Danske virksomheders Rusland-dilemma kan ende med at koste kunder

Den ukrainske præsident opfordrer til, at flere danske virksomheder forlader Rusland.

Ecco har over 250 butikker i Rusland og 1.500 medarbejdere. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Der er i øjeblikket et hårdt folkeligt pres på danske virksomheder, der har forretninger i Rusland.

Og i dag blev det pres endnu større, da den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, holdt en tale til Folketinget.

- Jeg er taknemlig for det, Danmark gør. De firmaer, der har forladt Rusland. Men jeg beder om, at man ikke standser der, men at man fortsat arbejder på de vigtige beslutninger, der er brug for, sagde Volodymyr Zelenskyj.

Du kan høre mere af Volodymyr Zelenskyjs tale nedenfor.

Det er dog ikke alle, der har valgt at forlade Rusland.

Blandt andre har skofabrikanten Ecco valgt at holde deres omkring 250 butikker åbne, og industrikoncernen Rockwool fortsætter med at producere i landet.

Og det får kunderne til at reagere, blandt andet på facebook med kommentarer som de her:

På Eccos Facebook-side er der et væld af utilfredse kommentarer, der opfordrer til boykot.

- I har mistet en trofast og god kunde gennem mange år. I skulle skamme jer at støtte Rusland!

- Jeg har købt Ecco sko, siden jeg har været helt lille... i fire årtier. Et til to nye par hvert år. Men det slutter nu! Skam Jer!

- Luk jeres butikker i Rusland og Belarus!

Ægteparret Lis og Poul Knudsen er ellers glade for Ecco-sko normalt og har flere par derhjemme. (Foto: © (Foto: DR Nyheder © (c) DR))

Og kritikken af Ecco er også til stede i det lokale center i Holstebro i det vestjyske.

- Jeg synes, at de skal følge de andre danske forretninger og lukke derovre, så vi rammer Rusland så hårdt som muligt, siger Poul Knudsen. Hans kone Lis Knudsen bakker op.

- De skal stå solidarisk med andre virksomheder for at presse Rusland, siger hun.

Kan gå ud over forhandlerne

Boykottet er dog endnu ikke helt slået igennem nede i den lokale skoforretning i Holstebro, siger indehaveren af butikken Skokjær, Per Vestergren Svendsen.

- Det korte svar er, at vi ikke rigtig kan mærke det endnu. Men flere kunder har nævnt, at det kan blive et problem på sigt.

Men det er ikke kun Ecco, det kan ende med gå ud over økonomisk, hvis kunderne vælger at gå andre veje, når de skal købe nyt fodtøj fremover. Det kan også få stor betydning for din lokale skoforretning.

- På den korte bane får det store konsekvenser for os skohandlere, da vi har købt sko ind til næste sæson. Ecco har deres på det tørre, da vi har købt varerne ind. Så vi vil stå med et stort problem, hvis ikke vi får solgt vores varer, siger Per Vestergren Svendsen.

Du kan høre mere om skohandler Per Vestergren Svendsens bekymringer om situationen med Ecco og Rusland i videoen her:

Pres fra mange sider

Hvis virksomhederne ikke trækker sig fuldstændigt, kan det i sidste ende skade deres brand, vurderer Jacob Dahl Rendtorff, der er professor i virksomhedsetik ved Roskilde Universitet.

- Det er et pres, der siger, at hvis man bliver i Rusland, så støtter man Rusland og krigen.

- Konsekvenserne kan være, at de simpelthen får ødelagt deres brand. De kan få et rygte som en virksomhed, der støtter krigen, og det kan på længere sigt skade deres økonomiske indtjening, siger Jacob Dahl Rendtorff.

Det er ikke en lille storm, der har ramt de danske virksomheder, som har interesser i Rusland.

Presset kommer dog ikke kun fra forbrugerne, forklarer professor i virksomhedsetik Jacob Dahl Rendtorff.

- Virksomhederne hvirvles ind i et politisk spil mellem stater, fordi man fra Europas side har gjort sanktionspolitikken til det centrale krigsredskab, siger han.

For det er ikke kun fra Vestens side, der er et pres. Også Rusland står og lurer.

- Hvis man er til stede med fabrikker og stor økonomisk indtjening, hvad sker der så, hvis man er imod krigen? Så vil Rusland måske nationalisere fabrikkerne eller tage andre forholdsregler, der kan give et stort økonomisk tab, siger Jacob Dahl Rendtorff.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Ecco, men det er ikke lykkedes trods adskillige forsøg og forgæves opkald til deres presseafdeling.