TIDSLINJE Det store milliardkup i statskassen år for år

Kriminelle bagmænd beskyldes for på ulovlig vis at have suget 12,7 mia. kr. ud af den danske statskasse. Få overblikket over sagen her.

- Jeg kontrollerede, at ansøgningerne var udfyldt efter retningslinjerne, og så udbetalte vi pengene, siger Sven Jørgen Nielsen til DR. Han skal i fængsel for svindel med udbytteskat. (Foto: © Dr, DR)

Fra 2012 til sommeren 2015 blev den danske statskasse ifølge Skat svindlet for 12,7 milliarder kroner.

Læs tidsforløbet omkring svindlen her:

2008

Sanjay Shah bliver fyret af den hollandske bank Rabobank.

2009

Sanjay Shah starter finansvirksomheden Solo Capital, og får tilladelse til at drive finansvirksomhed fra det britiske finanstilsyn FCA.

Sanjay Shah og hans kone, Usha, flytter fra London-forstaden Stanmore, hvor de ejer to huse til Dubai med deres tre børn.

2012

Skatteadvokat Nikolaj Bjørnholm bliver ifølge DR Nyheders oplysninger kontaktet af en ansat i Sanjay Shahs firma i Solo Capital. Nikolaj Bjørnholm arbejder på det tidspunkt som skatteadvokat i det finske advokatbureau Hannes Snellmann i København.

Han bliver blandt andet bedt om at lave en juridisk vurdering af, under hvilke betingelser amerikanske pensionskasser har ret til fuld refusion af dansk udbytteskat på danske aktier. Sanjay Shah er c.c. på korrespondancen. Advokaten er ikke klar over, at hans rådgivning muligvis er blevet misbrugt i sagen. Hans rådgivning er senere blevet frikendt af advokatrådet.

Svindlen med refusion af udbytteskat begynder. Manøvren går ifølge bagmandspolitiets mistanke ud på, at Sanjay Shah sammen med et antal øvrige bagmænd fra udlandet har indsendt ansøgninger til Skat, hvor en række selskaber i Malaysia og pensionskasser i USA har udgivet sig for at eje aktier i danske selskaber som Mærsk, Danske bank, Carlsberg og Novo Nordisk.

Reglerne er sådan, at udenlandske selskaber og privatpersoner der ejer aktier i Danmark, i visse tilfælde kan få tilbagebetalt den såkaldte udbytteskat.

Det gælder særligt selskaber i Malaysia og pensionskasser i USA, idet der netop mellem disse to lande og Danmark er særlige skatteaftaler. Noget, som svindlerne ser ud til at have spekuleret i.

Udbytteskat er en skat på 27 procent, som Skat automatisk holder tilbage, når danske aktieselskaber udbetaler overskud til deres ejere, aktionærerne.

Afhængig af hvilken skatteaftale, der findes mellem Danmark og den udenlandske aktionærs hjemland, kan udenlandske aktionærer ansøge Skat om at få den indeholdte udbytteskat udbetalt, så de helt eller delvist slipper for denne skat.

Det kræver, at den udenlandske aktionær indsender en ansøgning til Skat, hvor de vedlægger dokumentation for, at de ejer danske aktier og har fået udbytte udbetalt. Det er dette, som de formodede svindlere – ifølge Skat og politiet – har gjort i stor stil i perioden fra 2012 og frem til august 2015.

Sanjay Shah og de udenlandske bagmænd beskyldes ifølge DR Nyheders oplysninger for at trække penge ud uf både Danmark, Belgien og Norge.

2013

Sanjay Shah køber børsfirmaet Westpoint Derivatives, der er specialiseret i at handle med derivater.

Firmaet køber han via et af sine selskaber på Caymanøerne, Hooloomoolooo Holdings. Ifølge politiet indgår selskabet også i svindlen.

Samtidig opretter Sanjay Shah selskabet Telesto Markets, der ifølge politiet også indgår i sagen. Selskabet ejes via firmaer på Caymanøerne og er ifølge et regnskab 'sovende' frem til 1. januar 2015.

2014

Skattemedarbejderen Sven har de første møder med direktøren fra Sanjay Shahs firma. Svindlen tager til. Skat udbetaler hele 3,4 mia. til de formodede svindlere.

2015

Jesper Rønnow var direktør i Skat, imens milliardsvindlen stod på. Han blev sidenhen fyret. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Svindlen eksploderer i begyndelsen af 2015. Frem til sommeren 2015 udbetales der svimlende 7,8 mia. Det er 36 millioner kroner om dagen.

I februar køber Sanjay Shah sammen med en række tidligere medarbejdere og forretningsforbindelser den tyske bank Varengold Bank AG, der har afdelinger i Hamborg, London og Dubai.

Tysk politi mistænker i dag Shah for at have benyttet banken til hvidvask af udbyttet fra svindlen mod Danmark.

I juni modtager Skat første tip om den igangværende svindel. Tippet kommer ifølge DR Nyheders oplysninger fra en dansk topadvokat. Milliarder strømmer ud hver måned nu. Skat er ikke i stand til at opdage svindlen på baggrund af tippet.

Den 31. juli bliver Skat tippet igen - denne gang af det britiske skattevæsen.

Den 5. august stopper Skat refusionerne. Krisemøde i Skat med daværende direktør Jesper Rønnow. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, forkortet SØIK, bliver briefet om sagen.

Den 25. august går Skat og SØIK ud i offentligheden med oplysninger om, at Skat er blevet svindlet for 6,2 milliarder kroner.

I september og oktober får SØIK en række kendelser til ransagninger og beslaglæggelser hos Retten i Lyngby.

