden diskdrev. Men du skal tænke dig godt om, før du gør det. For det kan faktisk vise sige, at det potentielt kan blive en dyr fornøjelse på den lange bane.

Jeg er personligt slet ikke klar til at fravælge det fysiske drev. Jeg har for mange PlayStation 4-spil og Blu-ray-film, jeg ikke er klar til at skille mig af med. Samtidig synes jeg, det er rart, at man kan låne spil af hinanden, ligesom man kan købe spil på tilbud i butikkerne.

Med et køb af den digitale udgave låser du dig fast i Sonys eget distributionssystem, hvor du er tvunget til at købe alle spillene hos den digitale PlayStation-butik.

Det betyder, at hvis Sony aldrig vil sætte et givent PlayStation 5-spil på tilbud, er du tvunget til at give 5-600 kroner for spillet, fordi du ikke kan købe det på andre måder. Køber du i forvejen alle dine spil digitalt, er der selvfølgelig en del at spare på konsolkøbet, men det er vigtigt at have den faktor med i ligningen, inden du beslutter dig.

Udover selve drevet, er der ingen forskel på de to PlayStation 5-udgaver. De har begge to en 825GB stor SSD-harddisk, der dog er noget mindre i praksis på grund af systemfiler og anden software.

Faktisk er der kun lidt over 650GB ledig plads, hvilket betyder, at jeg allerede har fyldt harddisken halvt op med 'Spider-Man: Miles Morales' og en lille håndfuld PlayStation 4-spil, jeg har installeret på konsollen. Det lover ikke godt for fremtiden... Der skal i hvert fald slettes mange spil løbende, hvis jeg fortsat skal have ledig plads til kommende udgivelser.

Foruden harddisken rummer de to udgaver den helt samme grafikprocessor, med mulighed for 4K-opløsning og 120 billeder i sekundet, og samme medfølgende tilbehør i form af en controller og et HDMI-kabel.

2

Designet: Fuld fart på "se mig!"-faktoren

PlayStation 5-designet har været udsat for et utal af memes de seneste måneder. Den er blevet sammenlignet med alt fra et rumskib til en WiFi-router. Og nå ja, så er der gjort uendeligt meget grin med størrelsen på konsollen. (© SONY)

Det mest kontroversielle ved PlayStation 5-lanceringen er uden tvivl designet.

Den 11. juni 2020 afslørede Sony designet i en tre minutter lang YouTube-video. Fem måneder - og 34 millioner afspilninger – senere er det, som om bølgerne stadig ikke har lagt sig.

For det er et modigt valg, Sony har truffet med den nye konsol.

De er nemlig gået all in på det insisterende, futuristiske udtryk. Den nye PlayStation er hvid med en sort kerne og et blåt lys, der titter frem fra maskinens indre, når den er tændt. Det ligner nærmest, at den er ved at sprænge.

På den ene side ligner det en parodi på fremtiden, som man ville have tegnet den for 20-30 år siden.

På den anden side udtrykker den selvsikkerhed, selvtillid og dominans. Der er skruet helt op for "se mig!"-faktoren og er alt andet end de to nye Xbox-konsoller, der er meget mere afdæmpede og anonyme i deres udtryk.

Og så er der størrelsen. Oh my…

Da jeg først pakkede konsollen ud af æsken, blev jeg overrasket over, hvor stor PlayStation 5 i virkeligheden er. Og det er lige meget, om jeg lægger den ned eller stiller den op. Den kan i øvrigt begge dele ved hjælp af den medfølgende stander.

Jeg har et 50 tommer-tv, og PlayStation 5 er to tredjedele højde af tv'et. De første par dage så det fuldstændig absurd ud, da den stod ved siden af. Men jeg må indrømme, at jeg har vænnet mig til den. Designet støjer meget i starten, men over tid er det, som om PlayStation 5 vokser på en. Heldigvis ikke bogstaveligt talt, for den skal endelig ikke blive endnu større.

Jeg vil dog sige, at det ikke er så elegant løst med diskdrevet i den dyre version af PlayStation 5. Det er selvfølgelig svært at integrere et fysisk drev i designet, men det ligner lidt en hurtig løsning, sådan som det er "smeltet" på den højre side af konsollen.

Jeg er usikker på, hvordan vi vil se på konsollen om et par år. Vil vi slå en latter op og grine, af "dengang" Sony designede en wannabe futuristik konsol? Eller vil vi adopterede designet og hylde spilgiganten for det dristige designvalg? Det vil tiden vise. Under alle omstændigheder er jeg altid fan af, at man tør at tage en chance. Og det må man sige, at Sony har gjort.

