GUIDE Isolation behøver ikke være kedeligt: Sådan kan du alligevel hygge og feste med vennerne

Du kan hurtigt få gang i en fredagsfest, en omgang Netflix (uden chill?) eller et socialt spil.

(© Sine Asmussen DR)

Coronakarantæne. Isolation. Social distancering. Forsamlingsforbud.

Det er ikke ligefrem ord, der emmer af sjov, ballade og fest. Coronaudbruddet er alvor, som statsminister Mette Frederiksen flere gange har betonet fra Statsministeriet.

Men det betyder ikke, at man ikke alligevel kan have det sjovt - sammen. Man skal bare bruge det der internet.

- Der er masser af værdi i de virtuelle møder. Og jeg tror, det viser sig at være rigtig vigtigt for sammenhængskraften.

Det siger Christiane Vejlø, der er digital trendanalytiker og direktør for Elektronista Media.

Hun synes, at folk bør afholde så mange af de her online-arrangementer som muligt og ser også mange tendenser til, at det er virkelig populært for tiden.

Hun tror endda, at den sociale distancering og anbefalingen om ikke at ses med alt for mange venner kan føre noget godt med sig.

- Før var der mange, der sagde 'åh, læg nu skærmene væk' til de unge. Men det kan vi ikke nu, da der ikke er noget alternativ. Derfor får vi ægtheden af det digitale møde frem - og der er jo ægthed i det møde, siger hun.

Men hvad skal du så lave med vennerne? Her kommer en række idéer.

1

Hold en virtuel fest

(Foto: © UGO AMEZ/SIPA, UGO AMEZ)

Du kan for eksempel holde en god fest, en fredagsbar eller et middagsselskab.

Med kamera- og mikrofon i de fleste telefoner og computere er det let at sludre og se vennerne, og med de rette apps kan I endda være med i samme samtale.

- Der er en kæmpe vækst i brug af videosamtaleværktøjer, siger Christiane Vejlø.

- Man prøver at mime et analogt møde så meget som muligt. Det centrale er synkroniseringen af det. Vi gør det, vi plejer, så godt, som vi nu kan. Og det handler ikke om en effektiv samtale, det handler om nærvær.

Hvis ikke man er til sludder og kampdruk med 10 venner, er der også eksempler på folk, der laver virtuelle middagsselskaber, hvor de aftaler en menu og så laver og spiser maden sammen - og måske drikker et glas vin til.

Og her mangler ikke muligheder på app-fronten. Skype, Facetime, Whatsapp, Facebook Messenger, Zoom, Google Hangouts, Microsoft Teams giver alle mulighed for at tale og se hinanden.

Og i flere af dem kan man være op til 40-50 mennesker i samme samtale. I appen Houseparty er der sågar små spil og quizzer til 'festen'.

- Det er ret meget en smagssag. Zoom er stort lige nu, men de har nogle problemer i forhold til privatliv. De får adgang til en masse data, og du frasiger dig rettigheder til rigtig meget, så der er jeg lidt skeptisk, siger Christiane Vejlø.

Vil man krydre sin videochatfest med små quizzer og spil, kan man prøve appen 'Houseparty'. Der er dog kun plads til otte brugere i en samtale.

Vil man have musik til, kan man logge ind på samme Spotify-bruger, der så spiller samme sang synkroniseret og på tværs.

2

Spil et af disse spil, der glimter ved godt selskab

(Foto: © BRITTA PEDERSEN)

Du kan også smække benene op, tage din computer frem eller en controller i hånden og se frem til timevis af hygge, gak og løjer med et spil.

Chefredaktør på spilmediet Gamereactor.dk hjælper med nogle forslag til spil, der både er sjove, kan spilles sammen - og er lette at tage fat i. De kræver ikke en kæmpe computer og koster ikke alverden at anskaffe.

Og så fokuserer han på, at man i disse tider nok har godt af at spille sammen - og ikke mod hinanden.

Sea of Thieves er et sørøverspil, hvor op til fire personer kan sejle verdenshavene tynde. Det kan køre på alt fra en billig bærbar til en tung gamer-pc - og på Xbox.

