Dumt svin er hovedperson i månedens krimi

Noma og Masterchef gav stof til bogen 'Amok' om kynisk stjernekok

Morten Remar er manden bag hittet 'Jonathan' med Back to Back, men han har nu kastet sig over en karriere som forfatter. Amok er hans første krimi. (Foto: © Morten Wøldike)

Hovedpersonen i december måneds bog i Krimiklubben er det, man kalder et rigtigt dumt svin. Adam Brandt er en stjernekok fra København på jagt efter den tredje Michelinstjerne.

Kokken er kold og kynisk i sin udnyttelse af alle på sin vej, kvinder såvel som andre kokke. Og så nyder han at spise katte, som han køber gennem Den Blå Avis og tilbereder, når kæresten ikke er hjemme.

Bedst som Adam Brandt tror, at alt kører på skinner, kommer fortiden efter ham. Kokken forsøgte nemlig at finansiere sin første restaurant ved at smugle narko fra Thailand i sin vens taske. Vennen blev taget i tolden og fik lov at rådne op i et fængsel i Thailand, mens Adam skyndte sig hjem uden at se sig tilbage.

Måske er det vennens død i fængslet i Thailand, der på en eller anden måde skubber gang i en masse ulykker for Adam Brandt. Affaldscontainerne ved Amok bliver sat i brand, døde rotter dukker op i køkkenet og SKAT kommer på uanmeldt kontrolbesøg.

Nogen er for alvor ude efter ham.

Rystet over den hårde tone i køkkenet

Bogen er Morten Remars første. Han fortæller, at det var hans egen deltagelse i tv-programmet Masterchef i 2014, der fik ham sporet ind på at bruge restaurationsmiljøet som ramme for en krimi-fortælling.

- Jeg havde desuden set den dokumentar om restaurant Noma, hvor man skildrede det ekstremt konkurrencemindede miljø, som de her kokke befinder sig i. Det er sindssygt hårdt og meget fascinerende, siger Morten Remar.

Det var dokumentaren ”Noma på kogepunktet”, der i 2008 gav et råt indblik i miljøet i den verdenskendte restaurants køkken. Mange blev rystede over at se, hvor voldsomt det gik til, når chefkokken René Redzepi skældte ud på sine medarbejdere.

- Jeg vil ikke sige, at det er René Redzepi, der danner forlæg for romanens Adam Brandt. Jeg fik lyst til at skabe en hovedperson, der bestod af essensen af de forskellige kendte stjernekokke samt en god portion American Psycho. Og så skrue op for alle knapper, forklarer forfatteren.

Kynisme i alle brancher

Det er heller ikke kun i kokkebranchen, at man kan blive så kold og kynisk i jagten på succes, understreger Morten Remar.

- Jeg er overbevist om, at min hovedperson findes derude i virkeligheden. Både i erhvervslivet og blandt kunstnere er der masser af eksempler på mennesker, der fokuserer så meget på at komme frem, at de glemmer deres forpligtelser som børn og familie.

Amok begyndte som en ide til et filmmanuskript, men historien tog endelig form som roman, da Morten Remar valgte at fokusere på, hvor langt nogle er villige til at gå for at få succes. Han skriver lige nu på sin tredje roman, samtidig med at han turnerer med sit band, Back to Back.

DR Krimiklubben læser Amok i december måned. Hvis du har lyst til at være med, når vi diskuterer Morten Remars skildring af restaurationsmiljøet og den grådige jagt på ultimativ succes, så kan du finde online-debatten her.