Claus og Tove behandlede sårede på hospitalsskibet Jutlandia – sådan oplevede de Koreakrigen

Hospitalsskibet var Danmarks støtte til FN i Korea. I løbet af krigens tre år blev tusindvis af soldater og civile behandlet på Jutlandia.

I 1950 brød krigen ud i Korea. Det blev hurtigt en international konflikt, hvor USA og De Forenede Nationer (FN) støttede Sydkorea, mens Sovjetunionen og Kina støttede det kommunistiske Nordkorea.

I de efterfølgende tre år var Korea en slagmark i Den Kolde Krig.

På det tidspunkt var Danmark lige blevet medlem af FN. Det betød, at Danmark var nødt til at tage stilling til, hvordan de kunne hjælpe de allierede styrker.

Det blev hurtigt besluttet, at Danmark skulle stille et hospitalsskib til rådighed for FN. Og her kom Jutlandia ind i billedet.

Inden krigen var skibet faktisk et helt almindeligt passager- og fragtskib. Men efter en lynhurtig ombygning sejlede skibet til Korea under tre flag – Dannebrog, Røde Kors og FN’s.

Hospitalsskibet Jutlandia afsejler fra København til Korea. (Foto: © Erik Petersen, (c) Scanpix)

I sin ombygning havde skibet fået fire operationsstuer, fire hospitalsafdelinger, røntgen-, øjen-, og tandklinikker samt laboratorier, apotek og specialafdeling. Det flydende hospital havde plads til 350 patienter på én gang.

Mod krigens slutning blev der endda bygget et helikopterdæk på skibet. Det betød, at de sårede kunne fragtes direkte fra frontlinjen til behandlingsbordet på kun 20 minutter.

Hospitalsskibet på frontlinjen

Jutlandia var i Korea af tre omgange. Men det var særligt den sidste rejse til Incheon-bugten, der satte sig i besætningens erindring.

For bugten var kun 40 kilometer fra frontlinjen – man kunne praktisk talt se og høre krigens rædsler fra skibsdækket.

Udstationering til Incheon-bugten bød blandt andet på et tre dages operationsmaraton, hvor besætningens læger og sygeplejersker skulle arbejde i døgndrift. De allierede var nemlig under et intenst angreb, som betød, at hospitalsskibet modtog sårede soldater på samlebånd.

I løbet af de tre dage modtog de 161 sårede soldater.

Ved krigens slutning havde Jutlandias besætning modtaget over 5.000 soldater fra frontlinjen.

Men som et af de eneste hospitalsskibe i krigen modtog Jutlandia også civile patienter – heriblandt mange børn. Faktisk blev op til 6.000 civile plejet på hospitalsskibet.

Jutlandia plejede omkring 6.000 civile - heriblandt talrige krigsramte børn. (Foto: © Dansk Sygeplejehistorisk Museum, (c) Scanpix)

Efter 999 dages FN-tjeneste og over 10.000 behandlede patienter var Jutlandia hjemme i Danmark den 16. oktober 1953 til en heltemodtagelse. I løbet af hele krigen var blot 29 liv gået tabt på skibet.

Efter krigen sejlede Jutlandia igen som passager- og fragtskib mellem København og Bangkok. Og i 1960 var skibet for en kort bemærkning kongen af Thailands yacht under et besøg i Skandinavien, inden det blev ophugget et par år senere.

Se ovenfor to besætningsmedlemmer fra Jutlandia, Claus og Tove, fortælle om deres oplevelser fra Koreakrigen.

Kilder: dsr.dk, skibsmuseum-nakskov.dk