Beskeden begejstring hos 'Arnes koner' efter pensionsaftale

I nat landede aftalen om tidlig tilbagetrækning - den såkaldte 'Arne-model'.

I den nye pensionsaftale er blandt andre sosu'erne, der ikke nødvendigvis var inkluderet i det oprindelige udspil, blevet sikret retten til tidlig pension. Her ses faggruppen til DM i skills. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) (Foto: © Henning Bagger, Henning Bagger)

Sent i nat blev regeringen, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti enige om en aftale om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

I aftalen tæller obligatoriske praktikperioder nu også med, når der optjenes ret til tidlig tilbagetrækning. Det betyder, at faggrupper med praktikforløb under uddannelsen - som sosu'er, pædagoger og sygeplejersker - i højere grad vil være inkluderet i aftalen.

Faggrupperne er blevet døbt 'Arnes koner' af Pia Olsen Dyhr (SF), men hos konernes fagforeninger er der blandede holdninger til den endelige aftale om den såkaldte 'Arne-pension'.

En af de faggrupper, der nu får bedre adgang til pensionsordningen, er pædagogerne. Noget, der i den grad glæder SF-formand Pia Olsen Dyhr.

- SF havde særligt én helt klar mærkesag, når det kom til 'Arne-pensionen': Arnes kone skulle med. Den sygeplejerske eller pædagog, der er startet sit arbejdsliv i en hård praktik, skal også have ret til tidlig pension. Det sker nu, siger hun.

Spørger man Elisa Rimpler, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, er hun dog ikke overvældet over det antal af pædagoger, der får glæde af ordningen.

- Det er slag på tasken kun 14-18 procent af pædagogerne, der får glæde af den aftale her, siger hun.

Hun efterlyser, at man fokuserer på andet end bare den tidlige tilbagetrækning.

- Det handler ikke kun om tidlig tilbagetrækning. Det handler også om at lave nogle investeringer i den offentlige sektor, der gør det godt at gå på arbejde gennem et langt arbejdsliv.

Ikke fremtidssikret

Også hos Dansk Sygeplejeråd er begejstringen over pensionsaftalen begrænset. Det er nemlig, ifølge næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, kun 3.000 af de 55.000 sygeplejersker, der er på arbejdsmarkedet, der vil få gavn af de nye tiltag i aftalen.

- Vi kan jo se, at du skal være færdiguddannet som sygeplejerske som 20-årig, hvis du skal få gavn af det her. I gennemsnit er vores vores sygeplejersker 28,6 år gamle, når de er færdige, siger hun-

Det er nemlig særligt sygeplejersker tilbage fra dengang, hvor man startede direkte som elev - hvilket altså nu tæller med i optjeningen - der får glæde af pensionsaftalen.

- Vi er langt fra fremtidssikret som sygeplejersker, og vi ved, at det er et fag, der slider på folk, siger Anni Pilgaard.

Hos FOA har formand Mona Striib dog knap så mange forbehold.

- Vi er rigtig glade, fordi vi ved, at sosu'er har en rigtig trist rekord i at skulle trække sig fra arbejdsmarkedet tidligt, siger hun.

Mona Striib mener, at det giver overordentlig god mening at inkludere den obligatoriske praktik, når det kommer til optjening af retten til den nye tilbagetrækningsordning.

- Det har været helt naturligt for os at foreslå. Man arbejder også hårdt, når man er i praktik.

Glæder sig alle over ligestillingsvinkel

Selvom flere af de fagforeninger, der repræsenterer de 'nyinkluderede' fagggrupper har en del forbedringsforslag til pensionsaftalen, så glæder de sig alle over, at man fremover optjerner ret til tidlig tilbagetræning under barsel.

- Det er rigtig godt, at der kommer fokus på barsel og deltidsarbejde i aftalen. Det ændrer jo ikke på det generelle ligestillingsproblem, da det bunder i det kønsopdelte arbejdsmarked. Men man har forsøgt at få flere kvinder med. Det er godt, siger BUPL-formand Elisa Rimpler og peger også på, at den endelige aftale har gjort det nemmere at optjene tidlig tilbagetrækning med et deltidsarbejde.

Hos sygeplejerskerne, der fortsat er et kvindedomineret erhverv, er man også virkelig glad for initiativerne:

- Det er helt klart en forbedring. Det er supergodt, siger Anni Pilgaard, der bakkes op af FOA's Mona Striib.

- Vi glæder os meget over, at man i aftalen har sikret denne her ligestillingsvinkel.