Har over 50 sager kørende om husleje: Nu sænker Blackstone prisen for 300 beboere

Pas på med at tage imod tilbuddet, lyder rådet fra lejerorganisation.

I december 2018 blev Den Sønderjyske By på Frederiksberg i Hovedstaden solgt til Blackstone. Beboerne tog kampen op, og et gammelt skøde fra 1932 gjorde i sidste ende, at Blackstone trak sig fra handlen. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Det stormombruste ejendomsselskab Kereby, der er den danske del af amerikanske Blackstone, sænker nu lejen for flere hundrede beboere.

Tip os

  • Er du lejer hos Kereby, og er du blevet tilbudt en lavere husleje?

  • Skriv til ahec@dr.dk

Ændringen kommer, efter at selskabet har tryktestet huslejen for selskabets ejendomme, der er renoveret efter den meget omtalte bestemmelse i boligreguleringsloven, paragraf 5, stk. 2.

Det skriver selskabet i en pressemeddelelse.

- Denne huslejenedsættelse gennemføres i forlængelse af en række tiltag, som vi implementerer som led i vores nye tilgang til driften, siger direktør Lars Pærregaard.

300 har fået tilbud

I alt får lejere i 300 ud af selskabets 2.300 lejemål nu et tilbud om få sat huslejen ned til mellem 750 - 1.650 kroner per kvadratmeter årligt, skriver Kereby.

Hvis man går ud fra de priser, vil en lejlighed på 100 kvadratmeter komme til at koste mellem 6.250 - 13.750 kroner om måneden i ren leje uden forbrug og andre udgifter.

- Huslejenedsættelsen for hvert lejemål fastsættes med afsæt i en individuel gennemgang af lejemålet, ejendommens generelle stand og sammenlignelige huslejeniveauer i det pågældende område, skriver Kereby i pressemeddelelsen.

I slideren herunder kan du se, hvilke ejendomme i København, som er blevet købt af udenlandske investorer siden 2012:

'Pas på med at tage imod tilbud'

På få år har Blackstones danske afdeling, der i november sidste år skiftede navn fra 360 North til Kereby, købt massivt op i ældre udlejningsejendomme i hovedstaden.

Selskabet sidder nu på en af byens hurtigst voksende ejendomsporteføljer, der udgøres af omkring 2.300 lejeboliger til en samlet værdi af knap otte milliarder kroner.

Hos Lejernes Landsorganisation i hovedstaden, der som organisation lever af at føre sager om leje ved huslejenævnene, er direktør Claus Højte positiv over, at Kereby vælger at sænke huslejen for nogle lejere.

Han advarer dog samtidig mod automatisk at tage imod tilbuddet.

- Vi har set nogle af nedsættelserne, og vi synes ikke, at lejen er sat nok ned. Man skal som lejer se sig godt for, hvis man får et tilbud fra Kereby, siger Claus Højte.

Jakob Juul-Sandberg, der er advokat med speciale i lejeret ved Focus Advokater, har tidligere over for DR gennemgået et eksempel på en lejlighed udbudt af Blackstones danske afdeling. Se advokatens gennemgang her:

Har over 50 åbne sager

Alene hos Københavns Kommunes fem huslejenævn er der lige nu 51 sager under behandling, som handler om huslejens størrelse på en af Kerebys adresser.

Det viser et udtræk fra kommunens sagssystem, som DR Nyheder har fået indsigt i.

DR har tidligere afdækket, hvordan selskabet taber mange af de sager, der ender hos huslejenævnene.

Der er dog ikke tale om, at man forsøger at lukke munden på vrede lejere. Ingen af nedsættelserne vedrører sager, der behandles hos huslejenævnene, oplyser Kereby.

Men ifølge Claus Højte fra Lejernes Landsorganisation kan det tænkes at være en fordel for ejendomsselskabet selv at sænke lejen fremfor at skulle betale for flere fremtidige sager ved nævnene, siger han.

- Det er fint, at Kereby gør det her. Det bør andre udlejere også gøre. Men det betyder ikke, at lejen kommer ned på det rigtige niveau, siger Claus Højte.

Blackstone

  • Blackstone er en amerikansk kapitalfond, der hører til blandt de største i verden med omkring 3.600 milliarder kroner under forvaltning.

  • Blackstone blev stiftet i 1985 af Peter G. Peterson og Stephen A. Schwarzman. Schwarzman er i dag bestyrelsesformand for Blackstone. Han har en formue på over 90 milliarder kroner og er på Forbes' liste over de 100 rigeste personer i verden. Schwarzman er af finansmediet Bloomberg flere gange blevet udpeget til at være blandt de 50 mest indflydelsesrige personer i verden.

  • Blackstone har hovedsæde på Manhattan i New York, men har afdelinger placeret i en lang række byer, herunder London, Paris, Dublin, Düsseldorf, Luxembourg, Sydney, Tokyo, Hongkong, Singapore, Beijing, Shanghai, Mumbai og Dubai.

  • Ud over investeringer i ejendomme har Blackstone store investeringer bundet i blandt andet Hilton Worldwide, Merlin Entertainments Group, Performance Food Group og EQ Office.

  • Du kan læse mere om Blackstones investeringer i det københavnske ejendomsmarked her.

  • Kilder: Reuters, Wikipedia, Blackstone, Bloomberg, Forbes