Milliarder fossede ud af statskassen: Ny model for refusion af udbytteskat klar

Ingen udbetaling af udbytte til udlændinge, før de er registreret med navn i Danmark, lyder det.

Den britiske finansmand Sanjay Shah har erkendt at have fået op mod ni milliarder kroner i refusion af udbytteskat. Han mener dog ikke, at han har gjort noget ulovligt. (Foto: © B1, B1)

Det skal fremover være helt og aldeles slut med, at udenlandske aktionærer skal kunne hive store summer ud af Danmark som refusion af udbytteskat.

Skatteministeriet fremlægger nemlig nu en ny model for udbetaling af for meget betalt skat af udbytte. Det skal forhindre lignende skandaler, som det vi så frem mod 2015, hvor den danske statskasse angiveligt blev svindlet for over 12 milliarder kroner.

Aftalen er lavet mellem Skatteministeriet og Finans Danmark.

- Aftalen er en milepæl i arbejdet med at sikre, at vi aldrig igen oplever den udbyttesvindel, som kostede den danske statskasse 12,7 milliarder. Der er tale om en mere robust og fremtidssikret model, hvor bankerne også melder sig på banen og tager større ansvar, siger skatteminister Morten Bødskov.

Baggrunden for, at det har været muligt at svindle, har blandt andet været, at udenlandske aktionærer i flere tilfælde skal betale en lavere skatteprocent af udbytte end danske aktionærer.

Indtil nu har det været sådan, at alle aktionærer – danske såvel som udenlandske – har betalt 27 procent i skat af udbytte. Udlændinge har så senere haft mulighed for at få refunderet en del af beløbet.

Det har åbnet for svindel, da det er skattemyndighedernes formodning, at der er blevet søgt om store beløb i refusion af udbytteskat, til trods for at ansøgeren aldrig har fået udbytte i Danmark.

Dette hul vil man lukke, ved at den udenlandske aktionær fremover skal betale den korrekte skattesats allerede ved udlodningen af udbytte.

For eksempel betaler de så 15 procent i stedet for 27 procent, når de får udbetalt udbyttet, hvilket gør, at de så ikke skal søge om refusion efterfølgende.

Banker hæfter for manglende skat

Ifølge den nye model, skal alle udenlandske aktionærer, som er berettiget til en udbytteskat under 27 procent, registreres direkte hos den danske skatteforvaltning med navn og øvrigt krævede oplysninger.

Den nye model betyder også, at bankerne hæfter for betaling af manglende skat, hvis en efterfølgende kontrol viser, at der har været indeholdt for lidt udbytteskat.

Hermed kan man opkræve manglende skat fra banker i Danmark, så Skattestyrelsen ikke selv skal inddrive manglende skattebetaling i udlandet.

- Den model, der har været tidligere, har desværre ikke været god nok. Og det er både skattemyndighedernes og finanssektorens opgave at forhindre, at vi nogensinde ser en ny udbytteskandale, siger Morten Bødskov.

Udbytteskandalen kom frem i 2015

Udbyttesagen kom frem i august 2015 og er siden blevet efterforsket af Bagmandspolitiet og Skattestyrelsen.

Bagmandspolitiet har sigtet et ukendt antal personer, og Skattestyrelsen har anlagt omkring 500 civile søgsmål over hele verden for at forsøge at skrabe penge tilbage.

Bagmandspolitiet mener, at den hovedmistænkte er den britiske finansmand Sanjay Shah. Han er lige nu bosat i Dubai og blev ifølge flere medier afhørt af Bagmandspolitiet i september sidste år.

Shah har fra begyndelsen erkendt, at hans selskaber medvirkede til at hente mere end otte milliarder kroner ud af Danmark i refusion af udbytteskat.

Han har dog også sagt, at alt var lovligt, og han har stillet sig til rådighed for at lade sig afhøre af dansk politi.

UDBYTTESKAT: SÅDAN BLEV SKAT SVINDLET

  • Skat har uretmæssigt udbetalt 12,7 milliarder kroner til virksomheder eller personer bosat i udlandet.

  • Via et hul i Skats kontrol har de ansøgt om at få udbetalt refusion af udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation fra udenlandske selskaber.

  • Visse udenlandske selskaber skal nemlig ikke - sådan som danske selskaber - betale 27 procent i skat af aktieudbytte.

  • Svindlen er sket ved, at virksomhederne og personerne har udfyldt blanketter om refusion af udbytteskat uden at have aktier i danske selskaber.