I slutningen af oktober bliver der gennemført ransagninger i London og Hamburg. Der bliver beslaglagt penge i flere banker. I alt er der i dag beslaglagt for over 2,7 milliarder kroner, heraf 1,7 milliarder hos Varengold Bank i Hamborg.

Der bliver også beslaglagt to huse i en forstad til London, som Sanjay Shah ejer. Nu er husene lejet ud. Se lejernes reaktioner på, at de bor til leje i huse, som Sanjay Shah ejer, da DR Nyheders journalist, Thomas G. Svaneborg, bankede på.

Den 4. november afslører DR Nyheder, at Sanjay Shah er den hovedmistænkte i sagen.

Den 13. november er Skat kommet dybere ned i bunken af de mange blanketter. Det fører til, at svindlen forhøjes med 2,9 mia. kr. til at udgøre 9,1 milliarder kroner.

2016

Bagmandspolitiet begynder at aflytte skattemedarbejderen Sven.

Den 31. marts stormer politiet Svens lejlighed og ransager på hans kontor i Høje Taastrup. Han løslades efter afhøringen.

I august er Skat færdig med at gennemgå alle de blanketter, som Sven har siddet med siden 2012. Det er tusindvis af blanketter. Svindlen forhøjes til at udgøre 12,4 milliarder kroner i alt.

Sanjay Shah erkender at være involveret i sagen, men insisterer dog på, at det er sket på lovlig vis.

2017

Bagmandspolitiet er nået et skridt videre i efterforskningen af svindel med refusion af udbytteskat, som har kostet den danske statskasse mere end 12,7 milliarder kroner.

DR Nyheder erfarer, at Bagmandspolitiet har sigtet to amerikanere for at være hovedmænd i svindelnummeret sammen med finansmanden Sanjay Shah, som opholder sig i Dubai, og som indtil nu har været hovedmistænkt i sagen.

De sigtede amerikanere hyrer den danske advokat Helene Müller Schwiering til at repræsentere sig i sagen.

Ifølge en ransagningskendelse, som DR Nyheder er i besiddelse af, har Sanjay Shah i ledtog med den tyske bank North Channel Bank (NCB) og to amerikanske forretningsmænd oprettet 27 amerikanske pensionskasser og en række selskaber på Belize og De Britiske Jomfruøer.

Alle selskaberne havde depot i North Channel Bank, hvor de ifølge politiet handlede fiktive danske aktier frem og tilbage mellem selskaberne.

I den forbindelse har banken produceret kvitteringer, der er blevet brugt til at dokumentere, at pensionsfondene ejede et enormt antal danske aktier. Disse kvitteringer er siden blevet sendt til Skat i Danmark for at bevise, at pensionsselskaberne skulle have refunderet udbytteskat.

Ifølge kendelsen har de 27 pensionskasser fået udbetalt omkring 1,1 mia. kr. I virkelighedens verden ville det have krævet, at de skulle have fået et samlet udbytte på deres aktier på 4,2 mia. kr. og i sidste ende have ejet aktier for 185 mia. kr. Det mener Bagmandspolitiet er urealistisk, idet pensionsselskaberne blev etableret i 2014 og først åbnede deres konto i NCB to til tre måneder senere.

Advokatfirmaet Bech Bruun har set nærmere på 15 konkrete embedsmænd i Skat og Skatteministeriet.

Men advokatfirmaet konkluderer, at der alene på baggrund af skriftligt materiale i udbyttesagen ikke kan tages ansættelsesretlige skridt i forhold til deres handlinger.

Der var tale om et stort kontrolmæssigt svigt, lyder konklusionen.

2018

Skatteminister Karsten Lauritzen (V): - Vi gør alt, hvad vi kan, for at gøre civilretlige krav gældende over for dem, der står for svindlen. Forventningerne er, at vi får det fulde beløb tilbage. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Skat anlægger sager mod en lang række pensionskasser, blandt andet i USA men også i andre lande, som har været involveret i det store svindelnummer.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyser på et pressemøde, at der vil blive rejst civile krav for omkring 11 milliarder kroner.

- Det viser sig, at det er muligt at gøre civilretlige krav gældende over for en række professionelle aktører i en lang række lande. Det kan for eksempel være pensionsselskaber, skatterådgivere. Det er Skat og Kammeradvokaten i fuld gang med, siger Karsten Lauritzen.

Skattemedarbejderen Sven, der har blåstemplet de falske refusionsblanketter, som har lænset den danske statskasse, idømmes i landsretten fem års fængsel.

Hans ven, Torben Wulff Dileng, får fire et halvt års fængsel for svindel med udbytteskat for 37,4 millioner kroner.

Det var i forbindelse med efterforskningen af svindlen i "den store udbyttesag", at dansk og svensk politi i marts 2016 ransagede Sven Jørgen Nielsens hjem i Helsingborg i Sverige.

Her fandt politiet et brev, der indikerede, at Sven Jørgen Nielsen, der har 46 års ansættelse i Skat bag sig, angiveligt ikke kun havde blåstemplet falske refusionsblanketter med milliarder af kroner til udenlandske kriminelle - men også til sin egen kammerat, der har levet godt af pengene fra udbytteskat i USA.

71 britiske finansfolk og selskaber står til alvorlige anklager fra den danske stat, som beskylder dem for medvirken til omfattende svindel mod den danske stat.

Ifølge det juridiske nyhedssite Law 360 indgiver Skat den 27. juli en stor stak stævninger til retten i London.

Stævningerne går primært på, at de britiske finansfolk og selskaber skal have bidraget til at hvidvaske og sløre provenuet fra svindel med udbytteskat, som har kostet de danske skatteydere mindst 12,7 milliarder kroner.