Overskud i danske virksomheder slår rekord: 'Stigningen kan næsten betale en Storebæltsbro'

Virksomhederne kan se frem til en periode med knap så meget medvind, mener Danske Revisorer.

Virksomheden Dansand i Brædstrup ved Silkeborg har øget sit overskud fra 13 millioner kroner til 20 millioner kroner på fem år.

Det går strygende for de danske virksomheder, der hiver store summer ind på kontoen i øjeblikket.

Ifølge de senest tilgængelige årsregnskaber blev der i 2017 igen slået indtjeningsrekord.

Med et samlet resultat på 342,5 milliarder kroner efter skat i 2017 mod 309,5 milliarder i 2016, er overskuddet steget 10,7 procent.

Det viser en analyse, brancheorganisationen Danske Revisorer har foretaget for DR Nyheder.

- Overskuddet vokser og vokser år for år, og i seneste regnskabsår er det lykkedes virksomhederne at nå en stigning i overskuddet, der næsten er stort nok til at betale en Storebæltsbro (39 milliarder i 2018-priser, red.), siger Tom Vile, der er erhvervspolitisk direktør i brancheorganisationen.

Han understreger, at væksten er godt nyt for Danmark.

- Når der er overskud i virksomhederne, er der muskler til at investere i fremtiden. Det er altså ikke bare godt for virksomhederne, men også for det danske samfund.

De danske virksomheders samlede overskud er ifølge analysen steget med så meget som 147 procent fra 2010 til 2017.

Produkter, der giver penge i kassen

Forklaringen på den stigende vækst ligger hovedsageligt i verdensøkonomiens fremgang, men overskuddet skyldes også, at virksomheder i Danmark er blevet meget mere konkurrencedygtige, mener Tom Vile.

- Mange har skåret omkostningerne til, og så er danske virksomheder virkelig gode til at producere og udvikle produkter, de kan tjene penge på. Det ser vi i høj grad i de her år.

Ifølge Tom Vile er der to centrale vækstingredienser, virksomhederne kan benytte sig af, når overskuddet skal løftes.

Det ene er dygtige folk. Det andet er effektive hjælpemidler.

- Virksomhederne skal hele tiden sikre, at de har kvalificerede medarbejdere, som kan levere de varer, kunderne vil have, og så skal de sikre processer, maskiner eller it, som gør det lettere at få produkter igennem på kortere tid end tidligere, siger Tom Vile og tilføjer:

- Den slags ting kan man altid skrue på. Uanset hvordan det går med verdensøkonomien.

Opskriften på vækst

En af de virksomheder, der har fundet opskriften på vækst, er Dansand i Brædstrup ved Silkeborg. Også selvom den lille virksomhed i 2001 måtte erkende, at mangel på kvalificeret arbejdskraft var en barriere for øget omsætning.

- Vi satte os for at automatisere mest muligt og investerede massivt i teknologi. Efter det har vi tredoblet vores omsætning. Det kan næsten ikke gå bedre, fortæller administrerende direktør i Dansand, Thomas Sten Hansen.

Dansand indvinder og forarbejder dansk kvartssand, så det kan bruges til blandt andet fliseklæb og mørtel i byggeri. Og med automatiserede processer kan operatører i dag styre produktionen fra et hjemmekontor.

- I virkeligheden kan vi holde gang i produktionen hele døgnet, siger Thomas Sten Hansen.

Dansand nåede i 2017 et overskud på 20 millioner. Det er syv millioner mere end for fem år siden.

Vækst i store dele af landet

Analysen fra brancheorganisationen Danske Revisorer viser, at der har været vækst i store dele af landet fra 2016 til 2017.

Mens overskuddet i Region Hovedstaden er steget med hele 14,4 procent efter skat, er det i Syddanmark nået op på samlede 12,2 procent, viser Danske Revisorers analyse.

Og virksomheder i Midtjylland, hvor Dansand ligger, har ifølge analysen samlet set hævet overskuddet med 12,7 procent.

- Vi har faktisk oplevet større vækstrater i tidligere år, men der skal man også huske på, at økonomisk vækst lidt er som at bestige et bjerg. Jo højere man kommer op, jo tyndere bliver luftlaget, og derfor skal man styrke sig år for år for at holde de høje vækstrater. Det gør virksomhederne, og det er ret flot, siger erhvervspolitisk direktør Tom Vile.

Overskud er vigtigt for Danmark

Vil virksomhederne kunne blive ved med at øge overskuddet?

- Hvis virksomheder ikke kan få den arbejdskraft eller de hjælpemidler, der er brug for, bliver det svært at løfte barren for, hvor meget der kan produceres. Og så kan de af gode grunde ikke tjene så meget, som de har været vant til, forklarer Tom Vile, inden han fortsætter:

- Desuden ser vi ind i en periode, hvor der er knap så meget medvind. Uro i Europa, problemer mellem USA og Kina, et Storbritannien på vej mod Brexit. Alt det kan forstyrre verdensøkonomien og trække muligheden for at tjene penge i den forkerte retning.

Er det et problem, at fremtiden ikke ser ligeså lys ud?

- Det er synd, hvis vi ender med at gå glip af vækst, fordi vi ikke har nok dygtige folk. Det koster på velfærden og på Danmarks muligheder. For det er fra overskuddet, vi kan skabe fremtidens investeringer, lyder det fra erhvervspolitisk direktør, Tom Vile, fra Danske Revisorer.