Netflix har tilsyneladende gjort det igen.
Endnu engang har de leveret en serie, som har fået en overvældende første respons.
På filmdatabasen IMDB har serien i skrivende stund en rating på 9,4/10, og på Rotten Tomatoes har serien ifølge Forbes også fået stærke karakterer hos publikum.
Serien hedder 'Arcane', og her følger man blandt andet karakterne Jinx og Vi, der kæmper for at beskytte det fattige samfund Zaun.
Det store spilmedie PC Gamer kalder ligefrem serien 'fantastisk' og kårer den som en af årets bedste serier.
'Arcane' er del af en tendens, som er ved at fylde mere og mere i serieverdenen.
Den er nemlig lavet med udgangspunkt i et computerspil. Nærmere bestemt det gigantiske 'League of Legends', som er ét af de største og mest populære spil i verden.
Og den tendens kommer vi til at se meget mere til i fremtiden.
Det mener Elias Eliot, der er den ene halvdel af podcasten 'Han Duo', som anmelder spil, film og tv-serier. Han er nemlig slet ikke i tvivl om, at vi kan forvente os en masse "spilmatiseringer" i fremtiden, som han siger med slet skjult henvisning til det mere gængse "filmatisering".
- Spilmediet har på rigtig mange punkter overgået filmmediet, når det kommer til omsætning og historiefortælling, og derfor giver det mening, at der bliver satset langt mere på det nu, siger han.
Spilselskaberne har ikke tidligere interesseret sig særlig meget for, hvad filmmediet kunne tilbyde dem på nær opmærksomhed til deres brand og flere penge. Nu har de dog vokset sig så store, at de gerne vil have en finger med i processen, forklarer Elias Eliot.
- Store spiludviklere som Blizzard og PlayStation har deres egne film- og serieselskaber, og det giver rigtig god mening for dem at satse på serieformater, siger han og uddyber:
- For her kan deres ofte lange fortællinger for alvor komme til deres ret.
Det betyder også, at man har folk med ombord på de forskellige tv-serieprojekter, som også tit har været dybt involveret i tilblivelsen af spillene.
- Man er nødt til at have folk med, som forstår, hvorfor spillene er succesfulde, og hvordan dét overføres rigtigt til et filmisk medie. Ellers får vi et underligt slutprodukt, som vi har set det så mange gange tidligere, siger Elias Eliot.
Gennem tiden har der nemlig været en masse fejlslagne forsøg på at gøre spil til enten film eller tv-serier, mener han. Især når det kom til filmudgaver af populære spil er der blevet spyttet en masse film ud, som ikke indkapslede alt det, spillene egentlig handlede om.
- Filmmediet har haft rigtig mange chancer til at lave noget ordentligt, og nu er det seriernes tid til at vise, hvad de kan, siger han.
Og det er blevet nemmere end nogensinde før, da de har fået en ny og oplagt legekammerat i de store streamingtjenester som Netflix og HBO Max.
- De har både en masse ressourcer, men er også langt mere tro mod kildematerialet, end vi har set tidligere. Streamingtjenesterne tør i langt højere grad tage chancer, da de ikke nødvendigvis er afhængige af, at deres serier bliver en succes i første omgang, forklarer spilanmelderen.
Da spillene i den grad rykker fra computerskærmen til tv-stuen lige nu, har vi samlet fem af de spilmatiseringer på seriefronten, der er værd at holde øje med i fremtiden.
'The Last of Us': Brutalt zombierdrama
'The Last of Us' havde egentlig været planlagt som film i flere år, men HBO ville det anderledes. Derfor allierede de sig med Craig Mazin, der blandt andet har været med til at lave den succesfulde tv-serie 'Chernobyl' og den kreative direktør fra Naughty Dog, Neil Druckmann, der har været med til at skabe de to 'The Last of Us'-spil.
I serien følger man overleveren Joel, der skal fragte pigen Ellie ud af en karantænezone, efter verden er blevet ramt af et bizart virusudbrud, der omdanner smittede mennesker til zombie-lignende væsener, som kaldes infected.
Smitten og virusudbruddet har stået på i flere årtier, hvilket har fragmenteret samfundet i forskellige oprørsgrupper og militært kontrollerede zoner.
Spileksperten Elias Eliot er slet ikke i tvivl om, at 'The Last of Us'-serien nok skal blive en succes.
- Det er en historie med en bred appel, som udspiller sig i en postapokalyptisk verden. Det bliver dog spændende at se, om HBO også kan tilfredsstille den store fanbase af spillere, siger han.
Da den ser ud til at få premiere i marts 2022, kan den komme til at få stor betydning for fremtidige spiltitler, mener Elias Eliot.
- Det bliver en serie, der skal være med til at vise, om vi er klar til de helt store spilmatiseringer, siger han.
'The Cuphead Show': I forvejen en tegnefilm
'Cuphead' er et spil, der ligner og opfører sig som en Mickey Mouse-tegnefilm fra 1930'erne.
