Enhedslisten: Nu må Løkke ind i sager om adskilte gifte asylsøgere

Hidtil ukendte papirer belaster udlændingeminister Inger Støjberg påny, mener flere oppositionspolitikere.

Kan statsministeren acceptere en minister med så tvivlsomt et forhold til dansk lov og sandheden? spørger Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør gå ind i sagen om adskilte asyl-ægtepar.

Sådan lyder det fra Enhedslistens udlændingeordfører Johanne Schmidt-Nielsen, efter at det er kommet frem, at en hidtil ukendt powerpoint-præsentation går stik imod Støjbergs forklaring i sag om adskilte asylpar.

- Det er svært at få stærkere dokumentation end det her for, at Inger Støjbergs hidtidige forklaringer ikke er rigtige. Derfor må Lars Løkke Rasmussen på banen. Kan han acceptere en minister med så tvivlsomt et forhold til dansk lov og sandheden, siger Johanne Schmidt-Nielsen til Dagbladet Information.

Hidtil har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) konsekvent afvist, at hun skulle have givet ordre til, at ingen barnebrude må bo med deres ægtefæller, da det ville være et brud på internationale konventioner.

Professor: Umuligt for Støjberg at fastholde forklaring

Men de nye papirer fra Udlændingestyrelsen sår nu kraftigt tvivl om dette.

I dokumentet fra PowerPoint-præsentationen står der:

- Fremover må ingen mindreårige under 18 indkvarteres sammen med en myndig ægtefælle/samlever. Ingen undtagelser – heller ikke hvor der er fællesbørn.

De nye oplysninger får professor i forfatningsret på Københavns Universitet Jens Elo Rytter til at vurdere, at Støjbergs forklaring ikke længere giver mening.

- Man må nu sige, at det er blevet umuligt for Inger Støjberg at fastholde sin forklaring. Den fremstår fuldstændig løsrevet fra alle faktuelle oplysninger og dokumenter i sagen, siger han til Information.

Også Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye mener, at Inger Støjbergs forklaring ligger i ruiner.

- Det er et stærkt bevis for, at myndighederne har opfattet Inger Støjbergs ordre sådan, at der ikke skulle foretages individuel sagsbehandling, så der kunne gøres undtagelser.

- Det har hun hele tiden benægtet og hævdet, at der skulle have været en mundtlig orientering, siger han til Information.

Også Østergaard prikker til Lars Løkke

Twitter skriver Det Radikale Venstres leder, Morten Østergaard, en besked til statsministeren.

- Husker bestemt at statsministeren sagde, at man ikke kunne være minister i hans regering, hvis man vildledte folketinget. Gælder det stadig, @larsloekke, skriver Morten Østergaard.

Selv skriver Inger Støjberg i en mail til Information:

- Som jeg har redegjort for over for Folketinget af adskillige omgange, så har ombudsmanden lagt til grund, at det ikke var ministeriets samlede intention at pålægge Udlændingestyrelsen en undtagelsesfri praksis i deres behandling af barnebrudssagerne, og der har heller ikke været en undtagelsesfri praksis, hvilket kan ses ved, at der var par, der ikke blev skilt ad.

DF freder fortsat ministeren

Hos regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, får det nye papir ikke nogen konsekvenser for ministeren, understreger udlændingeordfører Martin Henriksen.

- Det ændrer ikke på vores holdning. Helt grundlæggende synes jeg heller ikke, at de såkaldte afsløringer bidrager med så meget nyt. Der har givetvis været misforståelser, og det har været et rodet forløb. Men vi taler om noget, der efterhånden ligger flere år tilbage. I Dansk Folkeparti kan vi ganske enkelt ikke hidse os op over det, siger han til Ritzau.

  • Sagen kort

  • 10. februar 2016 udsender Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet en pressemeddelelse om, at ingen mindreårig asylansøger fremover vil blive indkvarteret sammen med sin ægtefælle eller samlever.

  • Af pressemeddelelsen fremgår, at "efter de nye retningslinjer må ingen mindreårige under 18 år indkvarteres på samme asylcenter som en ægtefælle eller samlever. Det gælder også, hvis parret har et eller flere fælles børn".

  • 34 par bliver omfattet af instruksen. To af parrene ville også være blevet adskilt uden instruksen, da den ene ægtefælle var under 15 år.

  • 16 af sagerne omhandlede unge kvinder på 17 år, mens der var ti på 16 år, seks på 15 år og to på 14 år.

  • I april 2016 går Folketingets Ombudsmand ind i sagen efter en klage fra et ungt par, og Udlændingestyrelsen genoptager de berørte pars sager.

  • Byretten har siden givet et syrisk par medhold imod styrelsen, der blev dømt til at betale 20.000 kroner i erstatning for at have adskilt parret uden partshøring. Det skete, da hun var 17 år og højgravid, og han var 26 år.