Vikingerne erobrer kæmpe spil: 'Det er det største, jeg nogensinde har arbejdet på'

Nyt spil gengiver vikingernes historie så korrekt som muligt – også selvom forfatteren bag ikke kan sige "rødgrød med fløde".

(© Ubisoft)

Selvom det er omkring 1.000 år siden, vikingerne gjorde deres indtog over store dele af Europa, er de nordiske søfarere slet ikke færdige med at erobre.

Men hvor det for mange århundreder siden handlede om geografiske erobringer, er det i dag kulturens verden, vikingerne lægger for deres fødder – blandt andet i Marvel-filmene om den nordiske gud Thor og i en tv-serie som 'Vikings'.

Og nu går vikingerne også snart i land i det længe ventede computerspil 'Assassin's Creed Valhalla', der udkommer i slutningen af 2020.

De hjelmbærende nordboer har givet det franske spilfirma Ubisoft (der står bag den populære 'Assassin's Creed'-spilserie) rig mulighed for at skabe et "levende og interessant spil".

Det fortæller kreativ manuskriptforfatter og hovedforfatter på 'Assassin's Creed'-serien Darby McDevitt.

- Hver gang vi laver et spil, tænker vi nøje over, hvad der gør en given periode unik. Vi har simpelthen sat os ned og tænkt over, hvad man forventer af sådan et spil: Man skal have et langskib, man skal have mulighed for at plyndre og så videre. Vi ved, at vikingerne lavede bosættelser i England, så vi har også givet spillerne mulighed for at lave bosættelser i spillet, siger Darby McDevitt og uddyber:

- Vi prøver både at indfange adrenalinsuset ved kampene, men giver også mulighed for mere stille øjeblikke.

Chefredaktør på spilmediet Gamereactor.dk Magnus Groth-Andersen har tidligere sagt til dr.dk, at der er god grund til at glæde sig til 'Assasin's Creed Valhalla'. (© Ubisoft)

'En skræmmende opgave'

'Assasin's Creed' er netop også blevet berømt takket være de "stille øjeblikke", hvor man kan beundre den præcise skildring af historiske steder og bygninger.

For eksempel foreslog flere sidste år, at den præcise gengivelse af Notre Dame-katedralen i 'Assassin's Creed Unity' kunne tjene som hjælp i genopbygningen af den virkelige katedral, der brændte i april 2019.

Det har også været vigtigt for Darby McDevitt at have styr på detaljerne i 'Assassin's Creed Valhalla'.

- Der er en masse efterladenskaber fra vikingerne, som er interessante at have med i spillet. Nogle gange overdriver vi størrelsen på bygninger eller et fort, men det er for at give en god spiloplevelse. Så tingene er ikke altid gengivet 1:1, men generelt forsøger vi på at være så tro mod historien som muligt.

Og det har betalt sig for Darby McDevitt og de andre 'Assassin's Creed'-skabere. Som tiden er gået, er spillene nemlig kun blevet større og mere omfangsrige.

- 'Assassin's Creed Valhalla' er det største spil, jeg nogensinde har arbejdet på. Der har været mange forfattere tilknyttet, og et helt team har arbejdet intenst på det. Det var en skræmmende opgave til at starte med; der var meget at kaste sig over.

Gør folk klogere på historien

Tidligere har 'Assassin's Creed'-spillene kastet sig over tidsperioder lige fra antikkens Grækenland over den italienske renæssance til den franske revolution.

Det var især efter seriens andet spil udkom, at Darby McDevitt og hans hold fik øjnene op for, hvor "kraftfuldt" det er at kunne besøge fortiden.

- Det gav os virkelig blod på tanden, for det var fedt at give folk sådan en oplevelse og få at vide, at de satte pris på det og blev hængende længe i spillet.

- Vi får tit mails fra studerende, der fortæller os, at de er blevet klogere på historien ved at spille spillene. De takker os simpelthen for den uddannelse, de føler, spillene har givet dem.

- Vi vil gerne skabe en følelse af, at man besøger en gammel tidsperiode – og både er blevet klogere på den tidsperiode og det folk, der levede dengang – når man spiller vores spil, fortæller Darby McDevitt. (© Ubisoft)

Det håber han også at opnå med 'Assassin's Creed Valhalla'.

- Vikingerne er en del af en større kultur, som de islandske sagaer for eksempel også beskriver. Sagaerne er et fantastisk bidrag til verdenshistorien. Der findes historier om vikinger helt fra Rusland til Tyrkiet; de var over det hele. De udforskede verden, og derfor er de ekstra interessante for mange mennesker.

Vild med danskerne

Og de mjøddrikkende nordboer er faktisk også ekstra interessante for Darby McDevitt selv. Han rendte nemlig ind i en flok af dem, da han backpackede i Irland for over 20 år siden.

Næsten, i hvert fald.

- På turen mødte jeg en dansker, der hed Søren. Og så endte det hurtigt med, at jeg hang ud med 16 danskere, som jeg har været venner med lige siden. Det er 20 år siden nu, og jeg har været i Danmark rigtig mange gange siden.

- Jeg kan stadig ikke sige "rødgrød med fløde", men jeg har både været på Strøget og drukket nisseøl. Jeg er vild med danskerne og København!