Coronakonkurser koster ekstra mange job

Konkurserne i juli kostede 84 procent flere job end måneden før.

Coronakrisen har især kostet arbejdspladser inden for hotel og restauration, når virksomheder er gået konkurs. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Coronakrisen er rigtig hårdt ved mange virksomheder. Alligevel ser vi stadig færre konkurser end sidste år. Men nu begynder de konkurser, der er, at koste rigtig mange arbejdspladser.

I juli betød konkurser, at hele 1.295 fuldtids job blev tabt. Det er en stigning på hele 84 procent i forhold til juni. Det viser tal fra Danmarks Statistik, når man ser på de aktive virksomheder – altså virksomheder med ansatte eller en omsætning på mere end en million korner - der er gået konkurs.

- Traditionelt har konkurser ramt mindre virksomheder. Men coronakrisen rammer rigtig bredt og derfor også etablerede virksomheder med flere medarbejdere, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri.

Og det er skidt for samfundet, når de større virksomheder bliver ramt.

- En konkurs er altid trist for de berørte. Men jo mere etablerede virksomhederne er, jo flere kommer i klemme. Større virksomheder har typisk også underleverandører og kunder, som bliver ramt, siger Allan Sørensen.

Nogle af de større virksomheder, der gik konkurs i juli, er flyselskabet Jettime, hotellet Bertrams Guldsmeden og hotelkæden First Hotel, og det er med til at trækket antallet af tabte job op.

Det er især hos hoteller og restauranter, at konkurserne har kostet mange job. Det er nemlig den branche, der har oplevet den største stigning i jobtab sammenlignet med det gennemsnitlige jobtab de seneste fem år.

- Hen over efteråret kommer der også til at være hoteller og restauranter, som bliver ramt. Der bliver især i København solgt færre værelser, end der plejer. Det koster på bundlinjen, og det kan i værste fald ende med, at nogle virksomheder må dreje nøglen om, siger Kristian Skriver, der er seniorøkonom hos Dansk Erhverv.

Ser vi konkurserne fordelt udover Danmark, er det hovedstaden, som er hårdest ramt. Hovedstadens andel af konkurser er vokset en del, mens Region Midtjyllands og Region Nordjyllands andele er faldet. Flere end fire ud af ti konkurser i marts til juli i år var i Region Hovedstaden.

Med 64 procent af de tabte job, står Region Hovedstaden også for de fleste jobtab på grund af konkurser.

De 179 aktive virksomheder, der gik konkurs i juli, er stor set uændret fra juni, hvor 178 gik konkurs. Men der er risiko for at flere konkurser lurer i de kommende måneder.

- Jeg tror, vi kommer til at se flere virksomheder gå konkurs hen over efteråret. Erfaringsmæssigt går der nogle måneder, fra virksomheden oplever en tilbage gang i omsætningen, til den ender i den kritiske situation, at den går konkurs, siger Kristian Skriver.

Det er blandt andet hjælpepakkerne, der har været med til at holde hånden under virksomhederne.

-Virksomhederne har kunnet få kompensation for løn og faste udgifter og udskyde betalinger af skat og moms. Nu skal virksomhederne til at betale den udskudte skat og moms, så vi kan desværre godt regne med flere konkurser og flere jobtab, siger Allan Sørensen.

Udviklingen i antallet af konkursen skal vurderes med en smule forsigtighed, fordi Sø- og Handelsretten og Skifteretterne var i nøddrift fra 12. marts til 26. april, og det betød en sagsophobning.