Træt af at læse bøger alene? Her er trenden, du bør hoppe med på

Musik og litteratur hænger naturligt sammen, og rundt i landet mødes flere og flere om bøger i nye rammer. Vi tog til 'Digte & Lyd' med navne som Carl Emil Petersen og Olga Ravn.

  • Der blev lyttet intenst til de mange digte og toner til 'Digte & Lyd' i Vega søndag aften. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • Carl Emil Petersen gør klar til at gå på scenen, hvor han som den eneste musiker ikke får selskab af en digter i og med han selv er sangskriver. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • Olga Ravn nyder at få inspiration og input fra musikkens improvisation i sin oplæsning. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • Det er femte gang, at 'Digte & Lyd' finder sted i Vega siden 2015. Siden sidste år har konceptet i øvrigt turneret landet rundt. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • Det er første gang, at Tine Nordahl Grosen og Niels Rysz er til 'Digte & Lyd'. De er begge begejstrede over blandingen af lyrik og musik. - Jeg synes, det er spændende, specielt Peter Laugesen og Jakob Bro var godt og meget stemningsfyldt, siger Tine Nordahl Grosen. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • - Det er ret intenst og ret fantastisk, at det kan samle så mange mennesker på sådan en søndag. Der er en dejlig stille energi her og det er nærmest en ud-af-kroppen-oplevelse, siger Mie Brendstrup der er særligt glad for Naja Marie Aidt. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • - Jeg er ikke den store digtlæser, men jeg synes, det er fedt. Digte kan være svære at komme ind i, men når de bliver læst op bliver det en anden oplevelse. Og musikken giver det en anden dimension, siger Jonathan Bisp, der ikke før havde været til et sådan arrangement. (Foto: © Martin Fält, DR)
1 / 7

Denne aften er ikke som de fleste aftener på det københavnske spillested Vega.

I salen er ståpladserne afskaffet og erstattet af stolerækker. Der er ingen sidemandssnak under musikken. Man kan for en gangs skyld købe et glas portvin i baren og på scenen optræder digtere side om side med musikere.

Portvinen er bare for hyggens skyld, mens kombinationen af digte og musik er selve kernen i arrangementet ’Digte & Lyd’. Et arrangement, der siden torsdag har været forbi Aarhus, Aalborg, Odense og altså afslutningsvis København søndag aften.

Jørgen Leth var blandt andet med på turneen. Han er dog ikke på plakaten i Vega. Det er derimod digterne Olga Ravn, Peter Laugesen, Caspar Eric og Naja Marie Aidt.

Musikken står guitarist Jakob Bro, elektronisk musiker Simon Littauer og gruppen Supapawa for. Og Ane Cortzen er værten, der binder det hele sammen.

Se billeder fra den musikalske lyrikaften øverst her på siden.

Popmusiker Carl Emil har en fest med lyrikbussen

Med i tourbussen rundt i landet var også Carl Emil Petersen, der i år er gået solo efter tiden med bandet Ulige Numre.

Han har de seneste fire aftener spillet en række af sine sange helt alene på scenen, som han delt med digterne. Og denne aften er han tilbage med sin akustiske guitar og ærlige tekster.

- Det har været ret stort for mig faktisk. Det er første gang, jeg får lov til at turnere med forfattere, fortæller Carl Emil Petersen og tilføjer:

- Det er jo lidt et andet folkefærd end musikere, og der bliver snakket om nogle lidt andre ting rundt om spisebordet. Et meget bredt spektrum af livets støre spørgsmål er blevet endevendt.

Han er mest vant til et feststemt publikum med hang til fadøl og fællessang, men også her er oplevelsen ny på disse 'Digte & Lyd'-aftener.

- Der er en lidt mere andægtig stemning blandt publikum, som jeg prøver at punktere lidt med nogle dårlige vittigheder. Det er jo et arrangement, hvor lyrikken er i centrum. Men jeg synes, vi har fået den ud i vidt forskellige sammenhænge, siger han tilfreds.

Carl Emil er den eneste musiker, der er alene på scenen til 'Digte & Lyd' i og med han også er sangskriver. (Foto: © Martin Fält, DR)

Han er den eneste traditionelle sangskriver, der er med på disse 'Digte & Lyd'-aftener - og det er han stolt af, siger han.

