Prognose: Boligmarkedet har vundet første halvleg over coronakrisen, men kampen er ikke slut

Boligpriserne er langt fra faldet så meget under coronakrisen som frygtet.

Der er fuld fart på boligmarkedet trods coronakrisen. Det betyder, at udbuddet på boliger ikke kan følge med efterspørgslen i øjeblikket, hvilket dog ændrer sig efter sommeren, forudser cheføkonom. (arkiv) (Foto: © Mathias Løvgreen, Scanpix)

Da Mette Frederiksen i marts lukkede Danmark, fik boligejere med salgstanker sig nok noget af et sug i maven.

Hvilken betydning får coronokrisen på boligpriserne? Økonomer, eksperter og vismænd var alle enige om, at de ville falde, men ikke hvor meget.

Her fire måneder senere ser det ud til, at boligejerne er sluppet nådigt igennem krisen, fortæller Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Boligmarkedet er stærkt og væsentlig stærkere end i forbindelse med tidligere kriser. Men det er ikke det samme som at sige, at boligmarkedet hverken er upåvirket eller vil blive ved med at være det. Når man ser ind i så dyb en krise, som vi står i, så vil den også påvirke boligmarkedet til en vis grad.

Ikke desto mindre viste tal fra Boligsiden.dk i sidste uge, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for villaer, ejerlejligheder og sommerhuse er på det højeste niveau i ti år.

Der er også henover sommeren blevet solgt rigtig mange boliger, og det er faktisk coronapandemiens skyld.

- Mange bolighandler er blevet udskydt i en periode. Da store dele af landet lukkede ned i marts, der kunne man ikke komme ud og se boligen, man gerne ville købe i marts og store dele af april. Der var nogle udskudte boligdrømme, som bliver indfriet i de her måneder, hvor bolighandlerne mildest talt buldrer derudaf, siger Jeppe Juul Borre.

Fald på tre procent

Ifølge en prognose fra Arbejdernes Landsbank så fortsætter euforien på boligmarkedet dog ikke resten af året.

Huspriserne forventes at falde omkring tre procent fra begyndelsen af 2020 til slutningen af året, mens lejligheder forventes at falde med fem procent i 2020.

Der er dog geografisk forskel på, hvor stort et fald man vil se. Mens boligpriserne på Bornholm og Vest- og Sydsjælland kun forventes at falde en procent, så forventes der prisfald på 5,5 procent i Københavns omegn og seks procent i Sydjylland.

- Når vi ser ind i en tid, hvor boligpriserne vil falde med omkring tre procent, er det ingenting sammenlignet med tidligere. Tager vi finanskrisen, der faldt priserne altså 15-20 procent om året, Jeppe Juul Borre.

Grunden til de moderate prisfald i forhold til finanskrisen skal ifølge Jeppe Juul Borre især findes i vores budgetter. Ved finanskrisen brugte vi ifølge ham omkring 40 procent af indkomsten på boligen - i dag er det omkring 25 procent.

Derudover steg priserne også væsentligt mere frem mod finanskrisen, end de gjorde før coronakrisen.

Forventningen om et fald på tre procent ligger nogenlunde på niveau med Nationalbanken, der for en måneds tid siden kom med en prognose, hvor man forventer boligpriserne i år vil tage et lille dyk på 2,3 procent og så hurtigt komme sig i 2021 og 2022.

Få til salg-skilte

Siden coronavirus kom til Danmark, er antallet af til salg-skilte rundt omkring i landet faldet. Og det er der ifølge Jeppe Juul Borre to overvordnede grunde til.

For det første er der så meget fart på bolighandlerne, at udbuddet simpelthen ikke kan følge med efterspørgslen. Sælgerne er nemlig stadig lidt mere forsigtige i forhold til køberne. Og så har man ikke fået indhentet underudbuddet fra de nedlukkede måneder i foråret endnu.

- Men når vi kommer ud på den anden side af sommeren, og vi kan konstatere, at boligmarkedet har vundet første halvleg over coronakrisen, så kan det godt give noget appetit hos sælgerne til at sætte boligen til salg. Jeg forudser, at udbuddet kommer til at stige på den anden side af sommeren, siger cheføkonomen.

Men har vi så råd til at låne pengene, hvis drømmeboligen endelig kommer på markedet?

Da coronakrisen ramte, påvirkede det også renterne, der fik et ordentlig nøk op af. De fastforrentede steg fra en halv procent og helt op til to procent, men er siden dalet.

- Nu ligger vi omkring en procent. Samlet set er renterne på et hamrende lavt niveau, og det er også en hjælpende hånd til boligmarkedet, siger Jeppe Juul Borre.