Økologisk landbrug buldrer frem: Ung landmand glæder sig over statsstøtte

De gode støtteordninger har fristet Niels Diederichsen til at omlægge til økologi.

De økologiske vinde er ved at blæse det konventionelle landbrug omkuld.

Alene frem til maj i år har 1.029 landmænd søgt Landbrugsstyrelsen om at omlægge et areal på størrelse med Mors til økologi.

- Supermarkederne har verdensrekord i salg af økologiske varer. Også i mange andre lande er forbruget af økologiske varer i hastig vækst. Jeg er glad for, at så mange danske landmænd reagerer på den efterspørgsel og omlægger produktionen, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Miljø- og Fødevareministeriet forventer nu, at 3.120 kvadratkilometer dansk landbrugsjord vil blive drevet økologisk i 2019. Det svarer til størrelsen på Fyn.

Havre og hestebønner

I Hejsager ved Haderslev har den 27-årige landmand Niels Diederichsen besluttet sig for at omlægge sit 100 hektar store landbrug til økologi.

- På de marker herovre vil vi egentlig starte med et lidt traditionelt sædskifte. Vi skal nok blive klogere, når det hele står til i ukrudt, og så må vi lave om på det til den tid. Men som udgangspunkt skal vi have hvede, havre og måske nogle hestebønner, siger Niels Diederichsen, der er uddannet fra Dalum Landbrugsskole og forpagter jorden af sin far.

Det er ikke en gratis at omlægge et konventionelt landbrug til økologi.

Men Miljø- og Fødevareministeriet støtter sporskiftet med 1.200 kroner per hektar i to år. Derudover modtager landmanden et årligt basistilskud på 870 kroner per hektar.

Den støtte er da også den umiddelbare grund til, at Niels Diederichsen har valgt at omstille sit plantebrug til økologi.

- Den primære grund er al den her støtte til at nyetablere. Det gør rigtigt meget. Men jeg tror også lidt på økologien. Det er den vej, vi skal; i hvert fald skal vi have formindsket vores pesticidforbrug, siger Niels Diederichsen.

Han har en drøm om en dag at tage skridtet videre fra at være økologisk planteavler til at være indehaver af et økologisk dyrebrug.

- Jeg er jo egentlig oprindeligt fjerkræsmand og har en drøm om at skulle have en produktion med økologiske høns, og hvorfor ikke starte med at se, om man kan dyrke foderet, inden man sætter i gang med at investere en masse penge i økologi, siger Niels Diederichsen.

Har ikke toppet endnu

Selv om der er rekordmange ansøgninger til at omlægge til økologi, så mener Økologisk Landsforening slet ikke, den økologiske bølge er ved at falde til ro.

- Jeg tror ikke, det topper, før vi har set en meget omfattende grøn omstilling i det hele taget. Mange er bevidste og bekymrede over klimaforandringerne, og hvad der sker med vores miljø. Der er vi nødt til gradvist og systematisk at ændre vores livsstil, og der er fødevarerne et rigtigt godt sted at starte og et rigtigt godt svar på de udfordringer, siger Per Kølster, der er formand for Økologisk Landsforening.

Per Kølster takker de danske forbrugere for at tænke økologisk, når de render rundt med kurven under armen i supermarkedet.

Ifølge analyseinstituttet GfK ConsumerScan køber flere end halvdelen af danskerne økologi hver eneste uge, og på verdensplan topper danskerne forbruget af økologi.

- Det er jo den enkelte, som står i en indkøbssituation og tager en beslutning, om man vælger at købe det ene eller andet. Der vælger man i stigende grad at købe økologi, fordi man er bekymret for egen sundhed og klodens klima, drikkevandet og dyrenes ve og vel. Der tager økologien det hele på én gang, siger Per Kølster.

Fakta:

  • 1029 landmænd har pr. 21. april søgt om støtte til omlægning af knap 36.700 hektar, heraf har ca. 200 ansøgere endnu ikke søgt autorisation som økolog.

  • De endelige tal for den økologiske omlægning i 2018 vil blive offentliggjort i foråret 2019.

  • En nyligt offentliggjort statistik fra Landbrugsstyrelsen viser, at det økologiske areal pr. 31. maj 2017 udgjorde 245.000 hektar.

  • Sammenlignet med konventionelt jordbrug har økologisk jordbrug en gavnlig effekt på natur og biodiversitet. Økologisk jordbrug har i gennemsnit 30 procent flere vilde plante- og dyrearter i de marknære biotoper.

  • Ordningen Økologisk arealtilskud er medfinansieret af EU.

  • Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet.