God købekraft kombineret med knap så god kritisk sans.
Den cocktail udnytter snedige sælgere til at lokke unge mennesker i abonnementsfælder på nettet.
DR’s forbrugerprogram Kontant har lavet en rundspørge på landets ungdomsuddannelser. Her svarer godt en tredjedel af de over 1200 deltagende unge, at de er blevet tilmeldt et abonnement mod deres vilje.
De unge lokkes med rigtig gode tilbud – ofte på skønhedsprodukter, og sælgerne allierer sig med berømte youtubere, der roser varerne til skyerne. Og den form for markedsføring virker. I Kontants rundspørge svarer 51 procent af de unge, at de har købt et produkt, fordi en kendt person anbefalede det. Det er også fremgangsmåden, da 16-årige Sami Chebil går i fælden.
- Jeg sidder og ser Youtube, som jeg ofte gør, og en af mine yndlingsyoutubere anbefaler så det her produkt Whiteeth. Der står, det koster 19 kroner, og at man vil få det inden for få dage, fortæller han.
Ukritisk tilgang til brugerindlæg
I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er de opmærksomme på den nye form markedsføring, der adskiller sig fra traditionel reklame.
- Aldersgruppen fra otte til 18 år har en ganske ukritisk tilgang til brugerindlæg på nye digitale medier som YouTube, Facebook og Instagram. Teenagere er en særligt sårbar gruppe, da de har en vis egen købekraft, men ikke nødvendigvis har udviklet en voksens dømmekraft, siger kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Flemming Steen Nielsen.
Ved bestillingen afgiver køberen sine betalingsinformationer, og efterfølgende bliver der trukket penge fra kontoen. Den bestilte varer kan være længe undervejs, hvis den overhovedet når frem.
- Der går en måned, inden jeg modtager mit produkt, og så kan jeg se, at de har trukket 770 kr. fra min konto, fortæller Sami Chebil.
Ulovligt at sælge til unge under 18
Midlet til at afblege tænder ender altså med at koste Sami Chebil knap 800 kroner, fordi han ved købet bliver tilmeldt et abonnement.
- Jeg synes, det er rigtig dumt. Jeg føler mig rigtig, rigtig snydt, siger han.
Og fremgangsmåden er da også ulovlig, lyder det fra Forbrugerombudsmanden.
- Unge under 18 år kan slet ikke indgå abonnementsaftaler. Det følger af værgemålsloven, og hvis de alligevel kommer til at indgå en aftale, så er konsekvensen, at aftalen er ugyldig, hvilket betyder, at den unge ikke er bundet af aftalen, siger Andreas Weidemann, kontorchef hos Forbrugerombudsmanden.
Vender ikke tilbage
Men selv om loven er overtrådt, er det i de fleste tilfælde tæt på umuligt at få pengene tilbage.
- Vi spærrer mit kort og skriver til firmaet, men vi kan godt se, at vi nok ikke får pengene tilbage, siger Sami Chebil.
Kontant har også forsøgt at få en forklaring fra Whiteeth.dk. Vi har sendt mails og ringet på de forskellige telefonnumre, der er oplyst, men firmaet er heller ikke vendt tilbage på vores henvendelser.