Billig vin på dyre flasker, honning fyldt med sirup og te med savsmuld i.
De senere år har en række sager med organiseret svindel med fødevarer set dagens lys.
- Jeg tror kun, vi ser toppen af isbjerget. Det er et problem, der er kommet for at blive. De fødevarekriminelle er meget kreative, og jeg tror ikke, problemet bliver mindre.
Sådan siger fødevareekspert Kristian Holst Laursen fra Københavns Universitet.
Lige nu er der ifølge ham to områder, hvor myndighederne bør være opmærksomme.
- Det, vi diskuterer meget nu på internationale konferencer, er krydderier. Globalt set har der været store sager med krydderier de senere år, og så begynder der at være større fokus på fisk. Når du hiver skindet af en fisk, kan det være svært at se, hvilken art det er, og det bliver der svindlet med, siger han.
Et oplagt marked for kriminelle
Ved den årlige europæiske aktion mod svindel med fødevarer, Operation OPSON VI, blev der i 2017 beslaglagt 9800 ton og 26,4 millioner liter forfalskede fødevarer til en samlet værdi på over 1,7 milliarder kroner.
Kristian Holst Laursen vurderer, at organiserede kriminelle ganske enkelt har opdaget en fed fidus ved at skifte fra for eksempel narkohandel til svindel med fødevarer.
- Det er der tre årsager til. Den første er, at markedet er meget større, du kan potentielt tjene meget mere ved at forfalske fødevarer og sælge dem end ved at sælge narko. Det er svært at blive afsløret. For mange fødevarer mangler vi simpelthen analytiske metoder til at afsløre svindlen, og hvis du så bliver afsløret og fanget, jamen så er straffene ofte lave, siger Kristian Holst Laursen.
Handel med mad på kryds og tværs af landegrænser og over internettet er en anden udfordring.
- Forbrugerne indtager en global diæt. Du kan have ingredienser på din tallerken fra en lang række forskellige lande, så du har ikke den nærhed til produkterne, som du tidligere havde, og så indtager vi en lang række bearbejdede produkter, hvor det kan være svært at se, hvordan den enkelte råvare har set ud, siger han.
Fokus på olivenolie
Som led i Operation OPSON VI undersøgte Fødevarestyrelsens rejsehold i år olivenolie og fandt kvalitetsfejl ved 26 af 35 testede produkter.
Heller ikke det kommer bag på Kristian Holst Laursen.
- Det er et højværdiprodukt, og fra vores internationale konferencer og samarbejder ved jeg, at der bliver svindlet med det på verdensplan. Det er samtidig et af de produkter, der fokuseres allermest på, når vi taler om udvikling af nye metoder til at afsløre svindel, siger han.
DR’ forbrugerprogram Kontant undersøger i denne uge olivenolie, og Fødevarestyrelsen finder omfattende kvalitetsfejl for anden gang på blot et halvt år.
Se "Kontant: Billig olie på dyre flasker (1:2)" i aften 21.00 på DR1.