Lær "den flirtende albue". Og andre tricks der gør dig til stjernedirigent inden du fylder 90

Størstedelen af dirigentens arbejde foregår inden første orkesterprøve, og der er fem evner, du skal besidde, hvis du til helt til tops som dirigent.

Som dirigent skal man have is i maven og et ualmindeligt stort overblik for at få 100 musikere i symfoniorkestret til at gå i samme retning.

Det evner de 24 finalister i årets Malko-konkurrence allerede.

Men der skal mere til.

Ifølge dirigent Peter Ettrup Larsen kræver det en række specifikke evner, som tager mange år at lære. Eksempelvis bevægelser som den "flirtende albue", som du kan se ham fortælle om i videoen ovenfor.

Derfor bliver de fleste dirigenter også først stjernegode, når de er oppe i årene - og kan til gengæld fortsætte et godt stykke over den almindelige pensionalder.

Her opsummerer Peter Ettrup Larsen de fem evner, du ikke kan komme udenom, hvis du vil tops i dirigent-verdenen:

1. Du skal kende din musikhistorie

Dirigenten skal have en stor musikhistorisk viden. Den viden ligger hele fundamentet for det videre arbejde.

Med musikhistorien ved han eller hun, at hvis et stykke er skrevet af Duke Ellington, så skal det spilles på en helt anden måde, end hvis det er skrevet af Mozart.

2. Du skal kunne dissekere musikken

Her træder overblikket rigtigt i kraft.

Musikken skal dissekeres og analyseres. Dirigenten skal analysere, hvor mange instrumenter der er med, og hvor mange takter værket indeholder. Men musikkens form, tempo og toneart skal også kortlægges.

Dirigenten kan både læse noderne horisontalt – altså instrument for instrument - eller det kan læses vertikalt – altså klangen af alle instrumenterne sammen. Dirigenten skal have fokus på begge niveauer.

3. Du skal vide, hvordan musikken skal fortolkes

På baggrund af sin analyse af musikken skal dirigenten skabe sin egen fortolkning af musikken.

Dirigenten beslutter, hvilken energi og stemning, værket skal opføres med.

Fortolkningen er især det, man bruger, når man skal adskille forskellige dirigenter fra hinanden - for det trænede øre kan man nemlig godt høre forskel!

4. Du skal have styr på, hvordan musikken skal formidles

Bløde, hårde, store eller små bevægelser.

Når orkestret skal fremføre dirigentens fortolkning af værket, skal han eller hun formidle sin kunstneriske mission ved hjælp af sit kropssprog.

Derfor bruger dirigenten en række fagter, bevægelser og signaler med sin dirigentstok. Det er ikke nok at kun angive takten – dirigenten skal også formidle musikkens tempo, styrke og karakter.

5. Du skal samle på erfaring - hele livet!

Når koncerten er overstået, evaluerer dirigenten forløbet, så erfaringerne kan bruges i forbindelse med næste koncert. Jo flere års erfaring, jo mere detaljeret er dirigenten i sit arbejde.

Derfor er nogle af verdens bedste dirigenter som Herbert Blomstedt (90), Daniel Barenboim (75) og Seiji Ozawa (82) alle godt oppe i årene.

Så drømmer du om at blive stjernedirigent, kan du evne et langt arbejdsliv - ofte med jobs rundt i hele verden.