I bragende solskin blev Roskilde Festival lørdag skudt i gang for de tusindvis af festivalgæster, der stod klar til at indtage pladsen og slå deres telt-lejr op.
Men det er ikke kun ølrammerne, festivalstolene og det gode humør, der skal flytte ind i campen.
Midt- og Vestsjællands Politi vil også gerne have budskabet om samtykkeloven til at bundfælle sig blandt festivalgæsterne. Det slår de fast i en besked på Twitter:
Har I taget snakken i jeres camp om den nye samtykkelovgivning? Har du ikke fået et ja, så tag det som et nej. Respekter hinandens grænser og pas på hinanden ude på pladsen, lyder tweetet.
Den 1. januar 2021 fik Danmark den såkaldte samtykkelovgivning, og festivalen er en oplagt mulighed for at skabe opmærksomhed omkring samtykke. Det fortæller Brian Bang, der er politiinspektør og ansvarlig for sædelighedsafdelingen i Midt- og Vestsjællands Politi.
- Det her handler om at ændre hele samfundets generelle forestilling om, hvad voldtægt er, og der er den her nye samtykkelovgivning lidt en milepæl i den indsats, siger Brian Bang.
Han fortæller, at politiet også har valgt at skrive tweetet på engelsk for at nå de udenlandske gæster, der er at finde på Roskilde Festival.
- Der er ganske mange nationaliteter ude på festivalen – blandt andet tyskere, hollændere og nordmænd. Vi er nødt til at gå bredt ud, for det er ikke sikkert, at man kommer fra et land med en tilsvarende lovgivning. Så nu får vi budskabet ud til festivalens fællesskaber for at få debatten i gang, siger Brian Bang.
Han fortæller, at der desuden har været et politisk ønske om at sætte fokus på samtykkelovgivningen, men at tweetet alene er sket på politiets initiativ.
Politiet: Ræk ud
Brian Bang håber, at festivalgæsterne vil tale om det, hvis de oplever grænseoverskridende adfærd.
- Jeg har sagt til alle: Det er mit håb, at folk vil række ud og bede om at få hjælp. Vi skal nok gøre os umage for at forklare, hvad der vil ske fra det øjeblik, man anmelder det. Så man skal ikke holde sig tilbage, lyder det fra Brian Bang.
Midt- og Vestsjællands Politi vil være til stede på festivalen, samtidig med at der sidder personale klar ved telefonerne. Derudover mødes politiet hver dag med festivalens arrangører, hvor temaet omkring samtykke også er oppe at vende.
- Vi har ansat mennesker i specialiserede teams, som screener alle sager, siger Brian Bang.
Så man kan som festivalgænger stole på, at I som politi tager dette alvorligt?
- Det kan jeg love dig for.
Hos Sex & Samfund kalder politisk seniorrådgiver Maria Lindhardt tweetet for en 'no brainer'.
- Vi bakker 100 procent op om det tweet. Det viser noget om, at samtykkelovgivningen også er ved at blive mere forankret og tilstedeværende hos politiet, siger Maria Lindhardt.
Men kender de unge gæster overhovedet samtykkeloven?
- Ja, det er vores erfaring, at de godt ved, at der er kommet en lovgivning, men at de har utrolig svært ved at navigere i den og forholde sig til det her samtykkeunivers, fortæller hun.
Se billeder fra de første dage af Roskilde Festival
Der sker flest krænkelser blandt unge
Sex & Samfund ser det som problematisk, at der ikke er obligatorisk seksualundervisning på ungdomsuddannelserne, hvor unge ofte får deres seksuelle debut.
- Vi har et stort segment, som faktisk ikke har en faciliteret samtale om køn krop og seksualitet. Det er helt vildt, når vi nu har en samtykkelovgivning, der faktisk kriminaliserer de seksuelle akter, hvis de ikke er blevet blåstemplet, siger Maria Lindhardt.
Hun påpeger, at netop unge har det aldersniveau, hvor de fleste krænkelser sker – både som krænker og offer.
- Vi har også et forældresegment, som er hunderædde og bange for at sende deres børn afsted. Hvad hvis de bliver voldtaget eller selv voldtager? Der er jo utryghed over hele linjen, og derfor bliver vi nødt til at kunne tale med hinanden om køn, krop og seksualitet og det at kunne være sammen i trygge relationer, fortæller Maria Lindhardt.
Hun tror, at politiets tweet omkring samtykke primært vil have en effekt for den gruppe af unge, der har svært ved at tale om samtykke med hinanden, og som savner en rampe for den snak.
- Men der vil være overgreb, hvor der ikke er lydhørhed over for noget som helst, og hvor der er en intention, som ikke kan stoppes. Derfor er det vigtigt, at vi passer på hinanden, siger hun.
Sex & Samfund: Flere tør fortælle om krænkelser
Ifølge Maria Lindhardt er der en række lavthængende frugter, man som samfund kan kigge på for at udbrede snakken om samtykke. Blandt andet at henvende sig til ungdomsuddannelserne, hvor man kan oplyse og undervise.
- Og at have et organ, der kan rådgive unge og deres forældre om, hvordan vi agerer i den her samtykkevirkelighed. I vores rådgivning Sexlinien ønsker vi at skrue op for dette, for vi kan se, at der er et akut behov for det, siger hun.
- Der skal en nødvendig overlægger på samtykkelovgivningen, som hedder forebyggelse. Forebyggelse skal tilstræbe, at lovgivningen slet ikke bliver nødvendig, og vi har brug for en bred samfundsforankret samtykkekultur, som starter hos de unge, siger Maria Lindhardt.
Hun nævner det desuden som positivt, at der er sket et skred, hvor flere er blevet trygge ved at fortælle deres historier om grænseoverskridende adfærd.