Livet på festival bliver ofte associeret med dåseøl og lunken juice med vodka i overskårne sodavandsflasker.
Bevares, det har også sin charme, men man behøver ikke kun at stille sig tilfreds med det. Hvis man har lyst til en iskold slurk tropisk velsmag med et kick, så har vært på Cocktailtimen på P1, Karen Nielsen, en række festival-anbefalinger til dig.
Her er Karen Nielsens fem anbefalinger til drinks, du med fordel kan blande på festival. Ingredienserne kan man skaffe med hjemmefra - isen kan man ofte købe på de lidt større festivaler:
Prøv en let sommerudgave af den italiensk klassiker. Hjemmefra skal du mikse lige dele rød, sød, italiensk vermut og Campari - brug eksempelvis en grundigt skyllet tom sodavandsflaske, som du opbevarer så køligt som muligt.
Alternativt, når du vil nyde en Negroni Sbagliato hælder du 1 dl af mikset i et glas med noget is og tilsætter så mindst 0,5 dl af en hvid mousserende vin - det kan være italiensk asti, spansk cava eller fransk cremant. Det kan også være en mousserende rosé. Og du kan sagtens tilsætte så meget som 1 dl boblevin.
En ægte Negroni - altså lige dele gin samt rød, sød vermouth og Campari kan også sagtens præmikses hjemmefra og lægges på køl, inden den serveres med is.
En indbydende og lidt eksotisk cocktail. Køb nogle små engangssnapseglas og brug dem som målebæger. Vælg dem der rummer 5 cl.
Når du vil mikse en Sex on the Beach skal du måle 5 cl vodka, 5 cl appelsinjuice, 5 cl tranebærjuice og 2,5 cl ferskenlikør op i et højt glas fyldt med is. Tag nogle engangsspisepinde med så du kan røre rundt til, glasset dugger udvendigt.
Køb ikke den billigste appelsinjuice til dine cocktails - helst en friskpresset.
Hvis du er smart laver du hjemmefra en myntesukkersirup ved at koge lige dele vand og sukker med en ordentlig håndfuld frisk mynte i. Blandingen skal bare lige koge op. Køl af, sier og hæld siruppen på et lille syltetøjsglas.
Mål derefter 5 cl hvid rom op i bunden af et højt glas, hæld 2,5 cl myntesukkersirup i og pres så meget saft du kan ud af en lime, tilsæt desuden en 3-4 store stykker frisk vandmelon - de skal være uden skal.
Med skaftet af en ske skal du nu smatte frugten ud i blandingen af rom, sukker og limesaft. Fyldt derefter is i glasset og rør lidt rundt med en engangsspisepind til alt er koldt og blandet. Du kan sagtens fylde op med lidt danskvand, men det er ikke nødvendigt.
I stedet for vandmelon kan man også bruge friske jordbær eller anden frugt der er nem at smatte ud som meget modne ferskner.
Hvis du ikke orker at lave ting hjemmefra eller at skulle måle præcist op og bare har lyst til noget koldt med lidt kick fra sprut, så er der gode alternativer til den klassiske gin og tonic.
I Mexico sværger man til Paloma, som laves ved at hælde fx 5 cl hvid tequila op i et glas med is og derefter tilsætte en lille smule salt og saften af en halv lime, som plumpes i glasset som pynt, når saften er presset ud af den. Glasset fyldes derefter med en grapefrugt-sodavand.
På Bahamas er den foretrukne longdrink en Dark and Stormy, som du laver ved at måle 5 cl mørk rom - så mørk som muligt - op i et højt glas med is, pres saften af en lime i og fyld op med ginger beer.
- •
Karen Nielsen er vært på Cocktailtimen på P1. Her bliver cocktails som Gin Fizz, Margarita, Daiquiri smagt, diskuteret og sat i historisk perspektiv.
- •
Cocktailtimen sender hver torsdag i P1 Eftermiddag.
