Alternativet bønfalder grønne partier om at gå sammen

Medlemmer af Frie Grønne og Veganerpartiet opfordres til at slutte sig til Alternativet.

Politisk leder for Alternativet, Franciska Rosenkilde, vil have Frie Grønne og Veganerpartiet (snart Grøn Alliance) til at slutte sig sammen til et grønt parti. (arkivfoto). (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

0 mandater, 0 mandater og 0 mandater.

Det er de pladser i Folketinget, som de tre grønne partier - Alternativet, Frie Grønne samt Veganerpartiet (snart Grøn Alliance, red.) - har udsigt til.

I hvert fald hvis man skal tro den seneste meningsmåling, som Epinion har foretaget for DR Nyheder og Altinget.

Derfor kommer Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, nu i Politiken med en bøn til de to andre partier: Lad os gå sammen. For klimaets skyld

- Det er det, den grønne omstilling kalder på lige nu: At vi taler med en stærk, fælles grøn stemme, siger hun til DR.

Hun tilbyder alle medlemmer og kandidater i de to partier et gratis medlemskab af Alternativet og mulighed for at stille op til valg på lige fod med Alternativets nuværende medlemmer.

Hun lægger ikke skjul på, at der tidligere har været forsøg på at få udbryderne i frie Grønne og Veganerpartiet til at melde sig ind.

- Nu prøver vi igen virkelig at bede til, at de vil melde sig ind, siger hun.

Men hvorfor skal de være hos Alternativet? Hvorfor laver I ikke bare et nyt fælles parti?

- Vi kan simpelthen ikke nå det på den her side af folketingsvalget, så derfor inviterer vi ind på vores platform, som vi vurderer er den bedste, siger Franciska Rosenkilde.

- Vi er den største organisation, vi har gennemgået fire valg, vi har 60 kandidater, og så er vi med i rigtigt mange politiske aftaler, ikke mindst klimaloven, som vi ellers ville skrive os ud af, siger hun.

Siddique: Rosenkilde ville med i Frie Grønne

Frie Grønnes partileder, Sikandar Siddique, afviser over for DR at kommentere tilbuddet. Men til Politiken skriver han i en kommentar, at Franciska Rosenkilde og andre fra Alternativet var parat til at komme over til Frie Grønne, men at baglandet forhindrer det.

- Alt det her fikumdik begynder at kede mig. At vi bliver en del af Alternativet er ikke aktuelt. Og det skyldes den politik, de fører. Og netop de såkaldte grønne aftaler, de er med i. De er under vores ambitionsniveau, skriver han til avisen.

Franciska Rosenkilde siger, at hun "ikke helt kan genkende det billede, som Sikandar giver af den her samtale".

- Men som sagt har jeg stor respekt for ham og Frie Grønne, og det her tilbud håber jeg, at han vil genoverveje, når han har sovet på det, siger hun.

Hvor meget handler det her for Alternativet om at holde hovedet oven vande? I står til at få 1,1 procent af stemmerne.

- Vi har været dømt ude før. Det er ikke noget nyt i Alternativet. Vi har kæmpet rigtigt godt gennem de fire valg, vi har været med i. Så vi er sikre på, at vi nok skal klare den under alle omstændigheder, siger Franciska Rosenkilde.

Henrik Vindfeldt fra Veganerpartiet (snart Grøn Alliance) ønsker fredag aften ikke at udtale sig til DR.