Er dit postnummer ekstra meget ramt? Fra i dag kan butikker sige nej til kontanter

Butikker vælger selv, om de vil modtage kontanter i de sene timer. I nogle postnumre allerede fra klokken 20.

Klirrende mønter og fingre, der fumler efter krøllede pengesedler, kan fra i dag være fortid, hvis du skal ud at handle i ydertimerne mange steder i landet.

Nye regler giver nemlig fra i dag butikker og andre erhvervsdrivende mulighed for at nægte at tage imod kontanter i tidsrummet 22 til 06. De nye regler gælder i hele landet.

I en række udvalgte postnumre får butikker desuden ret til at nægte at tage imod kontanter allerede fra klokken 20.

For når valutaen forlader butikken, så giver det også mindre at komme efter i de sene timer for de kriminelle, siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i en pressemeddelelse.

- Ved at gøre det muligt for butikkerne selv at vælge, om de ønsker at tage imod kontanter i aften- og nattetimerne, får butikkerne et nyt redskab til at beskytte personalet mod røverier, siger han.

Gælder hvert fjerde postnummer

Beslutningen om at give butikker i nogle postnumre udvidet ret til at nægte kontanter i det lidt tidligere tidsrum sker ud fra en vurdering af, hvor risikoen for røverier er størst.

Muligheden for helt at droppe kontanterne fra klokken 20 til 22 er dermed kun aktuel for erhvervsdrivende i cirka hvert fjerde danske postnummer.

- Listen over postnumre dækker de 25 procent af postnumrene i Danmark, der hyppigst er udsat for røveri i forhold til befolkningstætheden og er udarbejdet af Erhvervsministeriet på baggrund af Rigspolitiets oplysninger, skriver Erhvervsministeriet i sin pressemeddelelse.

For at afgøre om bestemte postnumre skal på listen, har ministeriet sammenholdt tal for røverier i tidsrummet 20 til 22 i årene fra 2012 til 2016.

Det er altså middelværdien af røverier udført i tidsrummet, som danner grundlag for, at nogle postnumre er udvalgt, skriver ministeriet i en e-mail til DR Nyheder.

Over tid er der dog ifølge ministeriets tal blevet færre røverier i aftentimerne fra 20 til 22 i de seneste år, viser ministeriets beregninger, der ligger til grund for udvælgelsen af postnumre.

Kun en butikskæde har vist interesse

Før butikker kan droppe sedler og mønter i aftentimerne, skal butikkerne dog først bede om lov hos Finanstilsynet.

Og det er der indtil videre kun én butikskæde på det danske marked, der har gjort.

Finanstilsynet skriver i en e-mail til DR Nyheder, at butikskæden Rema 1000 har sendt en underretning til tilsynet for at få lov til at undtage en lang række af sine butikker.

Rema 1000 har dog ikke ønsket at fortælle mere om beslutningen, da butikskæden endnu ikke har taget endeligt stilling til, om man vil gøre brug af løsningen i det nye år.

Det vil blandt andet kræve, at butikkerne skilter tydeligt med, at man ikke kan handle med mønter og sedler i tidsrummet, oplyser Rema 1000.

Hvis butikskæden vælger at gøre brug af muligheden, så er det butikker på adresserne vist på kortet nedenfor, hvor personalet i fremtiden kan vælge at sige nej til kontanter, viser Finanstilsynets liste over de butikker, der har ansøgt om at droppe kontanter i det tidlige tidsrum: