Blackstone løfter (lidt af) sløret: Pengene er primært fra sygeplejersker, brandmænd og lærere

Investorerne i kapitalfond ønsker fortrolighed, siger ejendomschef.

Sidste år blev Den Sønderjyske By, på Frederiksberg i Hovedstaden, solgt til Blackstone. Beboerne tog kampen op, og et gammelt skøde fra 1932 gjorde i sidste ende, at Blackstone trak sig fra handlen. Du kan følge hele forløbet i dokumentarserien "De Riges By." (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har fået øjnene op for lejemarkedet i København.

På få år har Blackstone købt massivt op i ældre udlejningsejendomme i hovedstaden og sidder nu på én af byens hurtigst voksende ejendomsporteføljer, der udgøres af omkring 2.300 lejeboliger til en samlet værdi af knap otte milliarder kroner.

James Seppala er Blackstones ejendomschef i Europa.

Pengene til at finansiere det københavnske opkøb kommer fra et kompliceret spindelvæv af selskaber, der har sit udspring i skattelyene Delaware i USA og Caymanøerne.

Derfor kan det også være svært at gennemskue, hvem der egentlig ejer de hundredvis af udlejningsejendomme, som Blackstone på kort tid har opkøbt.

Blackstone er nemlig kapitalforvalter med det ene mål at tjene penge til sine investorer - og til sig selv.

Og hvem, der reelt har kastet pengene i de københavnske ejendomme, er hemmeligt, forklarer James Seppala, der er ejendomschef i Europa:

- Vores investorer lader os gerne investere deres penge. Men vi må ikke markedsføre os med deres engagement. De beder os om at holde deres engagementer fortrolige, og så gør vi det, siger han til DR.

Penge fra Mellemøsten

Et par af investorerne har dog tidligere bekræftet deres investering i Blackstone

Blandt andre har californiske pensionskasser som San Francisco Employees Retirement System og California State Teachers’ Retirement System har kastet penge i Blackstone.

Stephen Schwarzman, stifter og bestyrelsesformand i Blackstone, er angivet som den reelle ejer af de flere tusinde københavnske boliger, som Blackstone har opkøbt på få år. Schwarzman er blandt de 100 rigeste personer i verden. Han støtter præsident Donald Trump og plejer interesser med styret i Saudi-Arabien. (Foto: © Shannon Stapleton, Scanpix)

Også lærernes pensionskasse i Texas har skudt penge i fonde, som har investeret i ejendomsmarkedet i København.

- Investorerne er primært store pensionsselskaber for sygeplejersker, brandmænd og lærere. 70 procent af investeringerne kommer fra Europa og Nordamerika, siger James Seppala.

De sidste 30 procent dækker over investeringer fra Asien og Mellemøsten, lyder det i et skriftligt svar fra Blackstone:

- Vores ejendomsinvestorer er institutionelle investorer fra hele verden. 60 procent fra Nordamerika, 20 procent fra Asien, 10 procent fra Europa og 10 procent fra Mellemøsten.

Mere i detaljer ønsker James Seppala ikke at gå:

- Jeg kan fortælle om ejernes kategori, altså at det primært er pensionsselskaber. Men jeg må ikke nævne dem ved navn. Men noget af den viden er offentligt tilgængelig, siger James Seppala.

Er det ikke fair, at de danske lejere ved, hvem der ejer den bygning, de bor i?

- Jeg kan fortælle dem ejernes kategori. Og det er primært store pensionskasser.

Siden 2012 har udenlandske investorer opkøbt udlejningsejendomme i Danmark for omkring 50 milliarder kroner - næsten dobbelt så meget som danske investorer har smidt i udlejningsejenodmme.

I slideren herunder kan du se, hvilke ejendomme i København, som er blevet købt af udenlandske investorer siden 2012.

Du kan læse mere om Blackstones investeringer i det københavnske ejendomsmarked her.

Blackstone

  • Blackstone er en amerikansk kapitalfond, der hører til blandt de største i verden med omkring 3.600 milliarder kroner under forvaltning.

  • Blackstone blev stiftet i 1985 af Peter G. Peterson og Stephen A. Schwarzman. Schwarzman er i dag bestyrelsesformand for Blackstone. Han har en formue på over 90 milliarder kroner og er på Forbes' liste over de 100 rigeste personer i verden. Schwarzman er af finansmediet Bloomberg flere gange blevet udpeget til at være blandt de 50 mest indflydelsesrige personer i verden.

  • Blackstone har hovedsæde på Manhattan i New York, men har afdelinger placeret i en lang række byer herunder London, Paris, Dublin, Düsseldorf, Luxembourg, Sydney, Tokyo, Hongkong, Singapore, Beijing, Shanghai, Mumbai og Dubai.

  • Ud over investeringer i ejendomme har Blackstone store investeringer bundet i blandt andet Hilton Worldwide, Merlin Entertainments Group, Performance Food Group og EQ Office.

  • Kilder: Reuters, Wikipedia, Blackstone, Bloomberg, Forbes.