Bred aftale: Arbejdstilsynet tilføres 460 millioner kroner

Tilsyn skal i højere grad målrettes virksomheder med størst risiko for problemer.

Arbejdstilsynet vil fremover have et øget fokus på arbejdspladser, hvor risikoen for problemer med arbejdsmiljøet er størst. (Foto: © JEPPE MICHAEL JENSEN, Scanpix)

Et bredt flertal af partierne på Christiansborg er blevet enige om at styrke arbejdsmiljøindsatsen.

Derfor har regeringen samt Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Alternativet, Radikale Venstre og SF netop besluttet at tilføre Arbejdstilsynet omkring 460 millioner kroner frem mod 2022.

- Den nye aftale om en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats betyder en økonomisk saltvandsindsprøjtning til Arbejdstilsynet med 460 millioner kroner over de næste tre år, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til DR Nyheder.

Mere målrettede tilsyn

Med de tilførte millioner skal Arbejdstilsynets tilsyn i højere grad målrettes de virksomheder, hvor der er størst risiko for problemer med arbejdsmiljøet.

Derudover får tilsynet flere redskaber, som skal hjælpe dem med at vejlede virksomhederne i at sikre et sundt arbejdsmiljø.

Partierne bag aftalen er også blevet enige om at skærpe bøderne og sanktionerne over for virksomheder, som overtræder arbejdsmiljøloven alvorligt, ligesom kontrollen med udenlandske virksomheder øges.

Der sættes også fokus på det psykisk arbejdsmiljø, der får sin egen bekendtgørelse.

Aftalen har taget udgangspunkt i de anbefalinger, som regeringens ekspertudvalg for arbejdsmiljø - der blandt andet bestod af arbejdsmarkedets parter - præsenterede i september.

S: Vi er slet ikke i mål

Hos Socialdemokratiet er beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen glad for den nye brede aftale.

- Vi er slet ikke i mål, men det er første skridt i den rigtige retning. Der er meget mere at gøre i kontrolindsats og arbejdsmiljøindsats, og det er selvfølgelig noget, som vi vil kigge på, hvis vi er så heldige at blive valgt efter næste valg, siger han.

Set fra Troels Lund Poulsens stol er der ikke behov for yderligere indsats på området.

- Hvis der havde været behov for yderligere, så havde vi jo gjort noget mere med den aftale, som vi har indgået. 460 millioner kroner ekstra til Arbejdstilsynet er jo et markant stort løft. Jeg har de seneste to år som beskæftigelsesminister sagt, at der er behov for at styrke vores arbejdsmiljøindsats. Nu er der sat handling bag ordene, siger han.

"Det her er jo ikke enten eller"

Arbejdstilsynet har igennem de seneste år været udsat for flere store besparelser. Med aftalen bliver der nu rettet op på de besparelser, mener Troels Lund Poulsen.

- Det her er jo ikke enten-eller, men både-og. Arbejdstilsynet skal også blive bedre til at arbejde mere målrettet og gå efter de brancher og virksomheder, hvor der er noget at komme efter. Det er derfor, vi laver en ny tilsynsindsats, siger han.

- Men derudover er der også brug for at tilføre noget ekstra muskelkraft.

Samme holdning har Leif Lahn Jensen dog ikke.

- Det her er så vigtigt et område, at vi er nødt til at gøre endnu mere. Det er derfor, vi er gået ind i aftalen, men vi må også sige, at der skal ske mere efter et valg, siger han.