Gode nyheder: Det største fald i ledigheden under coronakrisen

Genåbningen af Danmark får flere i arbejde.

Det er især i bygge- og anlægsbranchen, at ledigheden er faldet igen. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Faldende salg, fyringer og en økonomi, der skrumper. Der har været rigeligt med dårlige økonomiske nyheder under coronakrisen. Men de nyeste ledighedstal gemmer for en gangs skyld på en god nyhed.

I sidste uge faldt ledigheden med 3.233 personer. Og dermed fortsætter udviklingen, hvor ledighedskøen nu i flere uger er blevet mindre. Det viser tal for Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

- Danmark genåbner nu for alvor. Først kom butikscentrene, og så slog restauranterne dørene op for kunder. Det er steder med rigtig mange arbejdspladser, og det betyder, at nogle af de coronaledige kan blive genansat eller lettere kan finde nyt arbejde, siger Casper Schrøder, der er DR's økonomikorrespondent.

Casper Schrøder, DR's økonomikorrespondent, understreger, at flere prognoser forventer, at ledigheden vil stige de kommende måneder.

Det betyder dog langt fra, at vi helt kan aflyse den økonomiske krise. Selv med de seneste ugers fald, er ledigheden samlet set steget med 42.783 personer siden den 9. marts.

- Man skal – desværre - være forsigtig med at lægge for meget i tallene. Det er ikke usædvanligt, at der opstår en masse nye job i forårsmånederne og den tidlige sommer inden for alt lige fra rengøring og byggeriet til restauranter og forlystelsesparker. Faldet i de løbende ledighedstal kan altså være et udtryk for en almindelig sæsoneffekt. Nogle faggrupper melder stadig om voldsomt forhøjet ledighed, selvom der faktisk er nogle, der kommer i job, siger Casper Schrøder.

Ledigheden under coronakrisen toppede den 1. maj, og siden er den faldet med 8.000 personer.

Det er især i bygge- og anlægsbranchen, at der i dag er færre ledige, end der var, da ledigheden toppede i maj. Hotel- og restaurationsbranchen, transportsektoren og industrien er også områder, hvor ledigheden har taget et dyk siden maj.

Selvom vi nu i flere uger i træk har set en faldende ledighed, er det langt fra ens betydende med, at ledigheden har toppet.

- Det er for tidligt at sige, at nu kommer der ikke flere ledige, og nu vil det kun gå frem. De fleste prognoser forventer en stigende ledighed de kommende måneder – og så en bedring i tallene sidst på året, siger Casper Schrøder.

De kommende måneder vil ledighedstallene derfor fortælle os meget om, hvor og hvordan kriser rammer økonomisk.

- Jeg tror, der venter et halvår, hvor det også i ledighedstallene vil blive tydeligt, hvor krisen rammer hårdest på sigt, og hvor situationen relativt hurtigt normaliseres, siger Casper Schrøder.