'Wow, en spændende historie!': 30.000 følger med i Grys kvindehistorier på Instagram

Den 32-årige historiker kæmper for at skrive kvinderne ind i historien.

Da Gry Jexen sad på historiestudiet på Roskilde Universitet for ikke særlig mange år siden, var der noget, der gik igen på tværs af de bøger, som hun læste, de kurser, som hun tog, og de semestre, som hun færdiggjorde ét efter ét.

Mænd.

Som en rød tråd op igennem historien forbandt mændene sig til hinanden og til de store begivenheder.

Kvinderne, derimod, de fyldte ikke meget. De var faktisk ret fraværende.

Men spørger man Gry Jexen, så var det ikke mændenes konstante tilstedeværelse på siderne, der stadig i dag kan sende hende ud i lange tankerækker og forundring.

- Det vilde var, at jeg selv slet ikke forventede, at der ville være kvinder til stede i historiebøgerne. Derfor var de manglende kvinder ikke noget, jeg skænkede mange tanker, mens jeg var studerende.

Det var først efter den færdiggjorte kandidat i historie, at det gik op for Gry Jexen, at hun havde haft en blind vinkel i sin historiske bevidsthed. Åbenbaringen, som hun selv kalder det, kom, da hun sad som tilrettelægger på et tv-program, der handlede om Danmark i 1918.

Her stødte hun nemlig på en kvinde, som slog benene væk under hende – og som Gry Jexen ikke kunne forstå, hun aldrig havde hørt om før.

Kvinden var forfatteren Karin Michaëlis.

- Altså, vi kender næsten alle sammen Johannes V. Jensen, for man kan ikke gå igennem gymnasiet uden at støde på ham i danskundervisningen, fortæller Gry Jexen.

De to forfattere, Johannes V. Jensen og Karin Michaëlis, blev født med ét års mellemrum og døde begge to i 1950. Johannes V. Jensen er formentlig bedst kendt for romanen 'Kongens fald' og for at have modtaget Nobelprisen i litteratur.

- Karin Michaëlis derimod, hende er der så godt som ingen, der har hørt om. Hun vandt måske ikke Nobelprisen, men hun var uhyre produktiv, skrev romaner og børnebøger, og hendes værker blev oversat til mere end ti sprog. Nogle af bøgerne blev filmatiseret i USA. Hun var et internationalt navn, men i dag er hun gået i glemmebogen, lyder det fra Gry Jexen.

Over 30.000 følgere på Instagram

Opdagelsen af Karin Michaëlis blev et vendepunkt for den unge historiker.

- Det gik op for mig, at jeg jo slet ikke havde nogen forventninger til historien, når det kommer til at inkludere kvinderne. Fordi måden, historien er blevet skrevet på, har været gennemsyret af en særlig tradition, som har tilgodeset mændenes plads i historien.

Så Gry Jexen besluttede sig for at gøre noget. Derfor oprettede hun i efteråret 2018 Instagram-profilen 'Kvinde kend din historie'. Idéen og målet var klart: Kvinderne skulle skrives ind i historien.

Her lige knap to år senere har hun rundet 30.000 følgere på Instagram, projektet har fået et lillesøster-projekt i form af podcasten 'Kvinde kend din historie', som netop er gået i gang med sin anden sæson på podcasttjenesten Podimo, og inden længe kommer der plakater til børneværelset, så den næste generation kan blive præsenteret for kvinder, der har sat deres aftryk på danmarkshistorien.

- Det hele er med til at synliggøre kvinderne, men på hver sin måde. På Instagram-profilen kan jeg præsentere en masse forskellige kvinder med en kort og komprimeret biografi. I podcasten kan jeg – i fællesskab med en ekspert – gå i dybden med nogle få, udvalgte kvinder. Og med plakaterne kan jeg præsentere kvindelige forbilleder for de yngste. Kvinder, der skrev historie inden for en lang række forskellige områder.

