DF skyder flere af regeringens erhvervsplaner ned

Billigere storebæltstakster og lavere skat på aktiegevinster møder modstand hos Dansk Folkeparti.

Hans Kristian Skibby, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti, kalder det en uskik, at regeringen undlader at fortælle detaljerne om, hvordan de vil finansiere dagens erhvervsudspil. (Foto: © Sara Gangsted, Scanpix)

Selvom VLAK-regeringens erhvervsudspil ikke er helt ved siden af skiven, så er der flere af forslagene, som Dansk Folkeparti er lunkne ved.

Det gælder blandt andet regeringens forslag om at sænke skatten på aktiegevinster, som Dansk Folkeparti umiddelbart ikke kan støtte, siger partiets erhvervsordfører Hans Kristian Skibby.

- Forslaget om at lave en meget kraftig reduktion i aktieavancebeskatningen virker meget voldsomt. Vi synes, at det er rigtig mange penge at bruge på et sted. Der vil vi hellere foreslå, at man får fjernet nogle af de produktionsafgifter, som vi har i Danmark – blandt andet nox-afgiften, siger han.

Regeringen lægger op til at styrke aktiekulturen i Danmark, som det hedder i dagens udspil. Det skal blandt andet ske ved at lempe beskatningen for aktieindkomst.

I dag betaler aktionærer 27 procent i skat af aktiegevinster på op til 51.900 kroner. Derefter betaler de 42 procent i skat af aktieindkomsten over de 51.900 kroner.

Fremover skal folk ifølge regeringens planer først betale den høje skat, når de har aktiegevinster på over 100.000 kroner.

Men en så stor skattelettelse er ifølge Dansk Folkeparti et for "stort og voluminøst beløb".

Lavere loft over aktiesparekontoen

Regeringen vil også gøre det lettere for småsparere at købe aktier på en såkaldt aktiesparekonto, som kan oprettes ligesom en bankkonto.

Her lægger regeringen op til, at folk skal kunne investere op til 500.000 kroner i aktier på kontoen til en skat på 1,25 procent af det gennemsnitlige beløb, der står på kontoen.

Dansk Folkeparti er klar til at forhandle om indførslen aktiesparekontoen, men partiet vil have beløbsgrænsen på de 500.000 kroner ned.

- Vi kan umiddelbart ikke støtte en så høj beløbsgrænse, som der er lagt op til. Vi mener, at den favoriserer nogle grupper frem for andre – netop dem, der har store pensionsindbetalinger og store formuer frem for dem, der har mindre formuer i banken, siger erhvervsordføreren fra Dansk Folkeparti.

LO har tidligere selv foreslået skabelsen af en aktiesparekonto, men i dag kalder fagbevægelsen regeringens planer for en skjult topskattelettelse.

Årsagen er ifølge LO, at regeringen lægger op til, at folk skal kunne handle aktier til en lav skat for helt op til 500.000 kroner. Fagbevægelsen mener, at beløbet skal ligge på 50.000 kroner.

Den holdning støtter Dansk Folkeparti, der også gerne ser en lavere beløbsgrænse.

- Det har fagbevægelsen sådan set ret i, for med de beløbsstørrelser vil det være mere attraktivt for dem, der har mange penge at jonglere med i forhold til dem, der har mindre pensionsinvesteringer, lyder det fra Hans Kristian Skibby.

Modstand mod lav skat til forskere

Regeringens planer om at forlænge den såkaldte forskerskatteordning fra fem til syv år møder også modstand hos Dansk Folkeparti.

Ordningen giver skatterabat til højtuddannede og forskere med en høj indkomst, som kommer til Danmark for at arbejde.

- Det kan man forhandle om, men jeg vil så sige, at syv år virker utrolig lang tid i forhold til, at folk ikke skal betale den fulde skat af at være lønmodtager i Danmark, siger erhvervsordføreren.

- Vi synes også, at vi måske skal ændre på den model, vi har i dag, hvor det ikke er fodboldspillere og alle mulige andre, som kan lukrere på ordningen, tilføjer han.

Svært at få billigere billetter hjem

Regeringen har også planer om at afskaffe afgiften på nødder og rydde op i andre afgifter.

Her ser Dansk Folkeparti gerne, at også de planlagte stigninger i chokolade- og sukkerafgiften fra 2018 skrinlægges, og at afgifterne på emballage droppes.

Også planerne om at sætte priserne ned over Storbælt skal der forhandles intenst om, hvis det skal blive til noget.

- Umiddelbart er det ikke noget, vi siger ja til. Det er det altså ikke, siger ordføreren fra Dansk Folkeparti.

- Hvis vi sætter afgifterne ned på storebæltsbilletterne, skal vi samtidig sikre, at billetpriserne på de færger, der sejler fra Sjælland til Jylland, også går med ned, tilføjer han.

Han nævner, at der ligger en politisk aftale på netop det område, og derfor skal regeringen ifølge Dansk Folkeparti regne mere på forslaget.

- Der vil være nogle penge, som skal findes i driftstilskud til de rederier, som opererer ud fra Sjælland, og den del af beregningen synes vi ikke, at regeringen har lagt særligt meget vægt på. De har bare sagt, at nu vil de sætte priserne ned for at køre over Storebælt, lyder det fra Hans Kristian Skibby.

Regeringens erhvervsudspil vil koste mellem én og to milliarder årligt.

Hvor pengene skal komme fra, står der ikke meget om i udspillet. Det kalder Dansk Folkeparti for en uskik.

- Det er noget af en uskik, at man går ud og soler sig i alle de gode ting, man vil, men man vil ikke fortælle, hvor man finder pengene henne. Det vil man gøre ved en senere lejlighed. Jeg synes, det er en forkert måde at gøre det på, siger han.