Russiske aktier har blødt - men nu stiger de: 'Al logik siger det modsatte'

Kursstigningen på det russiske aktiemarked skal dog tages med nogle forbehold, siger ekspert.

I morges, da den russiske aktiehandel igen åbnede, steg kursen for det russiske aktieindeks MOEX med næsten 12 procent. (Foto: © Maxim Shemetov, Scanpix Denmark)

Det har ikke just været en god forretning at have penge i russiske selskaber den seneste tid.

For efter Ruslands invasion af Ukraine begyndte de russiske aktier at styrtdykke, og man valgte at lukke børsen den 25. februar - en dag efter invasionen.

Men i dag - næsten efter en måned - åbnede dele af det russiske aktiemarked.

Og det skete med noget af en overraskelse.

- Al sund logik ville tilsige, at de russiske aktier skulle have en ordentlig en på lampen i dag. Men her til morgen er facit, at de russiske aktier stiger omkring 12 procent, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank.

Kort før klokken 13 er indekset faldet en del igen, men er stadig oppe med over fire procent.

Grunden til, at økonomien i Rusland lige nu lider, er, at det efter invasionen i Ukraine regnede ned over Rusland med sanktioner fra Vesten.

Rusland blev blandt andet udelukket fra det globale betalingssystem Swift, hvilket gør det meget besværligt at handle med russiske virksomheder.

Det resulterede også i, at rublen faldt meget i værdi, og mange russere stod i lange køer for at veksle deres penge til dollar eller euro.

Derfor kan den nye udvikling på aktiemarkedet undre, og stigningen skal dog også tages med et vist forbehold, forklarer Jacob Pedersen fra Sydbank.

Det er nemlig kun 33 ud af 50 russiske aktier i det russiske aktieindeks MOEX, der kan handles - herunder Gazprom og det statsejede flyselskab Aeroflot.

Derudover er der også andre betingelser, der gør sig gældende.

- Man må sige, at det er et marked, hvor de almindelige markedsbetingelser i den grad er ophævet. Udenlandske aktører kan ikke handle, og de må ikke sælge deres aktier. Der har været vedholdende rygter om, at store russiske fonde ville støtte opkøb af aktierne, siger Jacob Pedersen og fortsætter:

- Man har udelukket dem, der gerne vil sælge, og sørget for at der bliver støtteopkøbt med rund hånd, og så får man den effekt, at aktierne stiger, selvom al logik siger det modsatte.

Rublen er presset

Der har været mange spekulationer i, hvornår den russiske børs igen ville åbne, og hvad der ville ske, når den gjorde.

Nu er den så delvist åbnet, og spørgsmålet er så, hvor længe Rusland kan holde hånden under markedet - og deres valuta rublen.

- Det afhænger af, hvor længe restriktionerne på markedet varer. Når vestlige sælgere får lov at komme tilbage på markedet, vil de kaste aktierne fra sig. Det vil formentlig føre til et hårdt pres på rublen, siger Jacob Pedersen og fortsætter:

- Derfor er der allerede regler, der gør, at når man sælger sine aktier, ender de på en rubel konto, så man ikke kan veksle til vestlig valuta. Så undgår man et endnu hårdere pres på rublen, siger han.

På en enkelt dag faldt rublen med over 12 procent, når man holder den op mod den danske krone.

Kan gå ud over det danske marked

Flere danske selskaber har allerede stoppet deres forretninger i Rusland. Men der er stadig nogle tilbage, som ikke helt har lukket for deres aktiviteter i landet.

Blandt andet har Carlsberg, Ecco og Rockwool stadig aktive butikker og fabrikker i Rusland.

Og det kan blive en ubehagelig tur rent økonomisk.

- De danske selskaber bliver ramt af det her. Selskaberne risikerer, at de aktiver, der var gode værdier før krigen, faktisk bliver værdiløse.

- Det danske marked risikerer at se selskaber, der skal nedjustere deres forventninger til stort set nul, fordi de skal have nedskrevet værdierne i Rusland, siger Jacob Pedersen.

For eksempel har Carlsberg sløjfet sine forventninger til deres indtjening i 2022 grundet usikkerheden i Rusland.