- Sangene kommer meget til sin ret i det format, og det kan jeg godt lide. Normalt har jeg jo band med, men nu kan man ikke gemme sig. Det her er den rene form.

Hvordan føles det, når der på sådan en aften kommer mere fokus på din lyrik i dine tekster?

- Det er spændende. Jeg kan godt høre, at folk reagerer på de sange, hvor er er nogle sjove detaljer og lyrik i.

Litteratur er noget, man mødes om

Det er ikke kun Carl Emil Petersen, der er begejstret. Det er publikum også søndag aften, heriblandt Niels Rysz, der har fået billetten i fødselsdagsgave.

- Jeg synes, at det giver god mening, for når man alligevel sætter en lydlig dimension til - og det gør man jo når man læser op - så kan man jo lige så godt lægge en musikalsk bund under. Så det fungerer godt, siger han.

Og det er der også andre, der synes. At blande kunstarterne og lufte litteraturen foran et publikum frem for at læse værkerne alene er nemlig blevet yderst moderne.

  • Musiker Simon Littauer leverer her musikken til Olga Ravns digte på sin synthesizer. (Foto: © Martin Fält, DR)
  • Det er første gang, at Olga Ravn er med til et arrangement som 'Digte & Lyd', hvor hendes digte får selskab af rytmiske toner. (Foto: © Martin Fält, DR)
1 / 2

Litteratur er i dag noget, vi mødes om, og ikke bare noget vi læser alene derhjemme, og der kommer flere og flere litteraturfestivaler- og arrangementer til i både store og mindre byer, fortæller Dan Ringgaard, der er professor i nordisk litteratur ved Aarhus Universitet.

Han har selv været moderator på en festival for nordisk litteratur i Helsingør i weekenden - og fra oktober underviser han også i 'skrivedrømme' på Folkeuniversitetet.

- Litteratur er blevet begivenhedskultur. Det kan man blandt andet se på antallet af læseklubber rundtomkring, særligt på bibliotekerne, siger Dan Ringgaard og uddyber:

- Litteraturen er mange steder i dag - på scenen, på museerne og i form af digital litteratur. På alle mulige platforme. Både virtuelle og reelle. Det er interessant, fordi det betyder noget for, hvordan vi opfatter litteraturen - den får en anden karakter.

Men forsvinder fordybelsen så ikke, når lyrik bare bliver underholdning for en aften? Nej, siger Dan Ringgaard.

- Litteraturen flytter over og bliver noget andet og mere end bøger. Hvis litteratur bare var det at gå til arrangementer kunne man være bange for, at folk ikke tog fordybelsen på sig. Tværtimod. Det er min opfattelse, at arrangementerne sender folk hjem med bøger. Det er ikke enten eller, siger han.

Dejligt ikke at være alene på scenen

Og så tilbage til Vega, hvor digter Olga Ravn nyder for engang skyld ikke at være alene med sine digte på scenen.

Hun læser denne aften op af sin bog 'Den hvide rose', mens musiker Simon Littauer spiller på sin kæmpe kasse af en synthesizer, som han i øvrigt selv har bygget.

- Det udfordrer jo også mig i, hvordan jeg læser op, og det kan jeg rigtig godt lide. Man er altid alene på scenen, når man er forfatter, og det er på en måde ret dejligt ikke at være alene på scenen, siger Olga Ravn.

Olga Ravn og Simon Littauer på scenen under 'Digte og Lyd' i Vega søndag aften. (Foto: © Martin Fält, DR)

Og takket være musikken udvikler digtene sig også til noget mere.

- Hvis jeg bare selv skal læse op, så ved jeg, hvad der sker. Men med Simon på scenen kommer der også noget improvisation i det - noget der jo også kommer fra musikkens verden.

Og efter arrangementet kan hun sammen med resten af aftenens optrædende nyde et glas portvin bag scenen ovenpå en vellykket aften med ivrige klapsalver fra publikum.

Det er femte gang siden 2015, at 'Digte & Lyd' afholdes i Vega og det er anden gang, at arrangementet har været på turne rundt i de største danske byer.

Vil du se mere til Carl Emil Petersen og hans sange, kan du lige nu se ham i DR3-programmet 'Carl Emil slår op' på DR TV.