Klap i numsen kan give advarselsarmbånd på Roskilde Festival

- Nogle vil kritisere os for, at vi har gjort for meget, andre for at vi har gjort for lidt, siger Roskilde Festivals sikkerhedschef om tiltagene for at sætte ind for krænkelser.

Roskilde Festival har onsdag taget hul på det store musikprogram, og festen er nu for alvor i gang. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Så er Roskilde Festival for alvor gået i gang, og op mod 100.000 mennesker stimler de kommende dage sammen foran Orange Scene.

Allerede før festivalens start har der i medierne været en del fokus på samtykke, overgreb og krænkende adfærd.

I 2019 var der et rekordhøjt antal anmeldte voldtægter, og Politiken har beskrevet, hvordan kun to ud af 59 anmeldte voldtægtssager på Roskilde Festival fra 2010 til 2019 har udløst dom.

I år har Midt- og Vestsjællands Politi forsøgt at gøre både danskere og udenlandske gæster opmærksomme på, at man skal huske, at vi har fået en ny samtykkelov i Danmark siden sidste Roskilde Festival.

Screenshot af Midt- og Vestsjællands Politis tweet om samtykke. Tweetet er skrevet mandag den 27. juni 2022.

Sikkerhedschefen for det hele på Roskilde Festival er Morten Therkildsen. Han har været sikkerhedschef siden 2014 og siger, at man på Roskilde Festival har et øget fokus på, at alle skal kunne nyde festivalen som det frirum, det skal være.

Morten Therkildsen har været sikkerhedschef for Danmarks største festival siden 2014. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

Som led i indsatsen har man derfor givet Roskilde Festivals cirka 60 specialudvalgte safety værter, som er i dialog med gæsterne, ekstra kursus i at håndtere sager med krænkende adfærd.

Et redskab de har, er de såkaldte "advarselsarmbånd", som de kan uddele til festivalgæster, der krænker andre, forklarer Morten Therkildsen.

- Advarselsarmbåndet handler om at signalere, at vi rent faktisk mener det. Vi fjerner det armbånd, man allerede har, og vi monterer et nyt armbånd, så det bliver tydeligt, at du har fået en advarsel. Hvis vi taler med dig igen på et andet tidspunkt på denne måde, får du ikke flere advarsler. Så er det farvel og tak.

Safetyværter Malene og Irene går en runde på camp-områderne. De har fokus på dialog, men kan også uddele advarselsarmbånd, hvis gæsterne overtræder spillereglerne. (Foto: © Johan Stauner Bill, Vækst visuals)

Hvor mange advarselsarmbånd har I uddelt i år?

-Jeg kan ikke give dig antal, det interesserer mig ikke. Det er ikke statistikker, men dialogen, det handler om.

Hvad er en krænkelse?

- En krænkelse handler om der, hvor man træder ved siden af frirummet - og det kommer an på, hvordan folk oplever det. Hvis du står til en koncert og får en hånd på numsen, tænker jeg, at det ikke er noget, vi accepterer.

Hvornår er det ellers tilstrækkeligt til, at I vil gribe ind?

- Det er virkelig svært - for reelt er essensen, at det er et svært balancepunkt. Nogle vil kritisere os for, at vi har gjort for meget, andre for at vi har gjort for lidt.

- Der er nogle ting, man ikke er i tvivl om. For eksempel skal man lade være med at befamle andre på numsen. Men man kan også gøre noget, man ikke selv tænker, var slemt, men føles som en krænkelse for den anden. Og her er det så vigtigt med dialogen.

Politiet har fået de første anmeldelser i år

Selvom sikkerhedschefen har svært at sige, hvornår noget helt præcist er over grænsen, nævner han selv et eksempel fra 2019, hvor nogle drenge havde skrevet "voldtægtstelt" på deres telt. Festivalen fik klager, og Morten Therkildsen medgiver, at man dengang ikke var gode nok til at håndtere det.

Sikkerhedschef Morten Therkildsen er håbefuld trods flere historier i medierne om, at publikum til større begivenheder har fået kritik for deres opførsel. (Foto: © Stefan Wessel, DR)

I går blev der anmeldt to såkaldte sædelighedsforbrydelser, der dækker over seksuelle overgreb som blufærdighedskrænkelse og voldtægt.

- Der har desværre været tilfælde, og det arbejder vi med. Når der sker sådan noget, er det ikke advarselsarmbånd vi taler, det er naturligvis bortvisninger og anmeldelser til politiet. Det er det her meget svære spænd af, hvordan vi samarbejder med myndighederne, hvordan vi respekterer fortroligheden - og at man jo er uskyldig, indtil man er dømt, men samtidig ikke hører til her, siger Morten Therkildsen.

- Det fylder meget hos mig, når bare en enkelt person oplever en voldtægt eller lignende. Det gør det.

Trods anmeldelserne er sikkerhedschefen håbefuld - for i år er her umådeligt stille og roligt, siger han.

- I år vil jeg sige, der er et helt exceptionelt fællesskab. Det siger vi hvert år, så det lyder måske lidt hult, men det er anderledes i år. Vi kan mærke, vi har meget mindre at lave hos vores samaritter, og her er i det hele taget en afslappet stemning.

Sikkerhedschef Morten Therkildsen med en af de beskeder, der kommer på storskærme på de store musikscener. - Vi gør opmærksom på, at alle skal respektere det frirum, vi har, der skal være plads til at være sig selv, plads til at få samtykke, før man begynder at røre - den type ting. Så vi minder folk om, at sådan er kulturen på Roskilde Festival. (Foto: © undefined, DR)

Det er tre år siden, Roskilde Festival sidst blev afholdt på grund af corona, og Tivoli har aflyst navne, fordi de frygtede tumult efter en koncert, der endte kaotisk. Har I også samme øget fokus på den unge målgruppe?

- Vi har altid en masse, der aldrig har været på festival før. Vi har selvfølgelig fulgt med, men aldrig købt ind på den præmis, at det er publikum, der er en udfordring med. Vi har lavet forskning i coronatiden på folks opførsel, og det vi har set, er en stor fællesskabsånd - og det er faktisk det, vi ser i år.

Sikkerhedschefen oplyser om, at hvis man føler sig krænket, skal man tage fat i en medarbejder med en orange vest, som altid kan hjælpe en videre. Og man kan faktisk også klage, hvis man føler, det er uberettiget, at man får fjernet sit armbånd.

- Selvfølgelig kan man skrive en mail til festivalen og klage. Hvis det er noget, hvor vi reelt mener, der kan være hold i det, så ryger det til mig, og så vurderer jeg det. Vi har ikke nogle klagesager i år, men der er selvfølgelig et par stykker hvert år, og så vurderer vi, om det er ok eller ikke ok.