Iskolde udlejere: Varmen lukkes og lejere tvinges til at skaffe sig af med hunden

- Det her er helt ved siden af, og det er nogle metoder, der ikke burde findes i Danmark, siger Claus Højte, der er direktør i Lejernes Landsorganisation Hovedstaden.

Ekrem Nielsen siger, at hans psyke snart ikke holder til mere pres fra udlejerens side. Han lever i perioder uden vand, varme og strøm. (Foto: © Jens Kolding)

Man kan se, når han snakker, at det er koldt udenfor.

Ånden bliver til damp, mens han løfter låget af kuglegrillen, der stadig ulmer med gløder fra i aftes.

- Der er ikke noget varme indenfor, og jeg skulle bare have noget temperatur i kroppen, siger Ekrem Nielsen.

Han står foran den engang så fine udlejningsejendom i Helsingør, hvor han har boet i et lille klubværelse i nu 17 år. Det er bare ham og hans lille hund. En 52-årig førtidspensionist med psykiske udfordringer efter sin soldatertid under krigen i Bosnien-Hercegovina.

For godt to år siden fik han et brev, hvor der stod, at han skulle flytte ud tre måneder senere. Brevet kom fra de nye ejere af ejendommen, som ifølge brevet havde planer om at rive dele af huset ned og gennemrenovere resten. Der ville efterfølgende ikke blive plads til de 18 beboere, som boede der på det tidspunkt.

Nu er Ekrem den ene af kun tre, der er tilbage, for han nægter at give op, fortæller han til DR's forbrugerprogram "Kontant".

- Jeg har ikke gjort noget forkert. Jeg betaler min husleje hver måned, og så slukker de for strømmen og for vandet, siger Ekrem Nielsen.

Det er han ikke den eneste, der har oplevet. Vi møder én af de andre om et øjeblik.

Ejendommen i Helsingør, hvor Ekrem Nielsen nu er den eneste tilbage af de 18 personer, der boede til leje i såkaldte klubværelser. (Foto: © Jens Kolding)

Mareridt og smerter i kroppen

Hvis man overtager en udlejningsejendom, overtager man automatisk også lejerne, som har ret til at blive boende, medmindre udlejeren får myndighedernes tilladelse til at opsige dem.

Sådan en godkendelse havde ejeren af Ekrem Nielsens bygning i Helsingør, Nord 1 Ejendomme ApS, ikke, da de i foråret 2022 sagsøgte de tilbageværende lejere for at få dem ud, så de 18 klubværelser kunne omdannes til seks lejligheder. Det endte med en retssag, som lejerne vandt.

Dermed var problemerne ikke ovre, for Nord 1 Ejendomme ApS stoppede med at betale for strømmen, og til sidst slukkede forsyningsselskabet for den. Dermed stoppede også gasforsyningen og varmen.

Det var skidt for Ekrem Nielsens i forvejen psykiske problemer som følge af soldatertiden.

- Jeg sover ikke nok, for jeg har mareridt om natten og smerter i hele kroppen. Jeg ville ikke engang behandle en hund på den her måde, siger han.

Det handler om hurtige gevinster

Claus Højte har som direktør i Lejernes Landsorganisation Hovedstaden set lignende eksempler, og han er ikke i tvivl om, hvad der foregår.

- Man forsøger at presse folk ud af deres boliger for at score den gevinst, der er i boligen. Frem for at drive en udlejningsvirksomhed, hvor nogen har glæde af at bo og betaler en rimelig leje. Det her er helt ved siden af, og det er nogle metoder, der ikke burde findes i Danmark, siger Claus Højte.

I 2021 overtager DBO Real Estate Denmark ejendomsselskabet Nord 1 Ejendomme ApS og dermed også bygningen i Helsingør og dens lejere. Ekrem med hunden og de dengang 17 andre beboere.

DBO har over de seneste år opkøbt og etableret 18 forskellige ejendomsselskaber i Danmark. De har adresser i Hamborg og Luxembourg, men alle 18 selskaber har samme direktør. En dansk bogholder ved navn Kjeld Bøgfeldt.

