Svindel med skins, der er kosmetiske ændringer til våben i skydespillet 'Counter-Strike', er hverken et nyt eller særlig sjældent fænomen.
Faktisk finder det sted hver eneste dag – og for flere tusinde kroner.
DR har tidligere talt med tre danske 'Counter-Strike'-spillere, der alle er blevet snydt i handler med skins, og kigger man i de store 'Counter-Strike'-grupper på Facebook, kan man se, at problemet er meget udbredt.
Svindel er mere eller mindre blevet en fast del af den store skins-jungle, der kan være svær at navigere rundt i.
Det ved de om nogen hos Scammed.dk, der er en hjemmeside sat i verden for at hjælpe netop dem, der er blevet snydt i en handel i forbindelse med et spil som for eksempel 'Counter-Strike'.
Alene i løbet af det seneste år har de fået flere hundrede henvendelser i deres brevkasse, og trafikken på siden har været støt stigende siden lanceringen i starten af 2020.
- Der er rigtig mange, som gerne vil vide, hvordan de skal forholde sig, og hvad de kan gøre, når de er blevet snydt. Derfor har vi brevkassesvar og en masse guides til mere eller mindre alle tænkelige scenarier, forklarer Emil Ludvigsen, der er en af de drivende kræfter bag Scammed.dk.
Han har været opmærksom på problemet med svindel med skins i mange år og endda oplevet det på egen krop, da hans billeder og informationer er blevet brugt af en svindler i et identitetstyveri.
Og problemet lader da også til at være meget omfattende.
En undersøgelse fra Scammed.dk, lavet af Emil Ludvigsen, viser nemlig, at omkring 85 procent af dem, der spiller, har handlet med andre spillere, og af dem har lige knap halvdelen oplevet at blive svindlet én eller flere gange.
- Det er et meget udbredt problem, som gør sig gældende i alle spil, hvor man kan købe indhold. Uanset, om du spiller 'Counter-Strike', 'Roblox', 'Fortnite' eller 'Rocket League', så er der en mulighed for, at du bliver snydt, forklarer Emil Ludvigsen.
'Kun toppen af isbjerget'
Også Martin Lykke Suhr, der er medstifter af virksomheden GamerPay og administrator på Danmarks største 'Counter-Strike'-community, CS:GO Danmark, med over 82.000 medlemmer, får dagligt henvendelser fra medlemmer, der er blevet snydt i handler med skins.
- På Facebook får vi ufattelig mange henvendelser fra folk, der er blevet snydt. Det gør helt ondt indeni at høre om de her episoder, hvor folk har mistet mange penge. Og jeg tror kun, at vi har set toppen af isbjerget, siger han.
Derfor har han kastet sig ud i et nyt digitalt projekt, der forhåbentlig skal være med til at sikre, at færre bliver udsat for scams.
Det sker gennem siden GamerPay.gg, hvor man kan købe og sælge skins "med ro i sindet".
Grundlæggende betyder det, at GamerPay fungerer som mellemmand, der faciliterer handlen for fem procent af den samlede sum, der dækker over indbetaling, køb af skin på markedspladsen og udbetaling til sælgers bankkonto.
- Vi vil gerne være 100 procent transparente om, hvem vi er, hvad vi tager for de forskellige handler, og hvordan man kommer i kontakt med os. Vi er en dansk virksomhed, og derfor står vi til ansvar over for Finanstilsynet i modsætning til mange af de udenlandske udbydere, forklarer han.
Selvom der er 'Counter-Strike'-spillere i alle aldre, prøver GamerPay at være en ekstra hjælpende hånd for de spillere, som er under 18 år.
- Vi vil være den markedsplads, forældre med ro i maven kan sende deres børn til, når de skal handle digitale udsmykninger og skins. Derfor har vi en sikker og lovlig tilmelding for unge under 18 år, hvor deres forældre er med i processen og giver samtykke på vegne af deres børn, forklarer Martin Lykke Suhr.