- Gør det noget, at vi tager interviewet i bilen?
Bjarke Ingels har kun været i Danmark siden klokken syv i morges og har talt med pressen næsten lige siden. Og nu skal den mørke manke altså studses.
Besøget hos hans tegnestue i Valby bliver derfor ganske kort, for den danske stjernearkitekt har fået en tid hos sin faste frisør på indre Nørrebro klokken 17.30. Der er kun en halv time til, så vi hopper med ind på bagsædet af hans presseansvarliges bil.
Den verdenskendte dansker har boet i New York de seneste syv år, men Danmark er stadig lige så meget ”hjemme” som lejligheden over there. Så meget, at han tydeligvis endnu ikke har fundet en frisør på Manhattan, der klipper ham ligeså godt som Kim fra salon Kipo på Nørrebro.
Eller måske har han bare ikke haft tid til at lede, for arkitektens kalender er oftest pakket tæt med møder, rejser og lange arbejdsdage på farten. Han er en mand med mange bolde i luften på én gang.
- Jeg har faktisk ikke savnet København, for jeg har jo været her hele tiden. Jeg har jo 200 medarbejdere i Valby, siger han.
Det går med andre ord godt. Men de seneste syv år har ikke kun været en dans på roser.
Det kan man se i Kaspar Astrup Schröders dokumentarfilm ’Big Time’, der har premiere i over danske 50 biografer i dag. Filmen bringer seeren tættere på arkitektens op- og nedture siden 2010.
BIG er blevet stor
På vej til ”den tiltrængte klipning” i Blågårdsgade ser den 42-årige Bjarke Ingels tilbage på den første tid med arkitekturen, mens vi sidder i kø i den københavnske myldretrafik.
Egentlig drømte han om at lave tegneserier, men hans akademiske forældre tilmeldte ham arkitektskolen, og siden har Ingels tydeligvis ikke set sig tilbage.
- At bygge ting er der en ægte fysisk tilfredsstillelse ved, konstaterer han.
Den følelse havde han faktisk allerede som barn, indrømmer han. Og gensynet med legoklodserne efter en lang sommerferie var magisk:
- Jeg glædede mig altid sindssygt til at komme hjem og bygge med Lego, fordi jeg havde så meget på hjerte, som bare ventede på at blive hældt ud.
I dag er der fuld fart på Bjarke Ingels Group – eller BIG som hans to tegnestuer i Valby og New York hedder – og lige nu arbejdes der på bygninger i blandt andet Washington, New York, London og Dubai.
Derudover hyldes danskeren som en superstjerne i internationale medier som Time Magazine, The Wall Street Journal, Vogue og New York Times.
Han har vundet priser for sine bygningsværker, og turister fra det meste af verden valfarter til blandt andet Amager for at se bygninger som 8tallet og VM Bjerget eller Helsingør for at kigge nærmere på hans underjordiske M/S Museet for Søfart.
Har du nogensinde fortrudt, du ikke gik all in på tegneserier og – måske – i dag havde levet et mere stille liv?
- Nej. Jeg var i praktik i 8. klasse hos tegneserieskaberen Verner Wejp-Olsen, der lavede ’Krimi-Quiz’ og ’Momsemor’, oppe i Hørsholm Midtpunkt. Det var ret fedt, men han sad der jo helt alene. Jeg er simpelthen for udadvendt til at kunne holde det ud, siger Bjarke Ingels.
Man kan ikke sige, at du sidder alene nu. Du har mange mennesker og ansatte omkring dig.
- Ja, gudskelov!
Utzon og Ingels er dem, man kender
Da Bjarke Ingels – uden de store arkitektdrømme – begyndte på arkitektskolen var han meget søgende. For han var forudsætningsløs, som han selv formulerer det.
- Jeg kendte ikke andre arkitekter end Jørn Utzon ved navn, da jeg startede. Ikke fordi jeg var speciel dum, men det gjorde man nok bare ikke dengang … Det gør man måske stadig ikke.
Nu kender man vel også dig?
- Ja, det er lige før, jeg tror, det er sandt, siger han med et tilfreds smil på læben.
Hvordan har du det egentlig med al den ros og alle priserne?
- Det sætter jeg stor pris på, for jeg får altså også det modsatte! Så det er sgu meget rart, at der er nogen, der sætter pris på det, man laver, og siger det højt. Så bare kom med det, siger han og smiler med hele ansigtet.
Fra luksusliv til en madras på gulvet i New York
I forbindelse med arkitektstudiet tog Bjarke Ingels et års ophold i Barcelona, da han var i starten af 20’erne, og ”det var her, at tiøren faldt på rigtig mange punkter”, siger han.
Efter studiet fik han arbejde hos sit arkitektforbillede Rem Koolhaas i Holland, inden han vendte hjem og skabte Bjarke Ingels Group, der i dag er kendt af de fleste arkitekturstuderende verden over.
