(Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

'Når jeg er i drag, er det, som om rigtig mange har lov til at have en holdning til min krop'

Den danske dragqueen Chantal Al Arab har været til Smukfest for at tale om mangfoldighed. Vi tog en tur rundt på festivalpladsen med hende.

Sommerens festivalsæson er i fuld gang, og lige nu samler Smukfest 58.000 mennesker i Bøgeskoven i Skanderborg.

Men for nogle personer er de danske festivaler ikke kun lig med fadøl, fest og flirterier.

Det kan nemlig også være et utrygt sted, hvis man skiller sig lidt ud. Eller meget.

Det var blandt de emner, der blev taget op til Smukfests paneldebat – som festivalen kalder for en talk – med titlen: 'En mangfoldig talk om... mangfoldighed'.

Foruden folketingspolitiker Rosa Lund fra Enhedslisten var den danske dragqueen Chantal Al Arab én af paneldeltagerne.

Hun er blandt andet kendt som en del af draggruppen 'Veninderne' og har skrevet bogen 'Bøssernes Danmarkshistorie'. Chantal Al Arab har det borgerlige navn Anders Larsen og er uddannet historiker fra Københavns Universitet.

Og mangfoldighed på festivaler – eller rettere mangel på samme – er et emne, Anders Larsens dragpersona Chantal Al Arab kender til personligt.

Det fortæller Chantal Al Arab, da vi møder hende på Smukfest efter talken. Hun er iført lange vipper, store smykker, tætsiddende kjole og en lille hæl, som gør hende 195 centimeter høj. Det er en undedrivelse at sige, at hun får "en del" blikke, når vi går rundt i Bøgeskoven.

Flere komplimenterer hende, andre stirrer. Men det er intet sammenlignet med, hvordan folk ville reagere, hvis hun havde gået her alene og ikke i følgeskab med en journalist og en fotograf, siger hun. Faktisk ville Chantal Al Arab aldrig gå rundt på festivalpladsen helt alene.

- Jeg er meget bevidst om, hvor jeg kan gå, som jeg gør nu. Da du spurgte, om vi skulle gå en tur, tænkte jeg: "Jeg kan godt stikke lidt mere ud, fordi jeg ved, jeg går med jer. Der er ikke nogen, der kommer og giver mig en på hovedet."

Du tænkte sådan om turen i dag?

- Ja. Det her er ikke et spørgsmål om, hvorvidt jeg har oplevet ubehag ved at stikke ud. Det er et spørgsmål om, hvor meget jeg har oplevet det, fortæller Chantal Al Arab, der har taget navn efter luksushotellet Burj Al Arab i Dubai.

Hun fortæller, at hun elsker at være i drag, fordi det giver hende helt andre oplevelser og muligheder, end hvis hun "bare" var Anders Larsen.

- Ville nogen invitere mig til Smukfest, hvis jeg dukkede op som en halvkedelig akademiker i slut-trediverne? Det tænker jeg ikke. Men de vil høre på mig, når jeg ser sådan ud? Så derfor bliver jeg nødt til at afveje for og imod i forhold til drag.

Hvad tæller imod?

- Det negative – som folk der kaster en flaske efter mig, spytter på mig eller siger noget, der er nederen.

Hvad tæller for?

- At Chantal er en adgangsbillet til oplevelser, jeg ellers aldrig ville få. På grund af Chantal møder jeg en masse interessante mennesker og får mulighed for at rykke folks grænser.

Vi gik en tur med Chantal al Arab på Smukfests festivalplads for at snakke om, hvordan det egentlig står til med mangfoldigheden på festivalerne og i nattelivet anno 2022.