Kvinder i alle aldre, farver og former fylder profilen 'Kvinde kend din historie' på Instagram. Her fortæller Gry Jexen kvindehistorie kort og komprimeret til over 30.000 følgere.

Og læser man i kommentarsporet under de små kvadratiske felter, som udgør feedet på Kvinde kend din historie, er begejstringen tydelig.

Wow, en spændende historie!!

Sikke en foregangskvinde!

Endnu en berigende og vigtig historie. TAK!

Kvindernes plads i historien skal skrives frem

Gry Jexen er langt fra den første kvindelige historiker, der gennem tiden har kæmpet for at skrive kvinderne ind i historiebøgerne.

Tilbage i kvindebevægelsens storhedstid i 1970'erne, hvor kvinderne for alvor begyndte at indtage universiteterne, og hvor rødstrømperne demonstrerede i gaderne, opstod der en særlig gren på historiestudier verden over: Kvindehistorie. På engelsk ofte kaldet Herstory som en modvægt til History, hvis sigte både var at tydeliggøre kvindernes plads i historien samt at fortælle historien fra kvindernes perspektiv.

- Man kan sige, jeg med 'Kvinde kend din historie' følger i fodsporene på de historikere, der har arbejdet for at fremskrive kvindehistorien som en særlig ting. Altså, at man fokuserer på kvinderne og deres perspektiv. Og det er jo dét, jeg gør, fortæller Gry og forklarer, at det for eksempel har været et meget klart valg at kalde profilen 'Kvinde kend din historie'. Både som et anerkendende nik til bogklassikeren 'Kvinde, kend din krop', som udkom i 1975, men også fordi hun gerne vil gøre kvinder mere interesserede i historie.

- Men jeg føler også, at jeg er en del af en generation, som gerne vil videre derfra. Jeg vil jo gerne skrive kvinderne ind i vores allesammens fælles historie på lige fod med de mænd, der allerede har plads på siderne, siger hun og fortsætter:

- Hvis vi bare bliver ved med at sige, at historien er skrevet af hvide mænd, så kommer vi aldrig videre. Så bliver det en selvopfyldende profeti. For historien er ikke skrevet af hvide mænd, det er bare de hvide mænd, der indtil nu har fået lov til at fylde og udgøre historien. Men kvinderne har lige så meget en plads i dén historie, som mændene har.

Gry Jexen vil gerne skabe et positivt fællesskab. Da hun sidste år satte fokus på statuer af kvinder, skulle det derfor ikke kun handle om, hvor lille en andel af statuer rundt om i landet, der forestiller navngivne kvinder. I stedet ville hun fremhæve kvinderne og deres historier som noget positivt - og for at inspirere sine følgere til at tage ud i landet og besøge statuerne. Her står hun ved en statue rejst til minde om forskeren Inge Lehmann, der i begyndelsen af 1900-tallet opdagede, at Jorden har en fast kerne. Statuen blev rejst i 2017.

Fællesskabet er det bedste

Spørger man Gry Jexen, hvad det bedste ved projektet 'Kvinde kend din historie' indtil nu har været, så kan hun nævne mange ting.

Hun føler sig privilegeret over, at hun kan få lov til at formidle en masse historie om interessante kvinder, som er med til at vise, hvordan kvinder gennem tiden har været med til at skrive historie.

Men for Gry Jexen er det fællesskab, hun har fået skabt med sine følgere, næsten det bedste ved det hele. For selvom det i sidste ende er hende, der bestemmer over indholdet på profilen, så har hun på intet tidspunkt ønsket at indtage rollen som skolemester.

- Det fællesskab er guld værd! Hele projektet er jo også et udviklingsprojekt for mig selv, en proces hvor jeg også lærer noget. Her er mine følgere en vigtig del, for de er med til at gøre mig opmærksom på kvinder, jeg selv aldrig har hørt om før. På den måde er 'Kvinde kend din historie' blevet et fællesskab, hvor vi – jeg og mine følgere – er med til at skrive kvinderne ind i historien.