Og for syv år siden rykkede den succesfulde arkitekt atter teltpælene op og flyttede til New York for at starte en afdeling af tegnestuen op der.
At starte på en frisk i USA var dog - særligt i starten - ikke lutter lagkage, mindes Ingels.
- Jeg var 35 år. Hjemme i Danmark havde jeg en tegnestue på 80 mand, som jeg havde brugt ti år på at bygge op. Jeg havde en fed lejlighed, som jeg selv havde bygget om, så jeg tænkte da: Hvorfor var det lige, jeg skulle sove på gulvet i en lille studielejlighed i Tribeca og starte forfra?
Forlovelse lader vente på sig
Det viste sig at være besværet værd.
Siden er BIG-tegnestuen vokset til over 400 ansatte i alt, og Bjarke Ingels har blandt andet tegnet lejlighedskomplekset Via 57 West på Manhattan, der skiller sig ud blandt områdets skyskrabere. Og lige nu arbejder han med sidste del af det nye World Trade Center.
Samtidig resulterede New York-eventyret også i succes på privatfronten. I filmen ’Big Time’ ser vi nemlig en nyforelsket Bjarke Ingels, der flytter sammen med sin spanske arkitektkæreste Ruth.
Faktisk taler han i filmen om, at han vil fri til hende, men det trækker åbenbart ud med at rykke på det i en travl hverdag.
- Det er et pinligt spørgsmål… Hun ser filmen på onsdag, så jeg har tænkt, om jeg skulle nå at rykke på det. Nu læser hun jo ikke dansk, men det bliver svært at skjule, når hun har set filmen, konstaterer han.
Så har dine prioriteter ændret sig de senere år?
- Folk prædiker tit, at man skal lære at sige nej, og at man skal have en work-life-balance. Men i virkeligheden tror jeg bare, man skal huske at lytte efter, hvad det er, man har lyst til og drømmer om.
- Når man har fået tilfredsstillet sin appetit på visse aspekter af livet, så opnår man jo en mæthedsfølelse, som åbner muligheden for, at man kan få appetit på noget andet.
Klar til at stifte familie
Og hvad er det så, den succesfulde arkitekt har fået appetit på nu?
- Nå men, altså … Nu skal jeg jo have en stor Ingels-familie. Jeg er helt klart blevet mere …, siger han og afbryder kortvarigt sig selv.
- Jeg var helt bekymret for, at mine venner så mig som værende useriøs og uansvarlig, fordi jeg ikke var blevet gudfar til nogen af mine venners børn. De har sikkert klogt nok tænkt, at jeg havde for travlt.
Sådan er det dog ikke mere, fortæller Bjarke Ingels, der for nyligt er blevet gudfar til hans gode venindes datter. Vennerne har altså også opdaget, at der er kommet mere fokus på de nære ting.
Sætter sit Vogue-hår på Nørrebro
Og så når vi ellers frem til Blågårdsgade midt på Nørrebro, og den åbenmundede Bjarke Ingels slipper dermed for uddybende spørgsmål om sine familiedrømme.
Han stiger ud af bilen, fortæller en kort anekdote om placeringen af skraldespande i Japan, og finder "Kipo-Kim" rundt om hjørnet på salonen Kipo, hvor han modtages med åbne arme og smil.
- Har du taget pressen med? Det er kun okay, hvis det er Vogue, siger frisøren spøgende og griner.
- Kim lavede mit hår til en artikelserie i Vogue, så jeg havde taget to blade med til ham sidste gang, jeg var her. Men så glemte jeg at tage dem op af tasken, så de kom sgu med tilbage til USA, forklarer Bjarke Ingels.
Arkitekten stiller op til de sidste billeder udenfor på trappestenen, hilser pænt af, briefes kort af sin presseansvarlige og forsvinder så ind i frisørsalonen for at blive klippet. Man kan høre, at der hurtigt kommer fuld fart på snakken.
Senere i år er det planen, at Bjarke Ingels flytter hjem til Danmark og sin københavnske husbåd sammen med kæresten.
Så behøver han jo heller ikke lede efter en ordentlig frisør i New York længere.
Kort om Bjarke Ingels
- •
Født 2. oktober i 1974 og opvokset i Vedbæk.
- •
Uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole og Escola Tecnica Superior de Arquitectura i Barcelona.
- •
Stiftede i 2001 sin første tegnestue, Plot, med kammeraten Julien de Smedt. De har blandt andet lavet Islands Brygge Havnebad og VM Bjerget i København.
- •
Skabte sin nuværende tegnestue BIG, Bjarke Ingels Group, i 2006.
- •
BIG har i dag afdelinger i både Valby og New York, og tegnestuen er ledet af 12 partnere.
- •
Blev udråbt som årets innovator indenfor arkitektur af The Wall Street Journal i 2011. Sidste år blev han udnævnt som én af verdens 100 mest indflydelsesrige personer af Time Magazine.