- Det er virkelig let bare at komme i gang. Barrieren mellem dig og at have det sjovt er et tyndt slør. Det kræver ikke meget - heller ikke, hvis du ikke er vant til at spille, siger Magnus Groth-Andersen.

- Du og vennerne skal ud på havet og finde guld og besejre lette skeletfjender. Og I kan så støde ind i andre spillere, man kan plyndre eller flygte fra, fortæller Magnus Groth-Andersen, der spillede det med sin lillebror og fætter for nylig:

- I løbet af 7-8 minutter skraldgrinede vi.

I Overcooked 2 er man op til fire kokke på hold sammen om at servere retter på tid. Det kan spilles på computer og nærmest alle spillekonsoller.

- Det er lidt mere hektisk, men også potentielt mere sjovt. Og man kan risikere venskaber på det, siger Magnus Groth-Andersen.

- Jeg har i flere omgange spillet med min kæreste og venner, og det ender altid med, at man råber og skriger ad hinanden: 'Husk at vaske op!', 'Du har stegt bøfferne for længe!' og sådan noget.

Det kræver ikke meget af dig som spiller, og det er hurtigt at begynde med.

I Sea of Thieves sejler man rundt med vennerne. (© Microsoft Studios)

A Way Out er en Hollywood-buddy-road-movie med dig og en ven i hovedrollen. Det kan spilles på computer, Playstation 4 og Xbox One.

- I er to mænd, der flygter fra et fængsel, renser jeres navne og tager hævn over en fælles fjende. Men det er ikke bare en spilbar buddy-movie, siger han.

- Det er derimod spildesign tænkt til samarbejde og to personer hele vejen igennem.

Det er ifølge Magnus Groth-Andersen som en række interaktive filmscener og 6-7 timers ren Hollywood-underholdning - og derfor er der lidt mere investeret i historie og karakterer end de andre spil.

I Stardew Valley kommer pulsen helt ned, når du som landmand skal styre en gård. Det kan spilles på nærmest alt - inklusive telefonen.

- Du arver en gård fra en afdød onkel - og herfra er det simpelt: Du skal gro afgrøder, sælge dem, rydde din farm, reparere den og møde landsbyens beboere.

Og det har sin fordel i hektiske coronaudbrudstider:

- Man kan selv finde en dyb ro, hvor du bare tænker over, hvor mange chiliplanter der skal stå her, og at du skal huske at vande dem og udforske en mine.

Er man flere, der ejer spillet, kan man styre farmen sammen, men det fungerer også fantastisk, hvis man sidder om samme skærm, siger Magnus Groth-Andersen.

Derudover anbefaler han Borderlands-serien, hvis man vil have et simpelt skydespil, hvor man kan spille sammen.

Der findes også mere klassiske fest-spil, som Jackbox-serien og Gang Beasts, men de fungerer ikke nødvendigvis så godt, hvis ikke man er i samme lokale, siger Magnus Groth-Andersen.

Discord og Facebook Messenger fungerer begge godt, hvis du vil sludre løs, mens I gamer.

3

Se en film med vennerne - eller daten

(© Netflix)

Vil man hverken tale eller snakke, men måske bare slumre hen med en film i godt selskab og ikke afbrydes af andet end et udbrud hist og her, er der også hjælp at hente.

Netflix Party er en Chrome-udvidelse, hvor flere Netflix-brugere kan se en film, der er synkroniseret mellem brugerne, og hvor man kan chatte samtidig.

- Jeg ser især mange unge gøre det, siger Christiane Vejlø.

- Og det er lidt sjovt, at folk kalder det et originalt koncept - det er jo sådan, flow-tv fungerer. Det var det, vi andre gjorde i gamle dage.

Man kan også kombinere filmen med videosamtalen, så man kan se hinanden og sludre, mens man ser film.

... Og mangler man stadig inspiration, er der corona-koncerter på internettet, for eksempel Ekstra Bladet, online-fitnesskurser og fællesmeditation på apps som Headspace.