Dansk-russiske Ivan forsøger desperat at hæve euro og dollar, så han kan komme ud af Rusland: ’Jeg ved bare ikke, hvordan Vesten vil tage imod os’

Da 26-årige Ivan og hans forlovede kom hjem fra ferie, havde Putin startet en krig, og rublen var faldet drastisk i værdi.

Artiklen er opdateret to gange: Af hensyn til kildernes sikkerhed er alle medvirkendes identitet blevet sløret og anonymiseret.

Det skulle have været en ferie, hvor 26-årige Ivan og hans forlovede fejrede fremtiden og kærligheden.

Men mens de to nyforlovede moskovitter i sidste uge nød strandene i Sri Lanka, beordrede Putin russiske styrker i krig i Ukraine.

Og med den beslutning er Ivans hjem i Moskva pludselig ikke længere det samme.

Faktisk tør han ikke blive i Rusland.

- Jeg er nervøs for, at Rusland er ved at mobilisere en større del af militæret, fortæller han til DR Nyheder over en Zoom-forbindelse.

Ivan og hans kæreste har en lille forretning, hvor de sælger bionedbrydelige covers til mobiltelefoner.

Siden tirsdag har han sammen med sin russiske kæreste igangsat en plan. Parret planlægger at rejse inden for den kommende uge. Allerhelst vil de flyve til Istanbul eller Dubai, og rejse videre derfra til Ivans familie i Europa.

Hvis luftrummet over Rusland når at blive lukket fuldstændigt inden da, er Plan B at køre mod nord, for at komme over grænsen til Finland.

- Der er ikke så meget tid til at være sentimentale - nu handler det bare om at få styr på alt det praktiske, siger Ivan.

Samtidigt med at han er ved at finde ud af, hvem han skal give sine kæledyr til, og hvad han skal stille op med sin bil, går livet i Moskva videre, som om intet var hændt. Næsten.

- Der er ingen alarmer, der er varer i butikkerne, og folk lever deres almindelige liv. Faktisk tror størstedelen af russerne – alle dem, der ikke læser udenlandske nyheder – at det, der sker i Ukraine, bare er ukrainernes egen konflikt, og at alt er okay, siger Ivan.

- Det er kun ved bankautomaterne, at man kan se, der er noget galt. Der står alle dem, der ligesom mig er liberale og orienterer sig i vestlige medier, tilføjer han.

I videodagbogen øverst i artiklen kan du følge Ivans jagt på kolde kontanter.

Siden EU og USA i weekenden udelukkede en række russiske banker fra det globale betalingssystem Swift, og praktisk talt blokerede russisk im- og eksport, er rublen faldet med omkring 30 procent i forhold til den amerikanske dollar.

- Jeg troede faktisk heller ikke rigtigt på invasionen, indtil jeg gik ind på min bankkonto og så, hvordan rublen var faldet, fortæller Ivan.

Tilbage i sin lejlighed reflekterer Ivan over, hvad det er, der sker i Rusland i disse døgn.

Rublen er altså pludselig blevet meget mindre værd, og derfor forsøger flere russere i disse dage at hæve de opsparinger, de måtte have stående i dollar, euro eller pund. Ifølge Ivan er der nemlig også en frygt for, at almindelige russeres konti kan blive spærret helt, hvis først Rusland officielt erklærer krig mod Ukraine.

- Jeg har hævet alle de dollar, jeg har sparet op de seneste år. Det var penge, som egentligt skulle bruges til vores bryllup, siger Ivan.

- Jeg ved ikke, om det vil være klogt at begynde at veksle mine rubler til flere dollar eller euro, for kursen lige nu er virkelig dårlig, men den kan selvfølgelig blive endnu dårligere, tilføjer han.

Ivan har også forsøgt at få udbetalt sine aktier, men det er ikke længere muligt, da den russiske børs har været lukket siden mandag.

Efter flere forsøg ved banker, der allerede var tømt for udenlandsk valuta, er det lykkes Ivan og han kæreste at hæve kontanter nok, til at de kan klare sig i udlandet et par måneder.

I disse dage fylder den bratte afsked med familie og venner, nervøsiteten for kontrol og tilbageholdelse ved grænsen og frygten for, hvordan resten af verden lige nu ser på almindelige russere.

- Ukrainere er velkomne ude i verden lige nu, men jeg ved ikke, hvordan Vesten vil tage imod os russere, siger Ivan og tilføjer:

- Jeg er både bange og meget skamfuld.

Ivan er et dæknavn. DR er bekendt med kildens fulde identitet, men af hensyn til hans sikkerhed omtales han med dæknavn.