Et held hvis du får ekstra jomfru olivenolie med hjem

Flere af de mærker, der er dumpet i Fødevarestyrelsens test, er igen på hylderne.

Som forbruger er det svært at sikre sig, at den ekstra jomfru olivenolie, man køber, lever op til betegnelsen.

Når der skal handles olivenolie, er du som forbruger overladt til tilfældigheder, hvad angår kvaliteten.

Skal det være godt, skal det være ekstra jomfru olivenolie, men som DR’s forbrugerprogram Kontant har afsløret, kan du ikke være sikker på, at der er ekstra jomfru olivenolie i flasken, selv om det står på etiketten.

To gange på et halvt år har Fødevarestyrelsen undersøgt et bredt udvalg af ekstra jomfru olivenolier og fundet markante kvalitetsfejl. Ved første test dumper 26 af 35 mærker. I den anden test dumper 10 af 21 testede olivenolier.

Kvalitetschef uenig i konklusionen

Et af de mærker, der dumper begge tests, er ’Classico Olio Extra Vergine di Oliva’ fra den store italienske producent De Cecco.

Men kvalitetschef hos De Cecco, Vencenzo Villani, nægter at anerkende de danske myndigheders testresultater.

- Jeg er uenig i konklusionen, for undersøgelsen inddrager ikke nok elementer til at vurdere og konkludere, at vores olie ikke lever op til reglerne, siger han til Kontant.

Et schweizisk forbrugerprogram har tidligere konfronteret De Cecco med lignende forhold vedrørende ekstra jomfru olivenolie, men også her nægter De Cecco at anerkende testresultaterne.

- Det afviste vi også. I begge tilfælde er vores olie i orden og lever op til reglerne, siger Vencenzo Villani og påpeger, at olivenolie er et delikat produkt, der påvirkes af både varme, ilt og lys.

Han opfordrer ganske enkelt forbrugerne til at stole på De Cecco.

- Vi har altid garanteret for kvaliteten af vores produkt, siger han.

Også kritik fra Dansk Supermarked

Men også andre producenter og forhandlere af de olier, der dumper testen, kritiserer metoden.

Det gælder Dansk Supermarked, der sælger fem ud af de ti olier, der dumper i Fødevarestyrelsens seneste test.

- Jeg synes, testmetoderne efterlader os alle sammen med usikkerhed, siger kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked, Mads Grand.

Han erkender, at olierne solgt i Bilka, Føtex og Netto dumper Fødevarestyrelsens test.

- Men om det skyldes olierne, eller om det skyldes analysemetoderne, det er noget af det, vi er i dialog med Fødevarestyrelsen om. Jeg betvivler, om testmetoden er god nok, men når Fødevarestyrelsen kommer til os med nogle testresultater, der indikerer, at der ikke er tale om ekstra jomfru olivenolie, så tager vi dem selvfølgelig af hylderne, siger han.

Ekspert: Latterligt påstand

Hos Fødevarestyrelsen afviser jurist Anette Løvenkjær-Pearson kritikken fra producenter og forhandlere og fastholder, at testmetoden er i orden.

- Vi har brugt akkrediterede laboratorier med akkrediterede smagspaneler, så vi er sikre på, at de analyser, vi har fået lavet, er i orden, siger hun.

Et af de akkrediterede laboratorier er Laboratorio Catania i Italien. Også her afviser de kritikken.

- Det er den officielle test, som bruges af hele den olivenolieproducerende verden. Så det er latterligt at komme med sådan en påstand, siger test og panelleder Alberto Morreale.

Testen af olivenolie består dels af en kemisk undersøgelse og en såkaldt organoleptisk undersøgelse, hvor otte uddannede smagsdommere vurderer olivenoliens kvalitet.

- Det er en meget effektiv analyse, fordi man kan identificere kvalitative egenskaber af en olie, som kemiske analyser ikke kan, siger Alberto Morreale.

- Vi har ti års erfaring og er EU-godkendte. Metoden er anerkendt på europæisk niveau, og den er også anerkendt internationalt blandt andet hos International Olive Council. Så jeg gentager; det er en meget brugbar og anerkendt analyse, siger Alberto Morreale.

Olier tilbage på hylderne

Såvel De Cecco som Dansk Supermarked fastholder kritikken af testmetoden. Og forbrugerne kan igen finde de olier, der er dumpet i Fødevarestyrelsens test, på hylderne i Dansk Supermarked. For der er kommet nye sendinger. De er testet med selvsamme metode, som Mads Grand kritiserer, men ifølge kommunikationsdirektøren, er olierne nu testet som værende ekstra jomfru olivenolie.

Som forbruger kan det være svært at vide, hvornår du rent faktisk får ægte jomfru olivenolie med hjem.

- Hvis man som forbruger har en olie hjemme i sit køkken, som man er glad for, og den løser de formål, den skal, hvad enten det er dressing eller marinade, så skal man holde fast i den, lyder rådet Mads Grand.

Forbrugerne må altså selv vurdere og bedømme, om den olivenolie, der ender i indkøbskurven, er god nok.