Analyse af Støjberg-fyring: Venstre-formand står overfor en 'brutal bjergetape'

Venstre står midt i en alvorlig krise og håndteringen er 'fuldstændig uhørt', siger nogle af partiets jyske stemmer.

Mens Inger Støjberg grubler over sin politiske fremtid, så ryster dele af partiets jyske bagland på hovedet.

Over de seneste dages begivenheder, der endte med at koste parti-profilen næstformandsposten. Samt skabte tvivl om hendes fremtid i Venstre.

- Jeg foretrækker Inger Støjberg frem for Jakob Ellemann-Jensen. Hun har gjort så meget for Midt- og Vestjylland, siger Niels Hansen, der er bestyrelsesmedlem i Skive-kredsen, hvor Inger Støjberg er opstillet og valgt.

- Hun har måske andre meninger end andre. Det kom til udtryk ved folketingsvalget, hvor hun fik næsten 30.000 personlige stemmer (28.420, red.). Det må man ikke sidde overhørig, lyder det fra Skive i Midtjylland.

Står foran brutal bjergetape

Netop derfor bør Venstre-formanden hurtigst muligt planlægge en ny turné rundt i det politiske bagland.

Det mener DR’s politiske analytiker.

- Som ny formand i 2019 var Jakob Ellemann-Jensen på danmarksturné for at møde Venstres bagland. Han kan roligt sætte en ny tur i kalenderen, for der er rigtigt mange lokale Venstre-medlemmer der er kritiske over for hans behandling af Inger Støjberg. Hun har en stor stjerne i mange Venstre-hjerter og vandt i sin tid næstformandsposten klart over Ellen Trane Nørby på et ekstraordinært Venstre-landsmøde, siger Jens Ringberg.

- Hele korthuset med at sætte Støjberg og Ellemann-Jensen sammen i spidsen for Venstre, trods alle modsætninger – det brasede sammen. Han står nu over for en brutal bjergetape. Og har konstateret sig, at hans vigtigste hjælperytter hellere ville stikke af og køre solo.

Læs hele Jens Ringbergs analyse af situationen i Venstre i boksen herunder.

Bad Inger Støjberg gå

Tirsdag aften bad Venstres Forretningsudvalg Inger Støjberg om at forlade posten som næstformand i Venstre.

Det skete efter længere tids vanskeligheder i samarbejdet med formand Jakob Ellemann-Jensen.

Onsdag siger Inger Støjberg til DR Nyheder, at fyringen kom meget pludseligt, og hun derfor har brug for at overveje sin fremtid i partiet.

- Jeg skal lige tænke mig lidt om. Det tror jeg er det bedste. Man skal ikke træffe forhastede beslutninger.

Det fik onsdag formiddag både Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige til at hilse Inger Støjberg velkommen hos dem, skriver Berlingske.

'Venstre i en alvorlig krise'

På den anden side af Storebælt håber Rudersdal-borgmester Jens Ive, at afskedigelsen af Inger Støjberg betyder, at partiets politik træder mere klart frem.

- Jeg tror faktisk, det kommer til at styrke os, fordi nu kan Jakob tale frit. Det kommer til at svække os organisatorisk, for det var den del, som Inger Støjberg bar meget, meget fint, siger Jens Ive, der også er medlem af forretningsudvalget.

I Nordjylland mener partiets formand for Folketingets Retsudvalg dog ikke, at Venstre er helt fri af vanskelighederne.

- Vi er i Venstre i en alvorlig krise, siger Preben Bang Henriksen.

- Vi har været i kriser før, men den her er lige alvorlig nok, det skal ikke være en hemmelighed. Det er mit håb, at Inger Støjberg bliver i Venstre og fortsætter sit gode arbejde, siger han.

Preben Bang Henriksen (V) er formand for Folketingets Retsudvalg. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

- Jeg kender ingen blandt de 179 folketingsmedlemmer, der som hende har forbindelse til livet uden for Christiansborg og den boble, mange af os går rundt i. Det vidner hendes store personlige stemmetal også om, siger han.

I Inger Støjbergs valgkreds fortæller Niels Hansen, at der er stor forskel på Danmark, selv om det geografisk er et lille land.

- Her kan vi godt lide, at Inger ikke pakker tingene ind. Hun siger det direkte, så der ikke er noget at misforstå.

- Det er fuldstændig uhørt, at man ikke tager det til efterretning i Venstre.