Han er - siden "Kontant" i samarbejde med Børsen begyndte at stille spørgsmål - stoppet som direktør pr. 30. april 2023, hvor en anden mand overtog jobbet. Denne mand har i øvrigt i skrivende stund 24 direktørposter, hvoraf flere er overtaget direkte fra Kjeld Bøgfeldt den 30. april i år.

Og så har en lang række af firmaerne adresse i samme lokale i et kontorfællesskab i Måløv, hvor der dog ikke er tegn på reel aktivitet.

Problemerne flyttede ind med den nye udlejer

"Kontant" har talt med andre, der bor til leje i ejendomme, som er blevet solgt til DBO Real Estate Denmark.

Det gælder blandt andet firmaet Vandsiden ApS, der købte fire rækkehuse nær Holbæk. 69-årige Hanne Thomsen har boet i ét af dem i 17 år uden problemer. De kom først sammen med de nye ejere.

Hanne Thomsen. (Foto: © Jens Kolding)

Hanne oplevede ligesom Ekrem, at der hverken var varmt vand eller varme i huset.

Hun havde svært ved at kommunikere med sin udlejer, hvor hendes mange henvendelser blev besvaret af en mand ved navn Martin, hvis efternavn hun er i tvivl om. Det er noget med "K", mener hun.

Efter gentagne henvendelser følte hun, at han blev irriteret på hende, fordi hun blev ved med at kræve, at han fik styr på tingene.

Hannes vaskerum blev nedlagt, men det fandt hun sig ikke i. Det endte med en sag i Huslejenævnet, som Hanne Thomsen vandt, men hendes vaskerum er efter flere måneder ikke genetableret.

Hun bruger derfor stadigvæk et gammeldags vaskebræt, der hænger på væggen i badeværelset.

Det værste var nu alligevel, at hun følte sig tvunget til at skille sig af med sin hund, fordi den ikke måtte bo i huset længere.

Ekspert: 'De plejer deres egne interesser'

Hans Henrik Edlund er professor i formueret ved Aarhus Universitet, og han har gennemgået de sager, "Kontant" har fundet frem.

Han konkluderer, at det "ikke er en udlejer, der er nem at have med at gøre som lejer".

- Det kunne godt se ud som om, at de ikke altid overholder lovgivningen. Som om, de plejer deres egne interesser og gerne vil af med lejerne, så de kan komme ind og modernisere lejemålene og få dem genudlejet til en højere leje, siger Hans Henrik Edlund.

Hans Henrik Edlund, professor i formueret ved Aarhus Universitet. (Foto: © Jens Kolding)

I 2020 blev der lavet en lov, som skulle forhindre netop den form for boligspekulation, der handler om hurtig profit. I den forbindelse indførte man en karensperiode, så ejendomsinvestorer ikke kan hæve huslejen i fem år efter gennemgribende istandsættelser.

Fælles for lejere som Ekrem Nielsen og Hanne Thomsen er, at de har svært ved at kommunikere med deres udlejere. Fingrene peger i forskellige retninger og på "de andre", når lejerne prøver at finde ud af, hvem der har ansvaret i udlejningsvirksomheden.

Direktør Kjeld Bøgfeldt står ikke som ejer af ejendomsselskaberne, så når Hanne Thomsen og Ekrem Nielsen har problemer, ligger ansvaret reelt hos den tyske ejer, Kai Miller, der har adresse i Hamborg. Det er nemlig kun det selskab, der ejer en ejendom, der har et ansvar og som derfor kan blive pålagt bødestraf efter lejelovgivningen.

- Hvis man skal kunne komme efter andre personer, skal de gøre noget, der er ulovligt i forhold til straffeloven, fastslår professor Hans Henrik Edlund.

Claus Højte, direktør i Lejernes Landsorganisation Hovedstaden. (Foto: © Jens Kolding)

Lovgivningen er med andre ord ikke tilstrækkelig til at stoppe boligspekulanter, tilføjer direktør Claus Højte fra Lejernes Landsorganisation Hovedstaden.