Derfor virker det da også oplagt, at man snart kan følge hovedpersonerne Cupman og Mugman i en vaskeægte tegnefilmsserie i samme stil.
I spillet har den ene af de to kop-brødre lavet en aftale med djævlen, og gælden skal betales tilbage ved at slås mod en masse monstre og skæve karakterer i bedste 2D-platformstil.
Men 'The Cuphead Show' udspiller sig efter sigende i tiden inden handlingen i spillet.
Serien bliver lavet i et samarbejde mellem spilstudiet Studio MDHR, Netflix og Kings Feature Syndicate. Sidstnævnte har blandt andet også rettighederne til Skipper Skræk og Betty Boop, og man kan derfor forestille sig, at 'The Cupheads Show' bliver nogenlunde i samme stil.
Chad Moldenhauer, der har været med til at udvikle spillet, er ikke i tvivl om, at serien vil appellere til både unge og gamle.
- Det er noget, som børn vil elske, men forældre, og dem som har spillet 'Cuphead', vil også kunne engagere sig på grund af humoren og de mange referencer, vi laver til klassiske tegnefilm, siger han.
'The Cuphead Show' kommer efter planen på Netflix i starten af 2022.
'Halo': Soldater i rummet
Med 'Halo' får vi en serie, som har været enormt lang tid undervejs.
I 2013 blev Steven Spielberg tilknyttet et 'Halo'-tv-projekt, og her næsten ni år senere får vi snart mulighed for at se det.
Undervejs er serien er blevet kastet lidt frem og tilbage blandt produktionsselskaber og streamingplatforme, men er nu endelig endt på Paramount+, mens Amblin Television producerer.
Der vides dog intet om plottet, og der er heller ikke kommet en officiel trailer eller andre billeder fra optagelserne, som ellers begyndte i 2020.
Sikkert bliver det dog, at seriens omdrejningspunkt bliver soldaten Master Chief og hans oplevelser sammen med den kunstig intelligens, der går under betegnelsen Cortana, i kampen mod fremmede væsner i rummet.
Kiki Wolfkill, der er transmedie-ansvarlig hos 343 Studios, som er med til at udvikle spillene, har tidligere forklaret til netmediet PC Gamer, at der er flere udfordringer ved at skulle lave en spilserie om til en tv-serie.
- Det handler om at finde den rette balance mellem øjeblikke, som fansene allerede har oplevet, og de nye øjeblikke, der bliver oplevet gennem filmmediet.
- Vi forsøger at navigere i disse kreative oceaner for at skabe noget, der både respekterer det, vi kender og elsker, men som også tilføjer noget nyt og overraskende, siger hun.
'Halo' kan efter planen ses i starten af 2022.
'Twisted Metal': Dræberklovnen kommer
Forfatteren til filmene om antihelten Deadpool har fået lov til at styre løjerne, når 'Twisted Metal' bliver til en serie.
Spillet handler om at køre rundt i biler og smadre ind i andre biler, så det kan måske være lidt svært at se, hvordan det nogensinde skal kunne blive til en dybere seriefortælling.
Men her kommer plotbeskrivelsen:
Den nyudnævnte Captain America-skuespiller Anthony Mackie skal spille hovedpersonen John Doe. Han er en mælkemand, der bliver hyret til at aflevere en pakke på tværs af en postapokalyptisk verden. På vejen møder han så en masse af de klassiske 'Twisted Metal'-karakterer, som klovnen Sweet Tooth, der har et flammende hoved og kører i en isbil.
'Twisted Metal' var ikke ligefrem det første spil, spilekspert Elias Eliot havde regnet med ville blive gjort til en tv-serie. Men han er spændt på at se, hvad de kan få ud af det dystopiske univers.
- Der er en masse dygtige historiefortællere i spilverdenen, som sagtens kan gøre det her fedt. Men det er en hårfin balance, for de skal passe på med at udvide historiefortællingen, hvis de ikke kan forblive tro mod serien, siger han.
'Tomb Raider': Lara Croft vender tilbage
Én af de spilkarakterer, som oftest har været på det store lærred i de sidste 20 år, er Lara Croft, der er kendt fra 'Tomb Raider'-serien.
Tidligere har både Angelina Jolie og Alicia Vikander spillet inkarnationer af den pistolsvingende gravrøver, som nu vender tilbage.
Denne gang i en anime-udgave på Netflix, der følger karakteren efter det seneste spil 'Shadow of the Tomb Raider' fra 2018. Her måtte Lara Croft redde verden, der nær var blevet udslettet, da hun nok engang fjernede et sjældent artefakt i et forladt tempel.
Netflix har allieret sig med filmselskabet Legendary, der har været inde over nogle af verdens største film som 'Dune', 'The Dark Knight' og 'Inception', så der er lagt i kakkelovnen til noget et actionbrag.
Det vides endnu ikke, hvornår de nye Tomb Raider får premiere, men 2021 markerer jubilæet for det første spil i serien, så måske venter der os en overraskelse inden nytår.