Det er ikke nødvendigvis en sikring mod spionage, at alle Folketingets partier har indvilget i, at ansatte og folketingsmedlemmer skal slette TikTok fra deres arbejdstelefoner.
Flere politikere har nemlig tænkt sig at fortsætte med at bruge appen. Men hvis det sker fra private telefoner, vil politikerne fortsat være udsat, vurderer Ken Friis Larsen.
Han er lektor og viceinstitutleder på Datalogisk Institut på Københavns Universitet.
- Jeg har svært ved til fulde at forstå, hvad det er for et trusselsbillede, man er bange for, hvor det hjælper at slette TikTok på arbejdstelefonen, når man ikke også sletter det på den private, siger han.
I sidste uge opfordrede Center for Cybersikkerhed alle ansatte i staten til at slette TikTok fra deres arbejdstelefoner af frygt for mulig "spionage". Det fik efterfølgende Folketinget til at fraråde alle ansatte og folketingsmedlemmer at have det sociale medie på deres arbejdstelefoner.
Den opfordring har partier oplyst, at de agter at følge. Men hos Konservative, Liberal Alliance og Enhedslisten vil folketingsmedlemmer fortsat være aktive på det sociale medie fra andre telefoner, mens en stribe af de øvrige partier i Folketinget fortsat overvejer deres position.
En 'modenhedstest' af politikerne
Men det er en misforståelse, hvis politikerne kun tror, at de kan være et mål for spionage via TikTok, når de er på arbejde, vurderer André Ken Jakobsson, der er forsker i hybrid krigsførelse ved SDU. Han understreger over for Børsen, at politikerne er ligeså udsatte, når de holder fri, som når de er på arbejde.
- Jeg ser det lidt som en modenhedstest i forhold til, om de (politikerne, red.) forstår sikkerhedsaspektet i den her sag. Det er klart, at der er en politisk logik, som gør, at politikerne gerne vil være til stede på Tiktok, men den sikkerhedspolitiske logik siger, at det bør de ikke være, siger han til avisen.
En del af problemerne med sikkerheden i den kinesiske app er velkendte. Mediet Forbes har blandt andet dokumenteret, at selskabet bag TikTok, Bytedance, har brugt appen til at spore journalisters lokation for at afsløre deres kilder.
Hvad Center for Cybersikkerheds frygt konkret bunder i, er uvist, men det handler blandt andet om, at appen "beder om meget vide rettigheder og adgange på enheden", skriver Center for Cybersikkerhed på sin hjemmeside.
Centeret skriver blandt andet, at appen har adgang til oplysninger om, hvor man er, data fra ens browser, og at det også er almindeligt at give appen adgang til mobil og kamera.
- Flere af de data, som TikTok har mulighed for at indsamle, kan potentielt anvendes til at udføre spionage mod brugere af appen, skriver Center for Cybersikkerhed.
'Lige fedt' med to telefoner
Ved at slette appen fra politikernes arbejdstelefoner minimerer man risikoen for, at andre kan få uønsket adgang til eksempelvis fortroligt materiale på den enhed.
Men en af bekymringerne fra Center for Cybersikkerhed går direkte på, at appen ville kunne bruges til at tænde kamera og mikrofon og på den måde aflytte politikerne, forklarer Ken Friis Larsen.
- Så hjælper det lige fedt, hvis man har to telefoner - en privat og en arbejdstelefon - og ellers tager den private telefon med til sine møder. Så slæber man selv mikrofonen med ind i lokalet, siger han.
Selv hvis den private mobiltelefon aldrig kommer med ind på Christiansborg, kan det udgøre et problem for politikere.
- Det er ofte det, der sker i privaten, man kan bruge som pressionsmiddel, siger han.
En anden frygt kan være, at appen kan bruges til at få adgang til indholdet på telefonen. Også det vil kunne bruges til afpresning, forklarer Ken Friis Larsen, som opstiller et tænkt scenarie:
Nogen har ad bagveje fået adgang til indholdet på en telefon fra et folketingsmedlem, der lever i et heteroseksuelt ægteskab, og finder datingappen Grindr, som bliver brugt af LGBTQ+-personer.
- Så kan man have et pressionsmiddel, siger han.
Ken Friis Larsen understreger, at det er en bekymring, og at det ikke er dokumenteret, at det faktisk sker på det kinesiske medie. Samtidig påpeger han, at også andre sociale medier beder om adgang til meget på vores telefoner.
TikTok selv afviser, at der skulle være grund til de danske myndigheders bekymring.
God mobilhygiejne
Liberal Alliances transportordfører, Jens Meilvang, har ikke sagt farvel til sine 11.000 TikTok-følgere - endnu. Han har det sociale medie installeret på sin private telefon, og det vil han gerne fortsætte med.
- Medmindre det får konsekvenser for hele Danmarks befolkning, så er det jo et vigtigt medie at være på, når man skal promovere sig. Men det er selvfølgelig ikke for enhver pris, siger han.
Hvorfor vil du egentlig gerne fortsætte med at bidrage til en platform som TikTok, som er under mistanke for spionage?
- Mange har talt om det her som en teoretisk mulighed, og der er nok også en teoretisk mulighed for, at man kan blive udsat for det samme på amerikanske apps og andre steder, siger Jens Meilvang.
- Hvis man på et tidspunkt konkret kan sige, at det er helt sikkert, at de (Kina, red.) udnytter den, så vil jeg nok heller ikke. Indtil videre er det en meget teoretisk snak, hvor I journalister spørger eksperter ind til, hvad man ville kunne gøre, og så er det klart, at så kan man jo få mange skrækeksempler frem.
Det er jo eksempler, Center for Cybersikkerhed også bruger…
- Ja… Men jeg følger op på det i næste uge, siger Jens Meilvang.
Han vil søge rådgivning hos Liberal Alliances it-afdeling og understreger, at hvis vurderingen er den samme som eksperternes, så vil han slette appen eller alternativt foreslå, at der i partiet skal være en særskilt telefon kun til TikTok.
Sådan en har man hos Dansk Folkeparti, og det er ifølge Ken Friis Larsen den mest sikre måde. Hvis politikerne altså vil blive på TikTok.
Skal vi være bange for TikTok? Det spørger Genstart om i dette afsnit, hvor du kan blive klogere på, hvad det er ved det sociale medier, der gør det både elsket og kontroversielt: