Gode råd: Sådan spotter du falske webshops

Der er flere ting, du skal tjekke, hvis du mistænker en hjemmeside for at være falsk. (Foto: © Pindyurin Vasily, ColourBox)

Vi danskere elsker at handle på nettet. Det er nemt og bekvemt at finde sine varer, bestille og betale.

Men begejstringen for e-handel gør os til oplagte mål for udenlandske IT-kriminelle. De laver flotte hjemmesider, der ser reelle ud på overfladen med billeder af lækre varer lige til at købe, og på den måde narrer de penge fra folk.

Heldigvis er der flere ting, du kan holde øje med, som kan afsløre en falsk side, og spare dig for penge og en dårlig oplevelse:

Sprogfejl Fupbutikkerne er oversat af en maskine. Derfor er de fulde af dårlige formuleringer og åbenlyse grammatiske fejl. Det er nemt at overse, hvis du kun har fokus på at trykke køb i en rasende fart. Men bruger du et par minutter på at kigge i eksempelvis handelsbetingelserne, kan du ofte se, at den er helt gal.

Underligt afrundede priser Det er også en maskine, der omregner priserne på svindelsiderne, og den runder hverken op eller ned. Derfor støder du sjældent på velkendte danske priser som 299 kroner. I stedet er priserne skæve som for eksempel 362,12 kroner.

Mangelfulde eller falske oplysninger Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som for eksempel den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk. Prøv også at skrive til shoppen og se, om du overhovedet får svar.

Alt for billige mærkevarer Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad varerne normalt koster. Så lyder et tilbud for godt til at være sandt, bør dine alarmklokker ringe.

Mærkelige webadresser Mange svindlere opkøber webadresser, som tidligere har været ejet af helt legale virksomheder. Det betyder, at der sjældent er en sammenhæng mellem adressen og det produkt, der sælges. Et eksempel kunne være en skydeklub i Vallensbæk, der sælger tasker og solbriller eller en statsautoriseret revisor, der sælger dyre sko.

Hvis du har mistanke om, at der er tale om en falsk webshop, kan du gøre følgende:

  • Google siden og se hvad andre skriver om den

  • Tjek om siden er e-mærket – det er en garanti for, at siden er dansk og lever op til en række sikkerhedskrav

  • Tjek om der er danske kontaktoplysninger på siden, fx adresse, telefonnummer, e-mailadresse og cvr nummer

  • Tjek om man kan betale med Dankort, for så er det en dansk butik. Bemærk, at nogle fupbutikker skriver, at man kan betale med Dankort, men i virkeligheden er det Visa, man betaler med.

Se "Kontant: Julen varer længe - koster os mange penge" i aften 21.00 på DR1.

Kilder: e-mærket og Dansk Erhverv