11-dobling på fem år: Udenlandske investorer stormer ind på ejendomsmarkedet

Sidste år købte udenlandske investorer danske ejendomme for 50 milliarder kroner.

(Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Danske ejendomme er blevet en lækkerbisken for udenlandske investorer, der de senere år har satset milliarder på danske mursten.

På fem år er andelen af udenlandske penge investeret i danske ejendomme mere end tidoblet: fra 4,4 milliarder kroner i 2012 til knap 50 milliarder kroner sidste år, viser tal fra rådgivningsfirmaet Cushman & Wakefield.

Dermed udgjorde udenlandske investeringer 54 procent af den samlede investeringsmasse sidste år.

- I 2011 var der stort set ingen udenlandske investorer. Der har vi siden oplevet en kraftig vækst og kan se, at udenlandsk kapital i 2017 udgjorde mere end halvdelen af opkøbene, siger Nicholas Thurø, der er partner hos Cushman & Wakefield.

https://infogram.com/udenlandske-investorer-kober-flere-danske-ejendomme-1h984wlpzgkz6p3

Ketchup-effekten

2017 var på mange måder rekordår med høj efterspørgsel og store investeringer.

Samlet set købte pensionskasser, ejendomsfonde og investorer danske ejendomme for 92 milliarder kroner, en stigning på hele 34 procent i forhold til 2016.

- Vi har oplevet en faldende og lav rente. Samtidig har vi meget lave handelsomkostninger på det danske marked. Det faktum, sammenholdt med at dansk økonomi er en sikker havn, hvis man sammenligner med sydeuropæiske økonomier, gør, at det har været sikkert at investere i det danske marked gennem krisen, siger Nicholas Thurø.

- Alt det har gjort, at det øvrige Norden og USA har fået øjnene op for det danske marked, og så kommer der lidt en ketchup-effekt, som vi så sidste år, fortsætter han.

Drevet af beboelse

Stigningen er særligt drevet af investeringer i boliger, som er mere end firdoblet siden 2012. Sidste år rundede investeringer i beboelsesejendomme 38,2 milliarder kroner.

Ikke mindst boliger i København har været populære blandt udenlandske investorer, som sidste år stod for 71 procent af boligkøbene.

- Uanset om vi taler danske eller internationale investorer, er der typisk tale om investeringer fra 75 millioner kroner og op efter. Den type ejendomme er der ikke så mange af uden for byerne. Så det er mest i København og Aarhus.

- Men vi kan også se, at Aalborg og i nogen grad Odense er kommet på investeringskortet. Men overvægten er klart mod København, hvor over halvdelen af kapitalen føres til, siger Nicholas Thurø.

I 2016 stod udenlandske penge bag 78 procent af investeringerne i københavnske beboelsesejendomme.

https://infogram.com/udenlandske-investorer-kober-kbh-1hxj48w1v9wq4vg

Norden og USA

De udenlandske investeringer kommer især fra Norge, Sverige, Tyskland og USA.

Den svenske ejendomsinvestor Heimstaden har opbygget det største ejendomsemperie i Danmark og sidder nu på en tung portefølje til en værdi af knap 20 milliarder kroner.

Alene i Hovedstaden ejer Heimstaden 2.500 boliger og yderligere 800 er ifølge Dagens Byggeri under opførelse.

Sidste år investerede Heimstaden hele 10 milliarder kroner i boliger i Danmark.

Også den amerikanske kapitalfond Blackstone har de sidste år købt massivt op i københavnske ejendomme og ejer nu boliger for 5,7 milliarder kroner i Danmark.

Blackstone har 3.000 milliarder kroner bundet i ejendomme og beskrives som verdens største ejendomsforvalter. Kapitalfonden arbejder ud fra devisen 'Buy it, fix it, sell it'.

Frygt for 'fuprenoveringer'

Dén strategi har skabt bekymringer på lejemarkedet i København, hvor man frygter, at renoveringer skruer huslejen op og presser mangfoldigheden ud af hovedstaden.

- Så længe, der er tale om lange penge, så ser jeg ikke noget problem i, at udenlandske investorer køber københavnske boliger. Problemet for mig opstår, når der er tale om, hvad jeg vil kalde 'fuprenoveringer', altså hvor man udelukkende istandsætter en lejlighed for at flytte den fra ét lejeregime til et andet, siger Lars Weiss, der er Socialdemokratiets gruppeformand i Borgerrepræsentationen i København.

- Så er der tale om spekulation for at opnå en hurtig gevinst, siger han.

Lars Weiss vil ikke kommentere på Blackstones fremfærd på det københavnske boligmarkedet. Men han følger udviklinge tæt, fortælle han. Weiss medvirker i øvrigt i P1-programmet Følg Pengene i dag klokken 9 om de voldsomme stigninger i salget af investeringsejendomme.

Blackstone er i Danmark repræsenteret ved Nils Jansson, der er direktør for ejendomsselskabet 360 North. DR Nyheder har været i kontakt med Jansson, som ikke ønsker at give en kommentar til denne artikel.

Sammen med det københavnske ejendomsselskab 360 North har verdens største ejendomsforvalter Blackstone de seneste to år købt ejendomme for 5,7 milliarder kroner. I spidsen for 360 North står Nils Jansson, der blev kendt op til Finanskrisen, da han som 25-årig havde både ferrari og hus på strandvejen. Senere gik han konkurs med sit ejendomsselskab CPH Ejendomme. 360 North ejes af hans døtre. Blackstones administrerende direktør, Stephen Allen Schwarzman, optræder som reel ejer for de knap 100 selskaber, som er stiftet i forbindelse med Blackstones opkøb af danske ejendomme. (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

Ifølge Berlingske er Blackstone involveret i 56 sager i huslejenævnet.

Flader ud

Det er dog vurderingen fra Nicholas Thurø, at markedet toppede i første kvartal i år. Siden er det fladet ud, og de udenlandske investorer har ind til november i år stået for 39 procent af ejendomsopkøbene i Danmark.

- Priserne har udviklet sig positivt med sælgers øjne. hvor der har været store prisstigninger siden 2012 og frem til i dag. Køberne har været villige til at betale de stigende priser. Men det vi kan se nu er, at vi har nået et mætningspunkt på priserne. Der er fortsat meget kapital til rådighed til at investere i ejendomme. Men volumen er gået ned, siger Nicholas Thuro.

- Prislappen er bare kommet fem-ti procent for højt op i forhold til, hvad køber vil betale, og det, tror jeg, er årsagen til, at vi ser et fald på 10-15 procent i handelsvolumen. Men det er også et meget højt niveau, vi opererer på i øjeblikket, siger han.