- Det drejer sig om at få fat i nogle penge, og de skyr åbenbart ingen metoder, siger han.

Hans Henrik Edlund supplerer:

- Langt de fleste retter sig jo ind efter lovgivningen. Også fordi de er bange for de sanktioner, som kan komme. Men personer med en mindre høj moral skal nok finde én eller anden måde at bevæge sig rundt på og alligevel komme til at genere nogle lejere. Fordi, de kan se, at der er noget forretning i at overtræde lovgivningen.

Afviser at være stråmands-direktør

Når man ser nærmere på de personer, der opererer i selskaberne, går ét navn igen: Martin Larsen.

Han hed tidligere Klüts til efternavn, og Martin Klüts var en del af en gruppe ejendomsspekulanter, som efterlod sig en milliardgæld hos en række banker op til finanskrisen i 2008, da deres ejendomsselskaber gik konkurs.

Han blev efterfølgende i 2013 i landsretten dømt for skyldnersvig, dokumentfalsk og skattesvig, hvor han fik tre og et halvt års fængsel og en bøde på næsten fem millioner kroner. Han gik også personligt konkurs, og da blev hans gæld opgjort til mere end en milliard kroner.

Ifølge både Martin Larsen og Kjeld Bøgfeldt er Larsen ansat som en slags konsulent, der har kontakten til lejerne, hvorfor Bøgfeldt ikke har noget med den del at gøre.

Da "Kontant" opsøgte Kjeld Bøgfeldt på hans bopæl før hans udtrædelse, forklarede han da også, at han blot tager sig af bogføringen i de mange selskaber, han står som direktør i.

- Det er Martins rolle at sørge for køb og salg af ejendomme, for at holde dem i stand og tage dialogen med lejerne. I sidste ende er det selvfølgelig mig, der står som direktør, siger Kjeld Bøgfeldt og afviser, at han blot er en slags stråmands-direktør.

- Jeg er fuldt integreret i virksomheden, fastslår Kjeld Bøgfeldt.

Martin Larsen skriver i en mail til "Kontant", at han er "stolt af at arbejde for DBO Real Estate Denmark", og han bekræfter, at han påtager sig ansvaret for flere områder i virksomheden.

Af hensyn til fortroligheden i lejeforholdene og lejernes privatliv vil han ikke gå i dybden med detaljer omkring lejernes situation, men han understreger, at DBO Real Estate Denmark "bestræber sig på at levere en professionel og omsorgsfuld service for alle deres lejere", og han tilføjer, at hans arbejdsgiver administrerer lejemål for over 100 lejere.

Han er dog opmærksom på udfordringerne hos Hanne Thomsen og Ekrem Nielsen, og han tager kritikken alvorligt, skriver han.

Her er brevet uden afsender, der er sendt til Ekrem Nielsen. (Foto: © Jens Kolding)

Hunden skal væk inden for 14 dage

Tilbage hos Ekrem Nielsen er der for en stund kommet styr på vand og varme, men han frygter, at det forsvinder igen. Han har tilberedt sine måltider på et transportabelt gasblus, mens der var lukket for forsyningen.

Ekrem har ligesom Hanne nu modtaget et brev, hvor der står, at han ikke længere må have sin hund i ejendommen. Den har han 14 dage til at skille sig af med, men det nægter han.

Der er ingen afsender på brevet, og han opfatter det derfor som chikane fra udlejeren, der vil have ham til at flytte ud.

- Jeg er virkelig presset i øjeblikket. Psykisk. Det må jeg sige. Jeg kan ikke mere, siger den 52-årige krigsveteran.

Mens skæbnen er uvis for de to lejere, står det klart, at Kjeld Bøgfeldt ikke er alene om at stoppe hos DBO Real Estate Denmark. For få dage siden har også den tyske ejer Kai Miller oplyst til "Kontant", at han trækker sig fra alle aktiviteter i Danmark og ikke længere er ejer af DBO Real Estate Denmark.

Du kan se programmet "Kontant: Kolde og kyniske boligspekulanter" allerede nu på DRTV og klokken 21.25 på DR1.