Det kan godt være, at selve udtrykket støjer, men det gør konsollen heldigvis ikke i praksis. Den er faktisk nærmest lydløs. Efter 10-15 timer 'Spider-Man: Miles Morales' og en håndfuld timer i 'Astro's PlayRoom' har jeg endnu ikke hørt blæserstøj fra konsollen, hvilket er en kæmpe lettelse.

PlayStation 4 var nemlig en af de mest larmende konsoller, jeg nogensinde har haft. Og det var meget generende at høre på. Så at PlayStation 5 tilsyneladende ikke siger et kvæk – endnu i hvert fald - er et kæmpemæssigt plus.

3

Controlleren: Noget af det allermest nyskabende

Ser man godt efter, vil man opdage, at den nubrede overflade på PlayStation 5-controlleren udgøres af ikoniske PlayStation-symboler. En gennemført detalje. (© SONY)

Controlleren. Det lyder lidt kedeligt. Er det ikke bare den samme gamle sang med de velkendte PlayStation-knapper og de karakteristiske styrepinde?

Nej.

PlayStation 5-controlleren er alt andet end kedelig og velkendt.

Sony har genopfundet controlleren til denne konsolgeneration. Det er store ord at bruge, men det, mener jeg, er på sin plads her. Det er i virkeligheden den, der føles mest fremtidsagtig lige nu.

Den mest markante ændring er, at "skulderknapperne" bagerst på controlleren nu har indbygget modstand. Det vil sige, at hvis du for eksempel skal lade en bue i et action-spil eller gasse op i svært terræn i et racing-spil, yder knapperne fysisk modstand, når du trykker på dem.

Det giver en helt anden indlevelse, end vi ellers er vant til. Kombiner dét med en forbedret vibrationsmotor i controlleren, lyd fra selve controlleren og optimeret bevægelsessensor. Så har du en controller, der i dén grad er en ny konsol værdig. Det bliver spændende at se, hvordan spiludviklerne adopterer disse nye teknologier til deres kommende titler. Det føles virkelig godt.

Controlleren har i øvrigt et indbygget batteri og kan oplades via det medfølgende USB-C-kabel.

4

Grafikken: Forvent ikke store revolutioner - endnu

Action-rollespillet 'Demon's Souls' er en lanceringstitel til PlayStation 5. Spillet er en genopfriskning af den originale udgave, der udkom til PlayStation 3 i 2009. Udviklerne lover, at spillet er blevet genopbygget pixel for pixel for at drage fordel af PlayStation 5's kræfter. (© FromSoftware)

Den nok mest imødesete opgradering ved denne, eller i virkeligheden alle konsolgenerationer gennem tiden, er de grafiske forbedringer.

PlayStation 5 er ingen undtagelse.

Ligesom streamingtjenesterne de seneste år har gennemgået en billedmæssig revolution, er tiden nu kommet til konsollerne.

4K-opløsning har indtaget både PlayStation 5 og Xbox Series X. Og samtidig skrues der op for antallet af billeder i sekundet, der gør utroligt meget for, hvordan spillene føles at spille. De fleste spil på PlayStation 4 blev afviklet med 30 billeder i sekundet. PlayStation 5 skruer op til 60 – ja, faktisk helt op til 120 billeder i sekundet under visse omstændigheder.

Og det gør en stor forskel. Det hele ser bare mere flydende og levende ud. Det er svært at forklare på skrift, men du kan helt sikkert se forskel, når du sammenligner med dine gamle PlayStation 4-spil.

Hvor man til gengæld ikke kan se en markant forskel lige nu er på det grafiske udtryk. Jo, lanceringstitlerne er pænere at se på. Lyssætningen, skyggerne og detaljegraden har naturligvis fået et nøk opad, det er der ingen tvivl om. Men det er ikke en mindblowing forbedring fra PlayStation 4-spillene.

Endnu.

For der er ingen tvivl om, at PlayStation 5 har kræfterne til at præstere nogle vilde grafiske oplevelser i fremtiden. Men det er endnu ikke virkeligheden. Sådan er det altid med lanceringstitlerne. De drager ikke fordel af konsollernes potentiale, fordi de er udviklet med relativt korte deadlines.

