750 kilometer langt og mere end 11 milliarder kroner dyrt.
Der er ifølge energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) tale om lidt af en verdensrekord, som han som minister netop har givet grønt lys til.
Fra 2022 skal verdens længste jævnstrømskabel sende strøm over havbunden mellem Danmark og Storbritannien, så Danmark kan eksportere el til briterne, siger ministeren.
- Det betyder, at dansk el bliver den nye, store eksportvare til Storbritannien. Vi har i mange år eksporteret masser af bacon, nu kommer vi til at eksportere grøn el, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.
Vil sælge el til højprisområde
Ifølge ministeren vil kablet få en kapacitet, så der kan overføres op til 1.400 MW. Det svarer til godt en tredjedel af det gennemsnitlige danske elforbrug.
- Der er regnet grundigt på det her projekt, og derfor er der en god samfundsøkonomi i projektet. Vi kommer til at sælge el til et område, som har en langt højere el-pris end Danmark, så vi kommer over i et højprisområde, og det er en ganske god forretning for Danmark, siger Lars Christian Lilleholt.
De 11 milliarder kroner, som ministeren i alt forventer at bruge på det samlede projekt, skal samtidig gå til at etablere to andre projekter, som vil udvide højspændingsnettet i to projekter mellem Holstebro og den dansk-tyske grænse, så der kan sendes strøm fra Tyskland og over den dansk-britiske forbindelse.
- Der er tale om en meget stor anlægsinvestering. Med de netforstærkninger, der også vil være i det jyske område i forhold forbindelsen til mod Tyskland, bliver det en samlet investering for Danmarks vedkommende for 11 milliarder kroner, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.