  • - Jeg bevæger mig igennem den samme verden som dig, men oplever den ikke på samme måde som dig, og det får du mulighed for at høre om, hvis du har lyst, fortæller Chantal Al Arab om sine oplevelser som dragqueen. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    1 / 10
  • Chantal Al Arab er backstage på Smukfest, hvor hun en del af en talk om mangfoldighed. - Jeg tænkte meget på, hvad jeg skulle have på, og jeg havde tre kjoler med. Faktisk havde jeg en ret festival-agtig kjole ned, men de andre sagde, at jeg ville blende for meget ind, for jeg havde brug for noget, der signalerede: "Nu skal hun på scenen!". (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    2 / 10
  • Enhedslistens demokratiordfører Rosa Lund er med på scenen i paneldebatten om mangfoldighed. Politikeren efterlyser også mere mangfoldighed på Christiansborg og færre "mænd i blå jakkesæt". (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    3 / 10
  • Veninderne Jytte Pedersen (th.) og Connie Katz (tv.) er mødt op til talken om mangfoldighed. - Jeg synes, det er rigtig, rigtig vigtigt fagpolitisk og arbejdsmæssigt at have fokus på mangfoldigheden, og derfor er det en vigtig debat, siger Connie Katz. Både hende og Jytte Pedersen synes, Chantal Al Arab ser skøn ud og har meget på hjerte: - Hun er seriøs i sin tilgang til, hvad hun godt vil fortælle. Og det er rigtig fint, er de enige om. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    4 / 10
  • Efter talken møder Chantal Al Arab en god ven fra mediebranchen, som fortæller om en episode fra aftenen før, hvor han blev udsat for en ubehagelig oplevelse, fordi han havde øreringe i begge ører. Chantal Al Arab lytter og siger: - Vi passer ikke ind i de her kasser, og så skal vi have én over nakken. Jeg har da altid vidst, at jeg ikke passede ind og har ikke brug for, at andre fortæller mig det. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    5 / 10
  • - Det, jeg synes er vidunderligt ved mode, er, at det er et konstant pendul mellem at passe ind og stikke ud. Lige i dag, hvor jeg skal på scenen og tale, er det måske meget godt, at jeg stikker lidt ud. Så er der måske andre tidspunkter i mit liv, hvor jeg tænker, det er knapt så sjovt at stikke ud. Det kan være rigtig skræmmende at gå alene om aftenen, for man ved ikke, hvornår der kommer en eller anden, der ikke vil én det godt. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    6 / 10
  • Da Chantal Al Arab får taget fotos, sidder nogle andre festivalgængere tilfældigvis ved siden af. En af dem er Tommy Helm, far til tre fra Holstebro (blå t-shirt). Han spørger, om Chantal Al Arab altid har det tøj på. - I min hverdag ser jeg ikke sådan ud, der har jeg et 9-17 job. Men jeg står på scener ofte, så det er mit bijob. Jeg er ikke transkønnet, ikke transvestit. Chantal er en rolle, jeg tager på for at optræde, og jeg lærer noget hver gang, jeg er Chantal - om hvornår fremmede taler til en og synes, man er spændende. Hvis jeg havde siddet i sorte jeans og en t-shirt, havde vi aldrig haft en samtale, siger Chantal. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    7 / 10
  • Efter snakken med Tommy Helm er Chantal Al Arab meget imponeret over hans "fordomsfri" personlighed. - Det er sjældent, der er én, der bare lytter, spørger og tager det til efterretning. Han tager mit liv alvorligt og forstår, at jeg også findes i den her verden uden at gå i forsvarsposition. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    8 / 10
  • - Noget af det, jeg har lært allermest af ved at være Chantal, er at være rigtig ydmyg. Jeg har det valg, at jeg kan tage det her af og jeans på og en t-shirt og gå ned ad gaden som Anders, uden at nogen lægger mærke til mig. Men jeg har venner, som ikke har det valg - og det gælder både transkvinder og biologiske kvinder. Jeg har opdaget, at når jeg er i drag, er det, som om der er rigtig mange, der har lov at have en holdning til min krop, må rage på mig og råbe ad mig på gaden. Det har været en kæmpe læringsoplevelse at indse, hvor heldig jeg er at have muligheden for at gå ind og ud af det her. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    9 / 10
  • - I dag har jeg opdaget vigtigheden af at have allierede. Jeg kan have lyst til at ændre hele verden selv, men det kan jeg ikke alene - jeg har brug for nogle, der hjælper mig, og i dag var der én som Tommy, en familiefar, der havde lyst til at lytte. Det viser, at med hjælp fra andre kan man gøre verden til et bedre sted. Det gør mig rigtig glad og rørt. Der er håb for verden. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)
    10 / 10