Men, men, men… For at få den fulde 4K-oplevelse med 120 billeder i sekundet skal du højst sandsynligt opgradere dit fjernsyn. PlayStation 5's fulde potentiale opnås nemlig kun via HDMI 2.1-teknologien, som langt de færreste fjernsyn besidder i dag.

Det betyder, at du skal holde øje med HDMI 2.1, hvis du skal købe et nyt fjernsyn til brug med PlayStation 5. Og det kan blive en dyr affære. Sådan er det ofte med ny teknologi. De nye fjernsyn koster mellem 7.000 og 15.000 kroner lige nu. Men som med så meget andet falder de naturligvis i pris, som tiden går.

Nyt fjernsyn eller ej. Det bliver utrolig spændende at se, hvilke grafiske forbedringer vi kan se frem til i PlayStation 5-konsollens levetid. Hvis vi skal stole på historien, skal den holde i mange år endnu – og der er bestemt uudnyttet potentiale at drage fordel af.

5

Spillene: Ikke et kæmpe udvalg

'Spider-Man: Miles Morales' er PlayStation 5's mest profilerede lanceringstitel. Spillet er en direkte opfølger til 'Spider-Man'-spillet fra 2018, der solgte over 10 millioner eksemplarer. (© Insomniac Games)

Lad os bare være ærlige: Det er ikke det mest imponerende spilkatalog, som lanceres samtidig med PlayStation 5.

Den største titel er 'Spider-Man: Miles Morales', der er en opfølger til det populære 'Spider-Man', som udkom til PlayStation 4 i september 2018.

Udover 'Spider-Man: Miles Morales' lanceres konsollen sammen med en håndfuld titler som 'Bugsnax', 'Demon's Souls' og 'Sackboy: A Big Adventure'. Desuden følger 'Astro's PlayRoom', som jeg omtalte tidligere, med hver enkelt PlayStation 5-konsol. Det er et hyggeligt arcade-spil, som der er tre-fem timers levetid i.

Foruden de nævnte titler opgraderes en række "gamle" titler til de nye konsoller. Det tæller blandt andet det populære 'Fortnite', der får en overhaling til at understøtte 4K-opløsning og 60 billeder i sekundet. Det samme sker med en lang række øvrige PlayStation 4-titler.

Lanceringens største spil, 'Spider-Man: Miles Morales', udkommer desuden også til PlayStation 4. En gennemgående trend, der gør sig gældende for en lang række af lanceringstitlerne. Sony har selv sagt, at de vil understøtte PlayStation 4 de næste par år og stadig udkomme med deres nye spil til den gamle konsol.

Det betyder, at du kan få de samme historiefortællinger på din nuværende konsol. Selvfølgelig uden den fancy 4K-opløsning og de mange billeder i sekundet…

Men alligevel. Det er en vigtig pointe, hvis du stadig føler, at den gamle konsol har lidt mere liv i sig endnu. Eller hvis du allerede har brugt de udbetalte feriepenge.

6

Den endelige dom: Du kan godt vente lidt endnu

Fremtiden for PlayStation 5 ser bestemt lovende ud. Men man skal aldrig købe et produkt ud fra, hvordan det kommer til at tage sig ud i fremtiden. (© SONY)

Det er altid spændende, når en ny konsolgeneration indledes.

PlayStation 5 markerer starten på en ny æra for konsolgaming. Det er en virkelig kraftfuld og potent maskine, der lige om lidt lander i millioner af gamer-hjem verden over.

Det giver et stort boost til spilbranchen. Gamere og udviklere over hele verden rammes af ny energi. Og der er masser af spændende spil på vej.

Men som det er lige nu, behøver du ikke at fare ud og købe en konsol på lanceringsdagen, medmindre du er hardcore fan, der bare ikke kan vente på at prøve den nye controller, se 4K-grafikken eller skrue op for antallet af billeder i sekundet.

2021 og årene fremefter ser virkelig lovende ud for PlayStation 5. Det er et monster, der er klar til at blive sluppet løs.

Sony har gennem de seneste 20 år leveret spiloplevelser på uhørt højt niveau, og der er intet, der tyder på, at det ikke vil fortsætte med PlayStation 5.

Men man skal aldrig købe et produkt i dag med lovning på, hvordan det bliver i morgen. Så hvis du venter lidt og giver din PlayStation 4 lidt mere tid, vil du have flere spil at boltre dig i, når den massive konsol indtager dit tv-møbel.

Men én ting er helt sikkert: Fremtiden ser lys ud for konsolgamere verden over.