Komiker undrer sig: Hvorfor hader alle feminister i Danmark?!

Ud af 100 kendte danskere sagde 94 nej til at deltage i video om feminisme.

(Foto: © Sarah Brik, DR)

- Inderst inde så har jeg aldrig været i tvivl om, at jeg er feminist. Men udadtil har jeg været feminist med disclaimer. Du ved, feminist på dén måde hvor man siger: Ja, selvfølgelig er jeg da feminist – men jeg er altså ikke én af de der sindssyge skrigeskinker, der står derovre og råber.

Sådan lyder det fra komiker Ane Høgsberg til spørgsmålet om, hvordan hun har det med at kalde sig feminist.

Spørgsmålet falder i forbindelse med, at komikeren er aktuel som vært i den nye serie ’Alle hader feminister’, der fra i dag kan ses på DR2+ via DRTV.

I serien tager Ane Høgsberg temperaturen på ligestilling i Danmark anno 2020.

- Det er jo enormt kontroversielt at sige, at man er feminist her i Danmark. Men ærlig talt, så synes jeg ikke, der er noget kontroversielt over at mene, at alle mennesker er lige og har de samme rettigheder – på tværs af køn, etnicitet, religion og geografisk tilhørsforhold. Det er jo dét, feminisme handler om.

I serien undersøger Ane Høgsberg blandt andet, hvad den skæve barselsfordeling herhjemme betyder for kvinders formue. I den forbindelse taler hun med politisk ordfører for Enhedslisten, Pernille Skipper, der kun tog 14 dages orlov efter fødslen af sin datter. Den resterende barsel tog hendes mand, hvilket gør parret til et særsyn i dansk kontekst, hvor kvinder tager omkring 90 procent af den samlede barsel. (© Frederik Rothaus)

Seriens titel 'Alle hader feminister' skal ses som en kommentar til de mange sind, der ofte kommer i kog, når snakken netop falder på ligestilling, men seriens egentlige omdrejningspunkt er ligestilling og de udfordringer, vi har på ligestillingsområdet i Danmark, fortæller Ane Høgsberg.

- Det er ikke et program om kvinderne mod mændene. Det handler heller ikke om 4. bølgefeministerne mod de andre bølgefeminister. Det handler om, hvordan vi kan få et samfund, hvor alle har lige muligheder for at udleve deres fulde potentiale – og ikke mindst hvorfor og hvordan ligestilling kommer hele samfundet til gode. Ikke kun kvinderne.

En dårlig feminist

Det med køn, kvinder og ligestilling har fulgt Ane Høgsberg i mange år.

Da hun som ung komiker skulle indtage den danske standup-scene, så skulle hendes køn helst ikke fremhæves som noget særligt.

Faktisk havde hun det bedst, hvis det slet ikke blev bemærket eller snakket om. Heller ikke selvom hun som kvinde tilhørte en lille eksklusiv skare i den ret så mandsdominerede danske standup-branche.

- Jeg ville bare gerne ses og anerkendes som Ane Høgsberg – punktum. Ikke som Ane Høgsberg, den kvindelige komiker.

Men Ane Høgsberg måtte erkende, at hendes køn hang ved.

Hun blev omtalt som ’den kvindelige komiker Ane Høgsberg’, og blandt publikum var der også forventninger til, hvilke emner hun som kvinde og komiker tog under kærlig behandling, når hun gik på scenen. På et tidspunkt fik hun endda at vide, at hun stod i opposition til feminismen med nogle af de ting, hun sagde i sine shows.

Bum. I opposition til feminismen. Intet mindre.

I 2017 tog Ane Høgsberg så på turné med soloshowet ’Dårlig feminist’. Et show, der tog udgangspunkt i hendes egne erfaringer med, hvor svært det kan være at træde rigtigt, når man bevæger sig ind i blandt andet ligestillingsdebatten – ikke mindst som kvinde.

- Feminismedebatten var så intens og følelsesladet på dét tidspunkt. Altså, det er den jo stadig. Men den var virkelig præget af, at feminisme var noget, man kunne gøre forkert. Man kunne være en decideret dårlig eller forkert feminist. Der sad kvinder i Deadline, som alle erklærede sig som feminister, men som var uenige om, hvordan man var feminist på den mest rigtige måde.

Derfor tager serien ’Alle hader feminister’ en anden indgangsvinkel til spørgsmålene om feminisme og ligestilling.

- Vi tager udgangspunkt i ligestilling fra det mindst mulige føleføle-sted: Økonomi. Jeg kunne så godt tænke mig, at vi kom videre i debatten om ligestilling, så det ikke bliver et spørgsmål om følelser. Jeg håber sådan, programmet kan være med til at skære det ud i pap for folk, at feminisme er for alle. At ligestilling mellem kønnene kommer samfundet og dermed os alle sammen til gode, fortæller Ane Høgsberg.

Det har overrasket Ane Høgsberg mest i arbejdet med serien

  • - Det chokerede mig faktisk, at meget medicinsk forskning tager udgangspunkt i mænd og dermed de bivirkninger og symptomer, som mænd oplever – også selvom man ved, at kvinder ofte reagerer helt anderledes. Blandt andet på grund af de kvindelige hormoner og de forandringer i hormonniveauer, som kvinder gennemgår livet gennem.

  • - Hjertekar-sygdomme er et eksempel på det problem. Ifølge Hjerteforeningen bliver en fjerdedel af alle kvinder ikke diagnosticeret korrekt med hjertesygdomme, fordi den metode, der er standard på de danske hospitaler, ikke tilgodeser kvinders symptomer. Det betyder, at de ikke får den rette behandling, og det kan være med til at forklare den øgede dødelighed, der er blandt især yngre kvinder med hjertesygdomme. Det er jo helt vanvittigt!

Et brandfarligt emne

Selvom Ane Høgsberg ikke selv ser ligestilling og feminisme som kontroversielle emner, er hun godt klar over, at emnet stadig i 2020 er brandvarmt.

Alligevel blev hun overrasket over, hvor brandfarligt et emne feminisme synes at være.

Det skete, da hun i forbindelse med seriens tilblivelse kontaktede 100 kendte danskere for at spørge dem, om de ville være med til at lave en form for kampagnevideo, der sætter fokus på feminisme og ligestilling i Danmark.

- Ud af 100 mennesker, mænd som kvinder, var der seks – seks! – der sagde ja til at medvirke. Alle andre takkede nej. Det kom virkelig bag på mig, at ellers progressive kunstnere ikke har lyst til at blive sat i forbindelse med et projekt om feminisme. Mange forklarede, at det simpelthen er for følsomt et emne, som de ikke havde lyst til at blive blandet ind i, fortæller Ane Høgsberg.

Men det fik ikke Ane Høgsberg til at vakle.

Faktisk føler hun sig endnu sikrere i sin sag i dag, end hun gjorde, inden programmet blev igangsat.

- I dag har jeg ikke noget problem med at sige: ”Jeg er feminist – punktum”. Uden disclaimer. Og jeg kan godt ønske, det var noget, jeg havde gjort langt tidligere. På en måde føler jeg, at jeg har svigtet mit køn ved ikke at tage det på mig noget tidligere. Men forhåbentlig kan vi med serien vise, at der er brug for, at vi alle sammen tager feminismen på os uden forbehold. Det dur ikke, vi hader feminister, for det har vi som samfund simpelthen ikke råd til.

I forbindelse med serien har Ane Høgsberg udviklet et flowchart, så man selv kan teste, hvad man kan gøre for at fremme ligestilling i Danmark. Du kan teste dig selv lige nedenfor.