Ellemann sætter ord på dråberne, der fik det til at flyde over: 'Dræn sumpen', 'feministisk hævntørst' og selfies med andre partiledere

Venstres formand kalder det en illusion, at makkerskabet mellem ham og Inger Støjberg skulle blive godt.

- Jeg synes, at vi begge to har gjort en indsats for at prøve at få det til at fungere, men nu er det endegyldigt ikke lykkedes, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det her var dråben, der fik det berømte bæger til at flyde over.

Sådan siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, her til aften, efter at han i går bad partiets næstformand, Inger Støjberg, om at forlade sin prominente post i partiet.

- Der har været en række eksempler, hvor jeg har savnet opbakning, hvor jeg har savnet loyalitet fra min næstformand, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det seneste eksempel her, hvor jeg har meldt en linje ud angående en potentiel rigsretssag støttet af Venstres forretningsudvalg, som Inger Støjberg vælger at gå fuldstændig lodret imod, uddyber han.

Dråben blev, da Inger Støjberg, der nu skal overveje sin fremtid i Venstre, forleden erklærede sig overrasket over, og uenig i Jakob Ellemann-Jensens udmelding om, at Venstre vil støtte en potentiel rigsretssag mod hende i forbindelse med instrukskommissionen.

Men Venstre-formandens bæger er blevet fyldt op i løbet af det seneste år, hvor hans næstformand flere gange har indtaget en helt anden position, end de linjer, Jakob Ellemann-Jensen som formand har tegnet for partiet.

- Vi så det i sommer, da en række af de blå partiformænd var ude med en relativ kras, både politisk og personlig, kritik af mig, siger han.

Kritikken kom blandt andet fra Dansk Folkeparti, der kritiserede Venstre-formanden for et lidt for nært forhold til Radikale Venstre. Inden da havde Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, sagt, at Venstre var skyld i blå bloks krise. Formanden for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, beskyldte samme dage Venstre for at have stemt for 'knaldrød politik'.

- Der bad jeg Inger Støjberg om opbakning. I stedet blev det til reklamefilm med andre politiske partier og selfies med andre blå politiske partiledere. Det er ikke den slags opbakning, jeg har søgt, siger Venstres formand.

Måtte banke MeToo-politikken på plads

Et andet eksempel på det dysfunktionelle makkerskab i Venstres formandskab stod til offentligt skue, da MeToo-debatten tog fart i kølvandet på tv-vært Sofie Lindes opsang til Zulu Awards.

Inger Støjberg sagde i den forbindelse til Berlingske, at 'debatten er præget af feministisk hævntørst med så ekstremt meget vrede, at man er på vej til at sætte vigtige principper over styr'.

Jakob Ellemann-Jensen gjorde det efterfølgende klart, at han har en helt anden tilgang til den debat og gjorde det klart, at han ser det som godt, at kvinder træder frem, når de har haft oplevelser, der er aldeles uacceptable. Og at de kvinder skal tages alvorligt.

- Vi så det med MeToo, hvor jeg lagde Venstres linje. Den blev udfordret af næstformanden, så jeg var nødt til at korrigere den linje igen, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det tredje og sidste eksempel handler om, at Inger Støjberg sagde, at hun vil 'have drænet sumpen fyldt med Mette Frederiksen magtarrogance' under en demonstration mod regeringen i november.

En kommentar, der vakte voldsom opsigt, fordi den amerikanske præsident, Donald Trump, har brugt netop 'dræn sumpen' som et udtryk for at ville gøre op med det etablerede politiske system i Washington, som han mener, er korrupt.

Inger Støjberg selv har forsvaret formuleringen med, at hun ser det som 'sådan et helt gængs amerikansk udtryk, når det handler om politik'. Men hendes formand kalder det nu Trump-retorik:

- Og vi så det i efteråret omkring Trump-retorikken om at dræne sumpen med demonstrationerne mod regeringen.

Landmænd demonstrerede den 21. november md regeringen i forbindelse med aflivning af mink. Det var under den demonstration, Inger Støjbergs omdiskuterede 'dræn sumpen'-kommentar faldt. (Foto: © Bo Amstrup, Scanpix)

Det stærkeste makkerpar viste sig at være en illusion

Splittelsen i toppen af Venstre er altså langt fra opstået lige nu.

Men hvorfor har Venstres formand ladet det komme så vidt, at han og hans næstformand gentagne gange har været rygende uenige foran alle og enhver?

- Jeg har haft et ønske om at få tingene til at fungere. Fordi jeg mente det, da jeg sagde, da vi blev valgt som henholdsvis formand og næstformand. Der mente jeg, at vi var det stærkeste makkerpar i dansk politik, hvis vi kunne få det her til at fungere, siger Venstre-formanden.

Han retter sig selv, da han siger, at han havde en forhåbning om, at det ville være tilfældet.

- Det havde jeg en illusion om, viste det sig, at vi kunne få det til at fungere.

Jakob Ellemann-Jensen forsvarer, at han ikke har bedt Inger Støjberg trække sig fra posten før nu.

- Man skal altså ikke skride til skilsmisse, førend parterapien har gjort sit hæderlige forsøg.

- Det synes jeg, at vi begge har gjort her. Jeg synes, at vi begge to har gjort en indsats for at prøve at få det til at fungere, men nu er det endegyldigt ikke lykkedes, siger han.

Inger Støjberg forklarede i morges, at hun blev bedt om at forlade posten. Se interviewet herunder.

Venstre er siden valget gået mærkbart tilbage i meningsmålingerne. Og spørger man formanden har splittelsen mellem ham og Inger Støjberg ikke hjulpet på det.

- Hver gang man ser et parti i personfnidder-sager som det her, så koster det på meningsmålingerne. Det gør det også for os. Det må vi tage på os, og så må vi komme videre.

Lige nu står Venstre til at vælge en ny næstformand på et ekstraordinært landsmøde, der skal foregå virtuelt.

- Det skal vi have på benene, have en ny ledelse med ny næstformand, og så kommer vi videre, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forstå sagen om den ulovlige instruks, der ligger til grund for overvejelserne om en rigsretssag, i vores gennemgang af sagen herunder.