Københavns Politi arbejder i øjeblikket på en stor bedragerisag om fingeret udlejning af lejligheder for over 400.000 kroner.
Fælles for den aktuelle sag og andre lignende sager er, at bagmændene benytter og misbruger onlinetjenesten Airbnb til deres svindelnummer.
Bagmændene udnytter et presset boligmarked, hvor der ganske enkelt er flere boligsøgende, end der er lejligheder. De lejer en lejlighed i to uger, og så indrykker de ellers falske annoncer på diverse boligsider.
- Vi ser nogen som i det her tilfælde, hvor man går ind og lejer en lejlighed via Airbnb og selv lejer den ud, siger vicepolitiinspektør Trine Møller fra Afdelingen for Økonomisk Kriminalitet under Københavns Politi.
De håbefulde boligsøgende ser annoncerne og får en fremvisning af den falske udlejer, som altså selv lejer boligen via Airbnb.
Overfører 33.200 kroner
En af dem der er blevet snydt er Rasmus Trempenau. Sammen med en veninde leder han efter et sted at bo i begyndelsen af 2017, og de falder over en annonce på en lejlighed i Esromsgade på Nørrebro i København. De laver en aftale med, hvad de tror er lejlighedens ejer om en fremvisning.
- Jeg kommer ud og ser lejligheden, som en Peter Jensen fremviser, og min veninde og jeg bliver ret hurtigt enige om, at vi gerne have den, siger han.
Hvad de to ikke ved er, at manden, der fremviser lejligheden, blot har lejet den gennem Airbnb, og i løbet af de to uger fremviser han lejligheden for rigtig mange boligsøgende.
Rasmus Trempenau og veninden takker ja til lejligheden og får tilsendt en lejekontrakt.
- Da vi får kontrakten, får vi en revisor til at kigge den igennem for at se, om formalia er på plads, og der var ikke nogen fingre at sætte på det. Så overfører vi depositum og forudbetalt husleje, 33.200 kroner i alt, fortæller han.
En fremmed mand lukker op
Kort før de skal flytte ind, tager de kommende bofæller hen for at se lejligheden, men her får de sig noget af en overraskelse, da lejlighedens egentlige ejer lukker op.
- Så fortæller han os, at dagen forinden har der været to piger, som også var klar til at flytte ind, og de kom med kufferter og det hele og var klar til at flytte ind, siger Rasmus Trempenau.
Han kender den falske udlejer som Peter Jensen. Lejlighedens egentlige ejer kender ham som Alexander Kronis, men hvad hans rigtige navn er ved ingen af parterne, og Københavns Politi vil ikke ud med det.
- Vi tager hensyn til sagen, de forurettede i sagen og de mistænkte, og derfor går vi selvfølgelig ikke ud og giver konkrete navne i den her verserende sag, siger Trine Møller.
Hun kan dog afsløre, at sagen drejer sig om langt flere personer end Rasmus Trempenau, hans veninde og de to piger, der også blev snydt.
- Det drejer sig om udlejning på tre forskellige adresser, vi har i alt 21 forurettede, der har været udsat for det her, og vi har seks sigtede i sagen og samlet bedrageri for lidt over 400.000 kroner, fortæller Trine Møller.
Svindlen er mere sofistikeret
Ifølge vicepolitiinspektøren har både Rasmus Trempenau og de øvrige forurettede i sagen gjort, hvad de kunne for at undgå at blive snydt.
- De har virkelig gjort et godt stykke arbejde i forhold til at sikre sig. De har været ude at se lejligheden, har overført til danske bankkonti, har fået en revisor til at kigge på lejekontrakten og gjort, som man skal. Men den her sag er ret organiseret, og derfor er de desværre blevet snydt, siger Trine Møller.
Den aktuelle sag er en blandt flere. DR’s forbrugerprogram Kontant har de seneste måneder fulgt boligannoncerne på forskellige boligsider og fundet en stribe falske annoncer.
Hos boligsiden Akutbolig.dk bekræfter direktør Daniel Juhl Mortensen at svindlen med falske annoncer bliver mere og mere avanceret.
- Der er forskellige former for svindel, men den er blevet mere sofistikeret, hvor annoncerne er mere reelle, det er sværere at gennemskue, at der er tale om en falsk annonce, siger han.
Jakob Illeborg forfølger sporene og møder ofrene, der sidder skuffede tilbage med tomme lommer.
Kontant har også kontaktet Airbnb, men de har ingen kommentarer til den konkrete sag.