Kokke-VM: Dansk stjernekok træner til lyden af tabte fodboldkampe

26-årige Morten Falk har trænet som en gal i et år for at kunne klare 5 timer og 35 minutters stresshelvede i Lyon i disse dage.

"'Hvis 26-årige Mortens krop bare holder til den 24. januar, så er alt godt."

Sådan lyder en galgenhumoristisk joke i testkøkkenet i Valby, hvor kokken Morten Falk og hans team tilbringer det meste af deres vågne døgn.

I et år har den unge stjernekok trænet til sit livs præstation som Danmarks repræsentant ved kokke-VM, Bocuse d’Or i Lyon.

Det starter i dag og kulminerer ved en ceremoni i morgen aften, hvor verdensmesteren kåres.

Joken om Mortens krop er et eksempel på værkstedshumoren hos VM-truppen, der også tæller Joachim Kongsgaard og Jeppe Foldager.

Men der er også et gran af sandhed i det, for Morten Falk har arbejdet på et overmenneskeligt niveau: 12 timer om dagen, 6-7 dage om ugen i et år har han arbejdet i specialkøkkenet, der bygget til at være en tro kopi af køkkenet i Lyon.

Alt er sat på standby

Teamet har udviklet to - indtil videre hemmelige - retter, der skal repræsentere Danmark i Lyon.

Alt handler om Bocuse d'Or i Morten Falks liv. Selv tid med kæresten ofte begrænser sig til nogle timer et par gange om ugen:

- Lige nu er der ikke noget ’efter finalen’. Jeg har sat alt på standby for det her. Jeg vil ikke stå dernede og blive nr. fem og vide, at jeg slækkede på træningen. Det jeg ikke have på mig. Det kan godt være, at jeg bliver tilfreds med femtepladsen, hvis jeg føler, at jeg har givet alt. Men vi tager derned for at vinde. Det er dumt andet, fortæller han til DR Kultur med sin karakteristiske, rolige diktion.

Ligesom Formel 1

Madanmelder Ole Troelsø kalder Bocuse d’Or den absolut vigtigste kokkekonkurrence i verden.

Han sammenligner begivenheden med modehusenes haute couture-mode og billøbet Formel 1.

Det er utopisk og sublimt på samme tid.

- Det er den klart vigtigste kokkekonkurrence. Vinder du den, er du helt oppe på toppen. Den er højt respekteret og anerkendt og sindssygt svær at vinde. Vinderen bliver altid meget eftertragtet og kan tage rundt og gæsteoptræde efterfølgende. Han kan nærmest selv vælge, hvilken vej han vil gå, fortæller madanmelderen fra dagbladet Børsen.

Morten startede med at træne i oktober 2014 til sin kvalificering til Bocuse d’Or Europe, hvor han gik videre.

Siden er han blevet frikøbt af Bocuse d'Or-akademiet fra sin køkkenchef-stilling på gourmestrestauranten Kadeau Bornholm.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det kræver sin mand at prøve sig selv af.

De sidste uger har Morten Falk og holdet trænet med retterne inden for de tidsrammer, som de skal tilberede dem inden for i Lyon: 5 timer og 35 minutter.

Tilberedningstider skal tilpasses på råvarerne, så der skal skabes et flow i, hvad der skal dampes, steges og brases hvornår.

Og så kommer lyden. Støjinfernoet i Lyon er berygtet:

- Lyden er en stor ting. Vi træner med høj musik for at forberede os, vi skifter musikken hele tiden og stopper og starter for at presse os. Vi træner også til lyden af fodboldkampe, hvor Esbjerg (Forende Boldklubber, red.) taber. Det psyker mig virkelig, for det er det hold, jeg holder med. Men så længe man kan fokusere går det.

Det handler ikke om at snakke med dig

Hvad får du ud af at deltage i Bocuse d’Or?

- Nu har jeg dygtiggjort mig over 10-12 år, og nu har jeg endelig mulighed for at prøve mig selv af til verdensmesterskabet. Jeg har sat alt på standby for det her. Det er noget personligt. Det handler ikke om at snakke med dig eller skulle i tv. Det handler heller ikke om anerkendelse fra folk, jeg ikke kender. Det handler om at overbevise mig selv om, at jeg er god nok.