Sydbank gør det sværere at låne til andelskøb i København og Aarhus

Ifølge Finans er store prisstigninger årsag til, at der bliver sagt nej til flere andelsboligkunder.

Karen Frøsig, administrerende direktør for Sydbank, vil ikke have, at bankens kunder ender med gæld, fordi rådgivere har sagt ja til at give lån til andelsbolig.

Lav rente og store prisstigninger på andelsboliger i særligt København og Aarhus har fået Sydbank til at sætte bremsen i og sige nej til mange af de kunder, der ønsker lån til køb af andelsbolig.

Hvis gælden bliver større end værdien af andelsboligen, kan kunderne ende med at skylde penge væk, når renten begynder at stige, og det kan Sydbank ikke acceptere.

Det ville nemlig betyde, at andelsboligejere får et underskud, når boligen skal sælges igen, siger administrerende direktør, Karen Frøsig.

- Prissætningen i markedet er gået i vejret de sidste år. Det er det, der får os til at sige det her. Vi vil gerne yde lån til vores kunder. Vi skal bare være sikre på, de ved, hvad de køber, og at det passer til deres fremtidige økonomi, siger bankdirektøren.

Er du bekymret?

- Jeg har i hvert fald et lille obs. Forsigtigheden er på kundernes vegne. Vi mener, vi er forpligtede til at sikre, at kunderne træffer beslutning på et oplyst grundlag.

Valuarvurderinger har hævet prisen

Der findes ingen opdaterede tal for prisudviklingen på markedet for andelsboliger. Dog er der ifølge Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) som Sydbank nævner et stigende antal andelsboligforeninger, der er overgået til såkaldte valuarvurderinger, som er et alternativ til de offentlige ejendomsvurderinger.

Sydbank mener, det er årsagen til prisstigningerne.

- Renten er den primære faktor i valuarers værdiansættelse af andelsboliger er renten. I dag er den lav, men en dag tror jeg, den stiger. Og så falder prisen på andelsboligbeviser, mens kunder stadig skylder store beløber i banken, lyder bekymringen fra Karen Frøsig.

Et eksempel fra Sydbank lyder, at andelsbeviser, der for få år siden kostede 200.000 kroner, nu handles til en million kroner. Det er dog ikke et billede, Dansk Ejendomsmæglerforening, der repræsenterer ejendomsmæglerne, kan kende.

Her mener man ikke, at priserne på andelsboliger er skruet for meget op, skriver Ritzau.

Finanstilsynet undersøgte sidste år seks bankers udlån til andelsboliger i København og Aarhus. Her var konklusionen, at konkurrencen mellem bankerne var blevet så hård, at de låner ud fra handelsprisen på andelsbeviset uden at se på ejendomens værdi.

Opdateret med citater fra Karen Frøsig.